Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Pulskens, Jacoba Maria: verschil tussen versies

(Gebeurtenis)
 
(40 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Infobox oorlogsslachtoffers
 
{{Infobox oorlogsslachtoffers
| naam                    = Jacoba Maria Pulskens
+
| naam                    = Coba Pulskens
| afbeelding              = <div class="tlb_photo_right">http://images.memorix.nl/tlb/thumb/250x250/0951c7b3-4a4e-674a-1da4-00ae0134aa5d.jpg</div>
+
| afbeelding              = <foto><beeldonline>51aadef3-c8c2-f2f3-dd16-c3130cad8449</beeldonline></foto>
| onderschrift            =  
+
| onderschrift            = Collectie Regionaal Archief Tilburg
 
| volledige namen        = Jacoba Maria Pulskens
 
| volledige namen        = Jacoba Maria Pulskens
 
| geboortedatum          = 26-05-1884
 
| geboortedatum          = 26-05-1884
Regel 8: Regel 8:
 
| adres                  = Diepenstraat 49
 
| adres                  = Diepenstraat 49
 
| woonplaats              = Tilburg
 
| woonplaats              = Tilburg
| burgerlijke staat      = ongehuwd
+
| burgerlijke staat      = Ongehuwd
 
| naam echtgeno(o)t(e)    =
 
| naam echtgeno(o)t(e)    =
| beroep                  = werkster
+
| beroep                  = Werkster
| overlijdensdatum        = 00-05-1945
+
| overlijdensdatum        = 17-03-1945
| plaats van overlijden  = Ravensbrück(D)
+
| plaats van overlijden  = Ravensbrück (DE)
| bijzonderheden          = Gearresteerd toen de Duitsers ontdekten zij zij 3 geallieerde piloten verborg. In Ravensbrück omgekomen.  
+
| bijzonderheden          =
 +
}}'''Jacoba Maria Pulskens''' (geb. Tilburg 26-5-1884, gest. Ravensbrück (DE) 17-3-1945), actief in het Tilburgse verzet gedurende de Tweede Wereldoorlog. Dochter van Nicolaas Pulskens (1852-1932) en Johanna Maria Adams (1853-1933). Pulskens blijft ongehuwd. Zij wordt op of omstreeks 17-03-1945 vergast in Ravensbrück.
 +
 
 +
==Jeugdjaren==
 +
Coba wordt op 26 mei 1884 in Tilburg in de wijk Stokhasselt geboren als dochter van Nicolaas Pulskens, wever, en Johanna Maria Adams. Zij is het derde kind uit een gezin met vier meisjes en vier jongens. Na de lagere school gaat ze naar de huishoudschool bij de zusters op [[Korvel]], terwijl ze de kost verdient als ‘sjouwster’. In 1912 – het gezin Pulskens woont dan inmiddels aan de Diepenstraat – vertrekt Coba naar Antwerpen om te werken bij Joodse diamantairfamilies. Gedurende de Eerste Wereldoorlog verblijft zij in Antwerpen. Later komt Coba terug naar Tilburg; ze gaat werken als schoonmaakster, eerst in de Canisiusschool en vanaf 1931 in het gebouw van Publieke Werken. Ze woont dan alleen in de ouderlijke woning aan de [[Diepenstraat]] 49.
 +
 
 +
==Onderduikers==
 +
In april 1942 informeert Coba’s broer Nico of zij Joden in huis wil nemen. Onder het motto: ‘waar geholpen moet worden, zal ik helpen’, stemt zij toe. Ze is dan 57 jaar. In mei 1942 brengt de Limburgse verzetsman Harrie Tobben een Joods echtpaar onder bij Coba. Ook twee Joodse zusjes vinden via haar onderdak. Na verloop van tijd vraagt Tobben of ze ook geallieerde piloten kan onderbrengen en in 1942 en 1943 vinden verschillende verzetslieden onderdak bij Coba, ook wel ‘tante Coba’ genoemd.  
 +
{{Infobox foto
 +
| naam          = Coba Pulskens met vier Limburgse verzetsstrijders
 +
| afbeelding    = <foto><beeldonline>5879aead-30f8-496e-8b2b-ff40616be886</beeldonline></foto>
 +
| onderschrift  = Vlnr Harrie Winkelmolen, Leo Winkelmolen, Jac Theelen en Jos Theelen. Collectie B. Winkelmolen, Heerlen.
 
}}
 
}}
 +
Enige roekeloosheid kan haar niet ontzegd worden. Op Koninginnedag (31 augustus) zou ze met haar onderduikers een oranjebitter hebben gedronken in een café waar ook leden van de Grüne Polizei waren. Ook zou zij een keer op een zondagmiddag gesignaleerd zijn met twee van haar Joodse onderduiksters. ‘Och, die meisjes kunnen toch maar steeds niet binnen blijven zitten’, zou ze gezegd hebben. Vast staat dat ze zich met haar onderduikers laat fotograferen op haar binnenplaats.
  
'''''Geef de oorlog een gezicht!'''''
+
In juni 1943 verhuist [[Jet van Oijen]], de verloofde van Harrie Tobben, van het adres Heuvel 103 naar het huis van Coba. In juli 1943 weet de Sicherheitsdienst te infiltreren in de Limburgse verzetsgroep Bongaerts waarvan enkele medewerkers, waaronder Harrie Tobben en Paul Gulikers, bij Coba Pulskens ondergedoken hebben gezeten. Haar adres is vervolgens misbruikt om verzetsmensen en geallieerde piloten in de val te lokken. Eind september 1943 wordt door een uit kamp Haaren gesmokkelde brief duidelijk dat Harrie Tobben en Paul Gulikers in Haaren gevangen zitten. Op 30 september worden een andere onderduiker van Coba, de Tilburgse militair Harrie van Beurden, en haar huisgenoot Jet van Oijen, onafhankelijk van elkaar, gearresteerd. Het verzet verklaart haar huis ‘besmet’, en een tijd lang wordt het niet meer gebruikt als onderduikadres.
  
'''Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?'''
+
==Juli 1944==
 +
Het gaat mis als Pulskens in juli 1944 van [[Leonie van Harssel]] het verzoek krijgt om enkele piloten te herbergen. Ze stemt toe en op 8 juli worden de Engelsman [[Walker, Ronald Arthur|Ronald Arthur Walker]], de Australiër [[Nott, Jack Stewart|Jack Stewart Nott]] en de Canadees [[Carter, Roy Edward|Roy Edward Carter]] bij haar afgeleverd. De auto rijdt vervolgens naar Eindhoven om nog twee piloten op te halen en bij Pulskens af te leveren. Op de terugweg is de auto bij een controle van de Wehrmacht bij Moergestel aangehouden en zijn de vijf inzittenden gearresteerd.
  
Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden
+
Op zondagochtend 9 juli dringt ’s ochtends, iets na elven, een overvalcommando van de Sicherheitspolizei het huis van Pulskens binnen. Eén piloot wordt in de keuken doodgeschoten, de andere twee op de binnenplaats. Tante Coba krijgt de opdracht een laken van boven te halen om de lichamen te bedekken. Het verhaal gaat dat ze naar beneden komt met de Nederlandse vlag. Pulskens wordt gearresteerd en samen met Leonie van Harssel en Jef van Eerdewijk (broer van Coba’s buurvrouw) naar het politiebureau van Tilburg gebracht. In de middag worden ze overgebracht naar Mariënhof te Vught, waar de Sicherheitsdienst huist. Coba wordt vervolgens naar kamp Haaren gebracht, later die dag arriveert ook Leonie van Harssel. Pulksens en Van Harssel kunnen in beperkte mate met elkaar communiceren door van cel tot cel boodschappen over te brengen. Later in juli worden Pulskens en Van Harssel overgebracht naar kamp Vught. Op 6 september 1944 worden zij op transport gesteld naar het vrouwenkamp Ravensbrück. Dan pas krijgt Coba de gelegenheid Leonie te vertellen wat er die bewuste zondagochtend is voorgevallen. Coba wordt in februari of maart 1945 in kamp Ravensbrück vergast.<ref>In haar dossier van de [[https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/124111A/file/NL-HaNA_2.19.255.01_124111A_0001 Oorlogsgravenstichting] worden zowel een precieze datum, 17-03-1045, als een globale aanduiding, februari of maart 1945, gebruikt.</ref>
  
Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.
+
==Na de oorlog==
 +
Van 11 tot en met 22 juni 1946 vindt in Essen (Duitsland) het proces plaats tegen de daders van de moord op Carter, Walker en Nott. Leonie van Harssel doet daar haar verhaal in de getuigenbank. Het gerechtshof veroordeelt Rotschopf, Roesener, Schwanz en Cremer voor de moord op de drie piloten. Zij worden ter dood veroordeeld.
  
Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie.  
+
==Icoon van het Tilburgse verzet==
We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s.
+
[[Bestand:44656.jpg|300px|right|thumb|Gedenksteen Coba Pulskens op hoek Diepenstraat Jan Steenstraat]]
We ontvangen je reactie graag via '''info@regionaalarchieftilburg.nl''' o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers
+
De heldenstatus van Coba Pulskens is voornamelijk gebaseerd op de overval in haar woning waarbij drie geallieerde piloten worden doodgeschoten. Ze zou hun lijken hebben bedekt met de Nederlandse vlag, en dat is de heroïsche toevoeging die het verhaal zo bijzonder maakt. Verschillende ooggetuigen claimen gezien te hebben dat Coba inderdaad een vlag over de lichamen legde, anderen voeren allerlei argumenten aan waarom niemand dat gezien kán hebben. Feit is wel dat er na de oorlog verschillende vlaggen circuleren waarvan geclaimd wordt dat het de échte vlag van Coba Pulskens is.
  
<oorlogsslachtoffer><<<
+
Pulskens is postuum geëerd met de Amerikaanse Medal of Freedom voor hulp aan geallieerde bemanningsleden. In 1947 laat de gemeente bij haar woning een gedenksteen aanbrengen – in 1989 wordt deze vanwege de slechte staat vervangen door een replica. Onder deze replica staat achter glas een bordje, waarschijnlijk afkomstig uit de keuken van Coba. In de hal van Publieke Werken werd een herinneringsplaat aangebracht die na de sloop van het gebouw aan de collectie van [[Stadsmuseum Tilburg]] is toegevoegd. Bij het veertigjarige bevrijdingsfeest (27-10-1984) onthullen omwonenden een herdenkingskei in het plantsoen van de [[Coba Pulskenslaan]]. Diezelfde dag wordt door een afvaardiging van de Royal Air Force een Coba-plaquette aangeboden, die een plaats krijgt in de kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood. In 2017 is de zwerfkei van de oorspronkelijke locatie aan de Coba Pulskenslaan verplaatst naar het Vrijheidspark waar een aantal herdenkingsmonumenten uit de stad bijeen zijn gebracht.
==Gebeurtenis==
 
* [[Georganiseerde illegale activiteiten Tilburg.]]
 
>>>
 
  
 +
In verschillende gemeenten werd Coba Pulskens herdacht met een straatnaam. In Tilburg is er een Coba Pulskenslaan, In Oosterhout een Coba Pulskensdreef en in Dongen en Den Bosch is er een Coba Pulskensstraat.
  
 +
==Gebeurtenis==
 +
[[Inval_Coba_Pulskens,_Diepenstraat,_9_juli_1944|Inval Coba Pulskens, Diepenstraat, 9 juli 1944]]
  
 +
==Bronnen==
 +
Regionaal Archief Tilburg:
 +
*[https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/details/NL-TbRAT-892/keywords/892/withscans/0/start/0/limit/10/flimit/5 Archief 892, Collectie Coba Pulskens Tilburg 1944-1994]
 +
*[https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/file/756588e932df354d8fd573cfa569fb0c Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnrs. 101], [https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/file/c8b731b02ffc310a9f097b1cdf00204e 99], [https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/file/5d67aa6cf83c33ce86e59b8ba19522c9 110]
 +
*[https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/file/3956d05f2fa4349790128d38d046dc1b Archief 1074, Collectie documentatie luchtoorlog Tilburg 1941-1945, invnr. 6]
 +
*[https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/file/92e82dd65a73324bbdee143caa875a56 Archief 484, Gemeentebestuur Tilburg 1938-1985, invnrs. 4971], [https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/file/7b830b2246383905ae020b1b9250c744 4972].
 +
*[https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/file/5b561d8013143cc9b49b2e4c7942defd Archief 1289, Bestuursdienst gemeente Tilburg, 1985-1996, invnr. 1222], over de gedenksteen voor Coba Pulskens
 +
*[https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/file/8198cd7dd0d43e30a404a8f2f48c34eb Archief 29, Gemeentepolitie Tilburg 1844-1947 (1950), invnr. 555]
 +
*[https://hdl.handle.net/21.12103/c5a62564-18e2-11e0-a05c-07472c3b997a Archief 420, Collectie geluidsbanden en cassettes, invnr. CA 0004], Onthulling gedenksteen Coba Pulskens.
  
 +
[https://www.niod.nl NIOD]:
 +
*KB I knipselcollectie personen – 5579
 +
*KB II knipselcollectie zaken – 2088
 +
*Collectie 896 Willemsen, W.J.M., invnr. 49, collecties ‘Otten’ en ‘Coba Pulskens’.
  
 +
==Literatuur==
 +
*Ad de Beer, ''Zo maar een stad. Tilburg 1940-1945'' (Tilburg 1994).
 +
*Ad de Beer en Gerrit Kobes, ''Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen'', Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002) 93-94.
 +
*A.P.M. Cammaert, ''Het verborgen front. Een geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog'', deel I, (Leeuwarden 1994) 242-298.
 +
*F.E. Goossens, ''Coba Pulskens'' (z.p. 1947).
 +
*Hoeven, Liesbeth, Astrid de Beer, ''Haar verhaal. Het verzet van Tilburgse vrouwen in de Tweede Wereldoorlog'' (Tilburg 2019)
 +
*Frans Janse, [https://historietilburg.nl/wp-content/uploads/Jaargang-22-2004-nummer-2.pdf ‘Tante Coba, een eenvoudige vrouw. Coba Pulskens (1884-1945). Tilburgse pilotenhelpster in de Tweede Wereldoorlog’], ''Tilburg. Tijdschrift voor Geschiedenis, Monumenten en Cultuur'' 22 (2004) nr. 2, 43-68.
 +
*Petra Robben, [https://historietilburg.nl/wp-content/uploads/Jaargang-29-2011-nummer-3.pdf 'Lieu de mémoire. Coba Pulskens’], ''Tilburg. Tijdschrift voor Geschiedenis, Monumenten en Cultuur'' 29 (2011) nr. 3, 84-90.
 +
*Schraa, Sanne, [https://www.historietilburg.nl/wp-content/uploads/Jaargang-37-2019-nummer-2.pdf Vergeten verzetsvrouwen. de onderbelichte rol van Tilburgse vrouwen in de geschiedschrijving van de illegaliteit], in: ''Tilburg, tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur'', jaargang 37 (2019), nr. 2
 +
*Jean Smits, ''Coba Pulskens'' (z.p. z.j. [2001]) [biografie].
  
</oorlogsslachtoffer>
+
==Externe links==
 +
*[http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Pulskens Vrouwenlexicon lemma Coba Pulskens]
 +
*[https://na514.wordpress.com/2012/11/07/this-story-sho Shot in Cold Blood Part 1]
 +
*[https://na514.wordpress.com/2014/11/22/shot-in-cold-blood-part-2 Shot in Cold Blood Part 2]
 +
*[https://www.oorlogslevens.nl/tijdlijn/Jacoba-Maria-Pulskens/02/124111 Jacoba Maria Pulskens op Oorlogsbronnen.nl]
 +
*[https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/124111A/file/NL-HaNA_2.19.255.01_124111A_0001 Persoonsdossier Oorlogsgravenstichting]
  
 
[[Categorie:Oorlogsslachtoffers_Tilburg]]
 
[[Categorie:Oorlogsslachtoffers_Tilburg]]
 +
[[Categorie:Vrouwen_in_het_Tilburgse_verzet]]
 +
[[Categorie:Verzet_in_Tilburg]]

Huidige versie van 22 jan 2024 om 09:31

Coba Pulskens
Collectie Regionaal Archief Tilburg
Volledige namen Jacoba Maria Pulskens
Geboortedatum 26-05-1884
Geboorteplaats Tilburg
Adres Diepenstraat 49
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Werkster
Overlijdensdatum 17-03-1945
Plaats van overlijden Ravensbrück (DE)

Jacoba Maria Pulskens (geb. Tilburg 26-5-1884, gest. Ravensbrück (DE) 17-3-1945), actief in het Tilburgse verzet gedurende de Tweede Wereldoorlog. Dochter van Nicolaas Pulskens (1852-1932) en Johanna Maria Adams (1853-1933). Pulskens blijft ongehuwd. Zij wordt op of omstreeks 17-03-1945 vergast in Ravensbrück.

Jeugdjaren

Coba wordt op 26 mei 1884 in Tilburg in de wijk Stokhasselt geboren als dochter van Nicolaas Pulskens, wever, en Johanna Maria Adams. Zij is het derde kind uit een gezin met vier meisjes en vier jongens. Na de lagere school gaat ze naar de huishoudschool bij de zusters op Korvel, terwijl ze de kost verdient als ‘sjouwster’. In 1912 – het gezin Pulskens woont dan inmiddels aan de Diepenstraat – vertrekt Coba naar Antwerpen om te werken bij Joodse diamantairfamilies. Gedurende de Eerste Wereldoorlog verblijft zij in Antwerpen. Later komt Coba terug naar Tilburg; ze gaat werken als schoonmaakster, eerst in de Canisiusschool en vanaf 1931 in het gebouw van Publieke Werken. Ze woont dan alleen in de ouderlijke woning aan de Diepenstraat 49.

Onderduikers

In april 1942 informeert Coba’s broer Nico of zij Joden in huis wil nemen. Onder het motto: ‘waar geholpen moet worden, zal ik helpen’, stemt zij toe. Ze is dan 57 jaar. In mei 1942 brengt de Limburgse verzetsman Harrie Tobben een Joods echtpaar onder bij Coba. Ook twee Joodse zusjes vinden via haar onderdak. Na verloop van tijd vraagt Tobben of ze ook geallieerde piloten kan onderbrengen en in 1942 en 1943 vinden verschillende verzetslieden onderdak bij Coba, ook wel ‘tante Coba’ genoemd.

Coba Pulskens met vier Limburgse verzetsstrijders
Vlnr Harrie Winkelmolen, Leo Winkelmolen, Jac Theelen en Jos Theelen. Collectie B. Winkelmolen, Heerlen.

Enige roekeloosheid kan haar niet ontzegd worden. Op Koninginnedag (31 augustus) zou ze met haar onderduikers een oranjebitter hebben gedronken in een café waar ook leden van de Grüne Polizei waren. Ook zou zij een keer op een zondagmiddag gesignaleerd zijn met twee van haar Joodse onderduiksters. ‘Och, die meisjes kunnen toch maar steeds niet binnen blijven zitten’, zou ze gezegd hebben. Vast staat dat ze zich met haar onderduikers laat fotograferen op haar binnenplaats.

In juni 1943 verhuist Jet van Oijen, de verloofde van Harrie Tobben, van het adres Heuvel 103 naar het huis van Coba. In juli 1943 weet de Sicherheitsdienst te infiltreren in de Limburgse verzetsgroep Bongaerts waarvan enkele medewerkers, waaronder Harrie Tobben en Paul Gulikers, bij Coba Pulskens ondergedoken hebben gezeten. Haar adres is vervolgens misbruikt om verzetsmensen en geallieerde piloten in de val te lokken. Eind september 1943 wordt door een uit kamp Haaren gesmokkelde brief duidelijk dat Harrie Tobben en Paul Gulikers in Haaren gevangen zitten. Op 30 september worden een andere onderduiker van Coba, de Tilburgse militair Harrie van Beurden, en haar huisgenoot Jet van Oijen, onafhankelijk van elkaar, gearresteerd. Het verzet verklaart haar huis ‘besmet’, en een tijd lang wordt het niet meer gebruikt als onderduikadres.

Juli 1944

Het gaat mis als Pulskens in juli 1944 van Leonie van Harssel het verzoek krijgt om enkele piloten te herbergen. Ze stemt toe en op 8 juli worden de Engelsman Ronald Arthur Walker, de Australiër Jack Stewart Nott en de Canadees Roy Edward Carter bij haar afgeleverd. De auto rijdt vervolgens naar Eindhoven om nog twee piloten op te halen en bij Pulskens af te leveren. Op de terugweg is de auto bij een controle van de Wehrmacht bij Moergestel aangehouden en zijn de vijf inzittenden gearresteerd.

Op zondagochtend 9 juli dringt ’s ochtends, iets na elven, een overvalcommando van de Sicherheitspolizei het huis van Pulskens binnen. Eén piloot wordt in de keuken doodgeschoten, de andere twee op de binnenplaats. Tante Coba krijgt de opdracht een laken van boven te halen om de lichamen te bedekken. Het verhaal gaat dat ze naar beneden komt met de Nederlandse vlag. Pulskens wordt gearresteerd en samen met Leonie van Harssel en Jef van Eerdewijk (broer van Coba’s buurvrouw) naar het politiebureau van Tilburg gebracht. In de middag worden ze overgebracht naar Mariënhof te Vught, waar de Sicherheitsdienst huist. Coba wordt vervolgens naar kamp Haaren gebracht, later die dag arriveert ook Leonie van Harssel. Pulksens en Van Harssel kunnen in beperkte mate met elkaar communiceren door van cel tot cel boodschappen over te brengen. Later in juli worden Pulskens en Van Harssel overgebracht naar kamp Vught. Op 6 september 1944 worden zij op transport gesteld naar het vrouwenkamp Ravensbrück. Dan pas krijgt Coba de gelegenheid Leonie te vertellen wat er die bewuste zondagochtend is voorgevallen. Coba wordt in februari of maart 1945 in kamp Ravensbrück vergast.[1]

Na de oorlog

Van 11 tot en met 22 juni 1946 vindt in Essen (Duitsland) het proces plaats tegen de daders van de moord op Carter, Walker en Nott. Leonie van Harssel doet daar haar verhaal in de getuigenbank. Het gerechtshof veroordeelt Rotschopf, Roesener, Schwanz en Cremer voor de moord op de drie piloten. Zij worden ter dood veroordeeld.

Icoon van het Tilburgse verzet

Gedenksteen Coba Pulskens op hoek Diepenstraat Jan Steenstraat

De heldenstatus van Coba Pulskens is voornamelijk gebaseerd op de overval in haar woning waarbij drie geallieerde piloten worden doodgeschoten. Ze zou hun lijken hebben bedekt met de Nederlandse vlag, en dat is de heroïsche toevoeging die het verhaal zo bijzonder maakt. Verschillende ooggetuigen claimen gezien te hebben dat Coba inderdaad een vlag over de lichamen legde, anderen voeren allerlei argumenten aan waarom niemand dat gezien kán hebben. Feit is wel dat er na de oorlog verschillende vlaggen circuleren waarvan geclaimd wordt dat het de échte vlag van Coba Pulskens is.

Pulskens is postuum geëerd met de Amerikaanse Medal of Freedom voor hulp aan geallieerde bemanningsleden. In 1947 laat de gemeente bij haar woning een gedenksteen aanbrengen – in 1989 wordt deze vanwege de slechte staat vervangen door een replica. Onder deze replica staat achter glas een bordje, waarschijnlijk afkomstig uit de keuken van Coba. In de hal van Publieke Werken werd een herinneringsplaat aangebracht die na de sloop van het gebouw aan de collectie van Stadsmuseum Tilburg is toegevoegd. Bij het veertigjarige bevrijdingsfeest (27-10-1984) onthullen omwonenden een herdenkingskei in het plantsoen van de Coba Pulskenslaan. Diezelfde dag wordt door een afvaardiging van de Royal Air Force een Coba-plaquette aangeboden, die een plaats krijgt in de kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood. In 2017 is de zwerfkei van de oorspronkelijke locatie aan de Coba Pulskenslaan verplaatst naar het Vrijheidspark waar een aantal herdenkingsmonumenten uit de stad bijeen zijn gebracht.

In verschillende gemeenten werd Coba Pulskens herdacht met een straatnaam. In Tilburg is er een Coba Pulskenslaan, In Oosterhout een Coba Pulskensdreef en in Dongen en Den Bosch is er een Coba Pulskensstraat.

Gebeurtenis

Inval Coba Pulskens, Diepenstraat, 9 juli 1944

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg:

NIOD:

  • KB I knipselcollectie personen – 5579
  • KB II knipselcollectie zaken – 2088
  • Collectie 896 Willemsen, W.J.M., invnr. 49, collecties ‘Otten’ en ‘Coba Pulskens’.

Literatuur

Externe links

  • In haar dossier van de [Oorlogsgravenstichting worden zowel een precieze datum, 17-03-1045, als een globale aanduiding, februari of maart 1945, gebruikt.