Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hoofdpagina

Welkom op de Wiki Midden-Brabant, waarvan Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg de initiatiefnemers zijn. In deze wiki vind je informatie over Tilburg, Udenhout, Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Gilze en Rijen en Goirle. Klik op een van de portalen of zoek in het zoekveld hierboven.


Deze Wiki is een belangrijke bron van kennis over Midden-Brabant. U kunt er grasduinen, informatie opzoeken, leren én zelf informatie toevoegen. Heeft u iets te melden bij een beschrijving, wilt u de Wiki aanvullen? U wordt uitgenodigd uw kennis te delen. Vult u deze Wiki aan?

Bent u nog niet bekend met een Wiki, ga dan eerst naar het Gebruikersportaal

Bent u al enigszins thuis in een Wiki, ga dan naar de pagina Hulp

Wist u dat?

  • In 1926 werd in Tilburg het eerste postagentschap van Nederland opgericht. De PTT gaf de landelijke primeur aan een winkelier op Korvelseweg 213.
  • Tilburg had in het verleden behalve een Oude Warande ook een Nieuwe Warande. Dit bos werd in 1757 aangelegd. Tegenwoordig ligt hier industrieterrein Loven.
  • De oudste schriftelijke vermelding van een molen in Tilburg dateert uit 1310, maar waar deze stond, is onbekend. De eerste expliciete vermelding was die in 1350 van de Korvelse molen.
  • In 1982 maakte Tilburg kennis met een nieuwe plaatselijke likeur, onder de naam Peerke’s Nat.
  • Naast de Tilburgse kermis heeft de gemeente nog een officiële kermis gekend, namelijk de Hasseltse kermis.

Uitgelicht

Op de plattegrond van Tilburg zijn verschillende driehoekige pleinen te zien, zoals de Heuvel, het Korvelplein en het Wilhelminapark. Deze driehoekige pleinen zijn voormalige herdgangen, ofwel de centra van oude agrarische nederzettingen. Een ‘herd’ (herder) bracht zijn schapen ’s morgens naar de hei om die te laten grazen. ’s Avonds voerde hij ze terug naar het plein tussen de huizen, de herdgang. Lees verder >>>