Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

O'Connor, Edward Albert

Edward Albert O'Connor
Afbeelding gewenst
Volledige namen Edward Albert O'Connor
Overlijdensdatum 21-07-1944
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Rang, functie en onderdeel

Edward Albert O'Connor Sergeant (Mid Upper Gunner) 622 Sqdn RAF. Hij overleed op 21 juli 1944 te Tilburg tijdens een vliegtuigcrash.

Gebeurtenis

Juli 1944. De geallieerden hebben vast voet in Europa gekregen. Operatie ‘D-Day’ is geslaagd, de opmars is in volle gang. De bombardementen gaan echter ook voort, zoals in de nacht van 20 op 21 juli 1944. Deze warme en heldere zomernacht is één van de drukste nachten geweest voor de Tilburgse Luchtbeschermingsdienst. De geallieerden voeren deze nacht aanvallen uit op de synthetische olie-installaties van Rheinpreußen in Meerbeck-Homburg en Bottrop-Welheim. De 138 bommenwerpers van het type AVRO-Lancaster, behorende tot de No.3 Group Bomber Command, hadden het voorzien op de installaties in Meerbeck. Hun thuishaven was Mildenhall (Suffolk). Tussen 0.39 en 02.30 uur werd door de Luchtbeschermingsdienst luchtalarm gegeven: ‘Voortdurend overtrekken, op grote hoogte, van vele vijandelijke vliegtuigen, vliegend van west naar oost.’ Er is veel afweergeschut en schijnbaar met succes, want er worden in totaal acht toestellen gesignaleerd, die in diverse richtingen buiten Tilburg brandend neerstorten.

Hierdoor ontstaat er bij de Luchtbeschermingsdienst enige verwarring. Binnen een tijdsbestek van ca. 30 minuten vallen acht vliegtuigen naar beneden, die volgens de peilingen alle buiten de gemeentegrens zijn neergekomen. Om 02.40 uur deelt de Luchtbeschermingsdienst in Dongen mee dat op het grensgebied van Dongen en Tilburg een vliegtuig is neergestort. Dongen zal deze zaak onderzoeken. Een arts en een geestelijke zijn reeds onderweg naar de plaats van het ongeval, de Dongenseweg, nabij Sluis II. De Tilburgse politie wordt verzocht eveneens een onderzoek in te stellen. Al vrij snel komen er berichten dat er vliegtuigen zijn neergestort in Wijk en Aalburg, Loon op Zand en in Dongen. Om 06.20 uur deelt de waarnemend officier van politie mee dat agenten geen vliegtuig op Tilburgs grondgebied aangetroffen hebben.

Tien minuten later kwam vanuit Dongen de mededeling, dat een Engels vliegtuig is neergekomen tussen Sluis II en de brug in Dongen. Het toestel is geheel uitgebrand. Het onderzoek stagneert. Veel tijd heeft men trouwens ook niet, want om 8.03 uur wordt opnieuw luchtalarm gegeven. Drie groepen van ca. 60 vliegtuigen vliegen van west naar zuidoost. In de richting van Loon op Zand wordt een brandend vliegtuig waargenomen. Pas ‘s avonds rond 21.00 uur worden de aantekeningen betreffende de gecrashte vliegtuigen nader besproken. Men kwam tot de volgende opsomming:

  • 01.17 uur, 1e vliegtuig, richting zuid, achter Goirle;
  • 01.35 uur, 2e vliegtuig. richting Udenhout;
  • 01.40 uur, 3e vliegtuig, richting oost, achter Oisterwijk (Boxtel);
  • 01.43 uur, 4e vliegtuig, richting noord-west, achter Dongen;
  • 01.43 uur, 5e vliegtuig, richting oost, nabij Udenhout;
  • 01.45 uur, 6e vliegtuig, richting Dongen-’s Gravenmoer;
  • 01.45 uur, 7e vliegtuig, richting noord-oost, Loon op Zand;
  • 02.00 uur, 8e vliegtuig, richting noord-oost, Loon op Zand

Het bericht uit Dongen zou betrekking kunnen hebben op vliegtuig nr. 4 of vliegtuig nr. 6. Het is echter niet vast te stellen dat één van deze vliegtuigen op Tilburgs grondgebied terechtgekomen is. Ook het politieonderzoek kan dit niet bevestigen. De volgende dag, 22 juli, komt er meer duidelijkheid. Op de politiepost Noorderpark wordt een voorwerp afgegeven dat vermoedelijk afkomstig was uit een vliegtuig. Het voorwerp is gevonden in de buurt van de Dongensekanaaldijk. Vanuit Dongen komt om 09.30 uur de mededeling dat op Tilburgs gebied zes lijken gevonden zijn van Engelse piloten en één lijk op Dongens gebied. De Duitsers moeten reeds lang op de hoogte zijn geweest, want de lijken zijn inmiddels door hun vrijgegeven. De juiste locatie van de crash is de Voldijk, te bereiken via het café ‘De Uiterste Stuiver’.

De Tilburgse politie gaat opnieuw op onderzoek uit. Om 13.45 uur deelde de hoofdwachtmeester mee dat hij met een patrouille in Dongen is aangekomen en dat er vier lijken aangetroffen zijn op Tilburgs gebied. Hij verzoekt om vier kisten alsmede tien personen om behulpzaam te zijn met het bergen van de lijken. Door de Luchtbeschermingsdienst wordt eerst contact opgenomen met de Ortskommandantur met de vraag of deze aangelegenheid wel door de Luchtbeschermingsdienst moet worden afgewerkt. De Duitsers zijn schijnbaar ook niet geheel op de hoogte: men wil zich eerst in verbinding stellen met de Fliegerhorst in Gilze Rijen. Pas om 15.45 uur krijgt de Luchtbeschermingsdienst opdracht om de lijken te bergen. Om 16.15 uur arriveert ondercommandant Mohrmann van de brandweer met een wagen van de bosbrandweer op de plek des onheils met vier lijkkisten en tien manschappen. Nadat de lijken geborgen zijn ontdekt men onder de wrakstukken echter nog twee lijken. Door benzinegebrek wordt besloten om in Dongen nog twee lijkkisten te halen. Na aankomst in Tilburg zijn de slachtoffers in opdracht van de Ortskommandant begraven aan de Gilzerbaan.[1]

Behalve O'Connor kwamen om bij dezelfde crash:

Spencer werd op Dongens grondgebied gevonden en is daarom in Dongen begraven; Montgomery is later herbegraven op het Canadian War Cemetery in Bergen op Zoom.

O'Connor is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak B, rij 2, graf 56.

Externe link

Noten

  1. Bron: G. Kobes, De Tilburgse Koerier,19 oktober 1989.