Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Morgan, Bernard Reginald

Bernard Reginald Morgan
Afbeelding gewenst
Volledige namen Bernard Reginald Morgan
Geboortedatum 1925
Geboorteplaats Birmingham (GB)
Overlijdensdatum 25-05-1944
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Rang, functie en onderdeel

Bernard Reginald Morgan Sergeant (Mid Upper Gunner) 419 Sqdn RAF

Gebeurtenis

De nacht van 24 op 25 mei 1944 wordt een drukke nacht voor de Luchtbeschermingsdienst. Even na middernacht wordt het eerste luchtalarm gegeven. Meerdere vliegtuigen passeren de stad van west van oost. De geallieerden zijn weer op weg naar een doel in Duitsland. Een groep van totaal 432 vliegtuigen valt Aken aan. Op de hoek Tuinstraat–Willem II straat vallen twee bommen.

Er is zeer veel glasschade, gelukkig slechts één lichtgewonde. Richting Middelbeers wordt vuur gezien. Rond 02.00 uur worden opnieuw veel vliegtuigen waargenomen, nu van oost naar west. Zeven vliegtuigen storten brandend neer in diverse richtingen in de omgeving van Tilburg. Ruim drie kwartier later komt de tweede golf over Tilburg. Twee vliegtuigen storten neer: Eén nabij de Dongense Vaart en de tweede, in hoofdzaak bemand met Canadezen van het 419. Squadron van de Royal Canadian Air Force, komt neer onder de gemeente Tilburg, ten westen van de weg Tilburg-Loon op Zand, genaamd ‘Moleneind’. Het vliegtuig is opgestegen van de basis Middleton St. George en behoort tot de No. 6 Group Bomber Command. Rond 02.50 uur wordt het toestel aangeschoten door een Duitse jager, explodeert in de lucht en stort brandend neer. Van de zevenkoppige bemanning komen er zes direct om het leven. Lillico overlijdt op 26 mei aan zijn verwondingen.

In opdracht van de Duitse instanties worden de mannen op 30 mei 1944 begraven aan de Gilzerbaan. William Davidson Lillico wordt in 1948 herbegraven op de Canadian War Cemetery in Bergen op Zoom. [1]

Behalve Morgan komen om:

Bernard Reginald Morgan is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak B, rij 2, graf 51. Grafschrift: A GOOD LAD A BRAVE LAD ALWAYS REMEBERED BY ALL

Externe links

Noten

  1. Bron: G. Kobes, De Tilburgse Koerier, 12 oktober 1989.