Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hoofdpagina

Welkom op de Wiki Midden-Brabant, waarvan Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg de initiatiefnemers zijn. In deze wiki vind je informatie over Tilburg, Udenhout, Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Gilze en Rijen. Klik op een van de portalen of zoek in het zoekveld hierboven.Deze Wiki is een belangrijke bron van kennis over Midden-Brabant. U kunt er grasduinen, informatie opzoeken, leren én zelf informatie toevoegen. Heeft u iets te melden bij een beschrijving, wilt u de Wiki aanvullen? U wordt uitgenodigd uw kennis te delen. Vult u deze Wiki aan?

Bent u nog niet bekend met een Wiki, ga dan eerst naar het Gebruikersportaal

Bent u al enigszins thuis in een Wiki, ga dan naar de pagina Hulp

Wist u dat?

  • Tilburg had ooit, net zoals Antwerpen, een vogeltjesmarkt. Hier werden niet alleen vogels verhandeld, maar ook konijnen en honden. De dierenmarkt zat aanvankelijk in de boterhal (veiling NCB) op de (Oude) Markt.
  • De herdgang Korvel lag in het zuidwesten van Tilburg, met als kern het huidige Korvelplein. In een oorkonde uit 1331 komt de benaming Corvele al voor, en in 1430 spreekt men over de ‘heertganck van Corvel aen die Juupstraet’.
  • Vanaf halverwege de negentiende eeuw zijn vanuit Tilburg veel missies ondernomen en ontstond in de stad een omvangrijke missie-infrastructuur.
  • Sommige straten kregen tijdens WOII een andere naam. De Prinses Julianastraat werd in 1942 op last van de Duitse bezetter gewijzigd in Badhuisstraat.
  • 1881 was de eerste stoomtramlijn aangelegd vanaf het Tilburgse treinstation, via Loon op Zand naar Besoijen. In 1937 waren alle tramlijnen in en rondom Tilburg opgeheven.

Uitgelicht

Prof. dr. Frans Donders studeerde geneeskunde te Utrecht en promoveerde in 1840 op het proefschrift over twee gevallen van acute meningitis. Na een verblijf in Den Haag werd hij op 24-jarige leeftijd hoogleraar in de anatomie, de histologie en de fysiologie aan de Militair-Geneeskundige School te Utrecht. In 1845 begon hij zijn beroemd geworden onderzoek naar de draaiingen en de inwendige verschijnselen van het oog. Van 1851 tot zijn dood was Donders lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, waarvan achttien jaar als voorzitter. Lees verder >>>