Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vliegtuigcrash Moleneind, 25 mei 1944: verschil tussen versies

Regel 13: Regel 13:
 
| gewonden        =  
 
| gewonden        =  
 
}}
 
}}
 +
 +
==Achtergrond 25 mei 1944==
 +
In de vroege ochtend van 25 mei 1944 wordt een Britse bommenwerper die terugkeert van een missie, boven Tilburg beschoten door een Duitse jager. Het toestel explodeert in de lucht en stort in delen brandend neer nabij het Moleneind. Alle zeven inzittenden komen hierbij om.
 +
 +
==Aanval op Aken==
 +
Het wordt een drukke nacht voor de Tilburgse Luchtbeschermingsdienst. In de late avond van woensdag 24 mei 1944 vertrekt vanaf verschillende RAF-luchtmachtbases een vloot van in toaal 442 Britse bommenwerpers naar het vasteland<ref>264 Lancaster bommenwerpers, 162 Halifax bommenwerpers en zestien Mosquito’s. Achttien Halifaxes en zeven Lancasters gaan verloren.</ref> Doelwit zijn de strategisch belangrijke spoorwegemplacementen Aachen-West en Aachen Rothe Erde die een rechtsteekse spoorverbinding hebben met Frankrijk. De bombardmenten veroorzaken aanzienlijke schade aan de spoorweginfrastructuur. Ook de stad Aken wordt getroffen waarbij doden en gewonden vallen.<br/>Even na middernacht wordt in Tilburg het eerste luchtalarm gegeven. Tal van geallieerde toestellen passeren de stad in oostelijke richting. Op de hoek Tuinstraat-Willem II-straat komen twee brisantbommen neer. Er is zeer veel glasschade, een landwachter op de fiets raakt lichtgewond. Vanaf twee uur worden opnieuw veel vliegtuigen waargenomen, ditmaal vliegend van oost naar west. Twee vliegtuigen storten neer op Tilburgs grondgebied en zes in de omgeving.<ref>01:15 Acht; 01:22 Goirle; 01:22 Dongenseweg, Tilburg; 01:23 Hank; 01:25 Dongense Vaart; 01:30 Made; 02:48 Hilvarenbeek; 02:51 Moleneind, Tilburg.</ref>
 +
 +
==Neergestort aan het Moleneind==
 +
Op hwt vliegveld Middleton-St. George in het noordoosten van Engeland is het 419 (Moose) squadron van de Royal Canadian Air Force (RCAF) gestationeerd. Vanaf deze basis zetten veertien Avro Lancaster bommenwerpers koers naar Aken. Eén van deze toestellen stort op de terugvlucht neer in het buitengebied van Tilburg. De viermotorige Avro Lancaster Mk X bommenwerper is met een gemengde Brits-Canadese bemanning om 23:39 opgestegen.<ref>Met een kruissnelheid van 322 km/uur en topsnelheid van 463 km/uur wordt het doel op een afstand van ruim 700 kilometer binnen twee uur bereikt.</ref> Na het uitvoeren van de missie wordt het toestel op de terugweg om 02:51 beschoten door een Duitse Heinkel He 219 die Venlo als thuisbasis heeft. Het toestel explodeert in de lucht en komt in delen brandend neer achter de boerderij van Vromans aan de Kromstraat 2, een zijstraat van het Moleneind, de weg naar Loon op Zand. Een deel van de vleugel komt neer achter de panden Lijnsheike 17, 19 en 21 maar er is slechts lichte schade aan de huizen. Van de zeven bemanningsleden worden er zes op slag gedood, boordschutter Lillico raakt zwaar gewond en overlijdt de volgende dag. Omdat de lichamen zwaar verminkt zijn is identificatie vrijwel niet mogelijk. Op 30 mei zijn de mannen begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Gilzerbaan. Lillico is in 1948 herbegraven op de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom.
 +
 +
==Betrokken personen==
 +
* [[Robson, Donald Matthews| Donald Matthews Robson]] (Pilot Officer, CA, 20 jaar) piloot
 +
* [[Hoarty, John|John Hoarty]] (Sergeant, GB, 22 jaar) boordwerktuigkundige
 +
* [[Smith, Philip Seagar|Philip Seagar Smith]] (Pilot Officer, CA, 23 jaar) navigator
 +
* [[Smith, Thomas Harry James|Thomas Harry James Smith]] (Sergeant, GB, 20 jaar) radiotelegrafist
 +
* [[Lauder, Gordon Robert| Gordon Robert Lauder]] (Flying Officer, CA, 28 jaar) bommenrichter
 +
* [[Morgan, Bernard Reginald| Bernard Reginald Morgan]] (Sergeant, GB, 19 jaar) boordschutter
 +
* [[Lillico, William Davidson|William Davidson Lillico]] (Pilot Officer, GB, 23 jaar) boordschutter
 +
 +
==Bronnen==
 +
Regionaal Archief Tilburg
 +
* [https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/details/NL-TbRAT-30/keywords/30/withscans/0/start/0/limit/10/flimit/5 Archief 30, ''Luchtbeschermingsdienst van de Gemeente Tilburg, 1936-1946''], inv.nrs. 151 en 234.
 +
 +
==Literatuur==
 +
* G. Kobes, ''De Tilburgse Koerier,'' 12 oktober 1989.
 +
 +
==Externe links==
 +
* [https://www.verliesregister.studiegroepluchtoorlog.nl  Verliesregister Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945]
 +
* [https://aviation-safety.net  Aviation Safety Network]
 +
* [https://www.tracesofwar.nl/articles/2254/RAF-basis-Middleton-St-George.htm  RAF-basis-Middleton-St-George]
 +
* [https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/geallieerde-bommenwerpers-1940-1945  geallieerde-bommenwerpers-1940-1945]
 +
* [http://www.419squadron.com/KB706.html 419 Squadron]
 +
* [https://losses.internationalbcc.co.uk  IBCC Losses Database]
 +
* [https://www.cwgc.org/find-records/find-war-dead/search-results/?CemeteryExact=true&Cemetery=TILBURG+(GILZERBAAN)+GENERAL+CEMETERY&Page=5  Oorlogsgraven Gilzerbaan]
 +
 +
==Noten==
  
 
[[Categorie:Gebeurtenissen_WOII_Tilburg]]
 
[[Categorie:Gebeurtenissen_WOII_Tilburg]]

Versie van 2 okt 2023 om 22:16

Vliegtuigcrash Moleneind, 25 mei 1944
Afbeelding gewenst
Soort gebeurtenis Vliegtuigcrash
Datum 25-05-1944
Plaats Tilburg
Straat Moleneind/Kromstraat
Doden 7

Achtergrond 25 mei 1944

In de vroege ochtend van 25 mei 1944 wordt een Britse bommenwerper die terugkeert van een missie, boven Tilburg beschoten door een Duitse jager. Het toestel explodeert in de lucht en stort in delen brandend neer nabij het Moleneind. Alle zeven inzittenden komen hierbij om.

Aanval op Aken

Het wordt een drukke nacht voor de Tilburgse Luchtbeschermingsdienst. In de late avond van woensdag 24 mei 1944 vertrekt vanaf verschillende RAF-luchtmachtbases een vloot van in toaal 442 Britse bommenwerpers naar het vasteland[1] Doelwit zijn de strategisch belangrijke spoorwegemplacementen Aachen-West en Aachen Rothe Erde die een rechtsteekse spoorverbinding hebben met Frankrijk. De bombardmenten veroorzaken aanzienlijke schade aan de spoorweginfrastructuur. Ook de stad Aken wordt getroffen waarbij doden en gewonden vallen.
Even na middernacht wordt in Tilburg het eerste luchtalarm gegeven. Tal van geallieerde toestellen passeren de stad in oostelijke richting. Op de hoek Tuinstraat-Willem II-straat komen twee brisantbommen neer. Er is zeer veel glasschade, een landwachter op de fiets raakt lichtgewond. Vanaf twee uur worden opnieuw veel vliegtuigen waargenomen, ditmaal vliegend van oost naar west. Twee vliegtuigen storten neer op Tilburgs grondgebied en zes in de omgeving.[2]

Neergestort aan het Moleneind

Op hwt vliegveld Middleton-St. George in het noordoosten van Engeland is het 419 (Moose) squadron van de Royal Canadian Air Force (RCAF) gestationeerd. Vanaf deze basis zetten veertien Avro Lancaster bommenwerpers koers naar Aken. Eén van deze toestellen stort op de terugvlucht neer in het buitengebied van Tilburg. De viermotorige Avro Lancaster Mk X bommenwerper is met een gemengde Brits-Canadese bemanning om 23:39 opgestegen.[3] Na het uitvoeren van de missie wordt het toestel op de terugweg om 02:51 beschoten door een Duitse Heinkel He 219 die Venlo als thuisbasis heeft. Het toestel explodeert in de lucht en komt in delen brandend neer achter de boerderij van Vromans aan de Kromstraat 2, een zijstraat van het Moleneind, de weg naar Loon op Zand. Een deel van de vleugel komt neer achter de panden Lijnsheike 17, 19 en 21 maar er is slechts lichte schade aan de huizen. Van de zeven bemanningsleden worden er zes op slag gedood, boordschutter Lillico raakt zwaar gewond en overlijdt de volgende dag. Omdat de lichamen zwaar verminkt zijn is identificatie vrijwel niet mogelijk. Op 30 mei zijn de mannen begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Gilzerbaan. Lillico is in 1948 herbegraven op de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom.

Betrokken personen

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • G. Kobes, De Tilburgse Koerier, 12 oktober 1989.

Externe links

Noten

  1. 264 Lancaster bommenwerpers, 162 Halifax bommenwerpers en zestien Mosquito’s. Achttien Halifaxes en zeven Lancasters gaan verloren.
  2. 01:15 Acht; 01:22 Goirle; 01:22 Dongenseweg, Tilburg; 01:23 Hank; 01:25 Dongense Vaart; 01:30 Made; 02:48 Hilvarenbeek; 02:51 Moleneind, Tilburg.
  3. Met een kruissnelheid van 322 km/uur en topsnelheid van 463 km/uur wordt het doel op een afstand van ruim 700 kilometer binnen twee uur bereikt.