Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vliegtuigcrash Haansche Hoef, 21 juli 1944: verschil tussen versies

(geen verschil)

Versie van 9 okt 2023 om 21:49

Vliegtuigcrash Voldijk, 21 juli 1944
Afbeelding gewenst
Soort gebeurtenis Vliegtuigcrash
Datum 21-07-1944
Plaats Tilburg
Straat Haansche Hoef
Doden 7

Achtergrond vliegtuigcrash Haansche Hoef, 21 juli 1944[1]

In de vroege ochtend van vrijdag 21 juli wordt een Britse bommenwerper op de terugweg na een missie in Duitsland door een Duitse jager beschoten. Het toestel stort brandend neer in het uiterste noordwesten van Tilburg, tegen de grens met Dongen. Alle zeven bemanningsleden komen om het leven.

Aanval op Meerbeck

Met de succesvol verlopen operatie 'Overlord', de landing in Normandië ('D-day') op 6 juni 1944, begint de geallieerde opmars vanuit het zuiden. De kansen op een overwinning stijgen, de bombardmenten op strategische doelen in Duitsland gaan in alle hevigheid door.
De nacht van 20 op 21 juli 1944 behoort met die van 24 op 25 mei 1944 tot de drukste nachten van de Tilburgse luchtbeschermingsdienst. Doelwit op deze warme en heldere zomernacht zijn ditmaal de installaties van Rheinpreußen in Meerbeck (Moers) in het Ruhrgebied waar synthetische brandstoffen geproduceerd worden. Vanuit verschillende Britse bases vertrekken in totaal 149 Lancasters en 11 Mosquito’s. Tussen half een en half drie ’s nachts worden in Tilburg veel overtrekkende vliegtuigen waargenomen. Eerst vliegend van west naar oost en vervolgens weer van oost naar west, terug naar Engeland. De Duitse afweer weet die nacht in totaal twintig Lancasters neer te halen. Op grond van metingen door de drie uitkijkposten van de Tilburgse Luchtbeschermingsdienst[2] wordt geconcludeerd dat er acht toestellen neergestort moeten zijn in Tilburg en omgeving.[3]

Neergestort in de Haansche Hoef

Om 23:10 in de avond van donderdag 20 mei 1944 stijgt vanaf de RAF-basis Mildenhall in het graafschap Suffolk aan de Engelse oostkust een bommenwerper van No. 622 Squadron op met bestemming Meerbeck. Het toestel, een Avro Lancaster Mk I met registratienummer LL859 en call sign GI-Q wordt bestuurd door Flight Lieutenant Alan Leslie Smith. Op de terugweg wordt het toestel om 01:41 beschoten door een Duitse jager, afkomstig van de vliegbasis Twente. Het toestel stort brandend neer in het uiterste noordwesten van Tilburg. Alle zeven bemanningsleden komen om het leven.
Om 02:40 komt er een bericht van de Luchtbeschermingsdienst van Dongen dat in het grensgebied tussen Tilburg en Dongen een vliegtuig neergestort zou zijn. Een arts en een geestelijke uit Dongen zijn reeds onderweg naar de vermoedelijke plaats van het ongeval, de Dongenseweg nabij sluis II. Om 03:15 volgt een nader bericht: het toestel is waarschijnlijk op Tilburgs grondgebied neergekomen. De Tilburgse politie treft echter geen neergestort toestel aan. Pas veel later wordt het geheel uitgebrande toestel aangetroffen in het gebied dat ter plaatse bekendstaat als Haansche Hoef, nabij de ophaalbrug over het Wilhelminakanaal in Dongen, nog net op Tilburgs grondgebied.[4] De volgende dag worden op Tilburgs grondgebied zes lichamen gevonden en één op dat van Dongen. Het laatstgenoemde slachtoffer is in Dongen begraven,[5] van de zes anderen kunnen er slechts twee geïdentificeerd worden. In opdracht van de Duitsers worden ze begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Gilzerbaan.

Betrokken personen

Spencer is in Dongen begraven, Montgomery is later herbegraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • G. Kobes, De Tilburgse Koerier, 19 oktober 1989.

Externe links

Noten

  1. In sommige publicaties is sprake van de vliegtuigcrash aan de Voldijk. Dat is echter onjuist, de Voldijk ligt ruim drie kilometer westelijk van de plaats van de crash.
  2. Paleis-Raadhuis (blauw), Goirke (rood) en Korvel (wit).
  3. 01:17, richting zuiden, achter Goirle (België); 01:35, richting Udenhout, ver weg; 01:40, richting oost, Udenhout-Oisterwijk, ver weg; 01:43, richting noord-west, Dongen; 01:43, richting oost, Udenhout, ver weg; 01:45, richting Dongen-'s Gravenmoer, ver weg; 01:45, richting noord-noordoost, Loon op Zand-Udenhout, ver weg; 02:00, richting noord-noordoost, Loon op Zand-Udenhout, ver weg.
    Van deze crashes zijn er zes met zekerheid gedocumenteerd: 01:40 Boxtel; 01:41 Tilburg (Haansche Hoef); 01:45 Boxtel; 01:45 Tilburg (Vijfhuizen); 01:45 Wijk en Aalburg; 01:51 Den Hout (Oosterhout).
  4. Als gevolg van een gemeentelijke herindeling ligt de plek van de crash tegenwoordig op Dongens grondgebied. De ophaalbrug over het kanaal kwam te vervallen na het gereedkomen van het viaduct in de Vierbundersweg.
  5. Hij is begraven op de R.K. Begraafplaats Laurentius.
  6. Royal Australian Air Force
  7. Royal Canadian Air Force