Coba Pulskenslaan (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Korvel
Datum besluit: B & W 3 augustus 1950
Jaar: 1950De straat lopende vanaf de Berkdijksestraat, ten westen van de Laarstraat, in zuidelijke richting, langs het Minister Goselingplein en het dr. Titus Brandsmaplein, tot het Rooseveltplein.


Cobapulskenslaan.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

13678.jpgJacoba Maria Pulskens werd geboren te Tilburg op 26 mei 1884 als dochter van Nicolaas Pulskens en Maria Adams. Zij was niet getrouwd en werkte bij het bedrijf der Publieke Werken als schoonmaakster. In de Tweede Wereldoorlog heeft zij tal van onderduikers en geallieerde piloten in haar huis in de Diepenstraat 25 verborgen gehouden. Op 9 juli 1944 dringt een Duits overvalcommando haar woning binnen. Daar ontdekken zij drie geallieerde piloten: de Australiër Jacques Stewert Knott, de Canadees Roy E. Carter en de Engelsman Ronald A. Walker. Zij worden in de keuken en op de plaats doodgeschoten. Coba Pulskens komt in kamp Vught terecht en op Dolle Dinsdag wordt zij overgebracht naar het concentratiekamp Ravensbrück. Daar werd zij door vergassing op 17 maart 1945 om het leven gebracht.


Op 2 februari 1947 werd er aan haar woning in de Diepenstraat een gedenksteen aangebracht. Bijna was deze gedenksteen ten prooi gevallen aan de slopershamer, maar oplettende buurtbewoners sloegen op tijd alarm. Vanwege de slechte staat waarin de steen verkeerde, werd deze in 1989 vervangen door een replica (zie foto). Dit monument zit nu in de voorgevel van het nieuwbouwpand Diepenstraat 23, waar vroeger het woonhuis van Coba Pulskens stond.

In de hal van Publieke Werken aan de Noordhoekring werd eveneens een herinneringsplaat aangebracht. Ook deze herinneringsplaat kon - dank zij een alerte medewerker van het gemeentearchief - bij de sloop van dat gebouw nog op het nippertje gered worden.


Bij de viering van het 40-jarige bevrijdingsfeest op 27 oktober 1984 onthulden omwonenden in het plantsoen van de Coba Pulskenslaan een herdenkingskei. Op dezelfde dag bood een deputatie van het 83e Squadron van de Royal-Air-Force een Coba-plaquette aan, die een plaats kreeg in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Nood aan de (>) Kapelhof.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.