Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Buchen, Isaak: verschil tussen versies

 
(18 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Infobox oorlogsslachtoffers
 
{{Infobox oorlogsslachtoffers
 
| naam                    = Isaak Buchen
 
| naam                    = Isaak Buchen
| afbeelding              =  
+
| afbeelding              = [[Bestand:Isaak Buchen. Bron Joods Monument.jpg]]
| onderschrift            =  
+
| onderschrift            = Isaak Buchen. Bron: Joods Monument
 
| volledige namen        = Isaak Buchen
 
| volledige namen        = Isaak Buchen
 
| geboortedatum          = 05-09-1928
 
| geboortedatum          = 05-09-1928
Regel 26: Regel 26:
 
We ontvangen je reactie graag via [mailto:info@regionaalarchieftilburg.nl info@regionaalarchieftilburg.nl] o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.
 
We ontvangen je reactie graag via [mailto:info@regionaalarchieftilburg.nl info@regionaalarchieftilburg.nl] o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.
  
==Gebeurtenis==
 
* [[Deportatie en vernietiging Joodse volksdeel Tilburg.]]
 
  
Isaak Buchen en zijn familie kwamen in 1939 naar een vluchtelingenkamp voor Duitse Joden in Rijswijk. In 1941 verhuisden zij naar Tilburg. Vader verbleef in Australië toen de oorlog uitbrak. Hij was tijdens de oorlog leerling  van de Openbare Lagere School 3 aan de Korte Schijfstraat en vervolgens op last van de bezetter aangemeld als leerling van de afzonderlijke (bijzondere lagere) school voor Joodse leerlingen in een lokaal van het St.-Elisabeth-gebouw aan de St. Antoniusstraat. Gedeporteerd op 28 augustus 1942 en omgekomen in het concentratiekamp Auschwitz.
+
'''Buchen, Isaak'''(geb. Kiel (DE), 05-09-1928, gest. Auschwitz (PL) 03-09-1942), zoon van Rosa Landesmann (geb. Żołynia (PL), 12-08-1907, overl. Auschwitz (PL) 03-09-1942) en David Aharon Buchen (geb. Żołynia (PL), 20-12-1902, gest. Sidney (AU), 16-01-1970). Isaak werd vermoord in Auschwitz op 3-9-1942.
 +
 
 +
==Achtergrond==
 +
Isaak Buchen werd op 5 september 1928 geboren in Kiel (Duitsland) als oudste zoon van [[Buchen-Landesmann, Rosa|Rosa Landesmann]] en David Aharon Buchen.<br/>Isaak Buchen komt uit een tamelijk welgesteld gezin. David Buchen, de vader van Isaak, had in Kiel een zaak in confectie en manufacturen. Omdat het voor Joden in Duitsland onmogelijk werd om een normaal leven te leiden besloot de familie in 1939 te vluchten. Isaaks moeder ging in mei 1939 naar familie in Den Haag, Isaak en zijn broers verbleven vanaf april 1939 tijdelijk in een vluchtelingenkamp voor Duitse Joden in Rijswijk, in september 1939 werden zij weer met hun moeder herenigd.<ref>Isaaks vader bleef achter in Duitsland om (overigens tevergeefs) zijn huis te verkopen en zijn zakelijke activiteiten netjes af te wikkelen. Toen hij zich vervolgens bij zijn gezin wilde voegen, kreeg hij geen visum meer voor Nederland. David Buchen vluchtte naar Engeland, in de hoop later zijn familie terug te kunnen zien in Palestina. Hij werd echter bij aankomst in Richborough op 10 mei 1940 als onderdaan van een vijandige mogendheid gearresteerd en geïnterneerd. Op 6 september 1940 is hij met het stoomschip ‘Dunera’ naar Australië gedeporteerd. Op 26 september kwam hij in Sidney aan. Hij zou zijn familie nooit meer terugzien.</ref> Omdat vanaf september 1940 de kuststreek verboden gebied werd voor niet-Nederlandse vluchtelingen (voornamelijk uit Duitsland gevluchte Joden), verhuist Isaaks moeder met haar drie zoons op 1 oktober 1940 naar Tilburg. Ze wonen eerst aan de [https://wikimiddenbrabant.nl/Emmastraat_19_(Tilburg)  Emmastraat 19] en vanaf 2 april 1941 aan de [[Ridderstraat 18 (Tilburg)|Ridderstraat 18]].<br/>Isaak Buchen was tijdens de oorlog leerling  van de Openbare Lagere School nr. 3 aan de Korte Schijfstraat en vervolgens op last van de bezetter leerling van de afzonderlijke lagere school voor Joodse leerlingen in het Sint Elisabeth-gebouw aan de Antoniusstraat.
  
==Gezinsleden==
+
==Deportatie==
Zoon van de in Polen geboren David Buchen en [[Buchen-Landesmann Rosa|Rosa Landesmann]]. Broer van [[Buchen Edmond|Edmond Buchen]] en [[Buchen Manfred|Manfred Buchen]].
+
Op 28 augustus 1942 zijn Isaak Buchen, zijn moeder en zijn twee broers [[Buchen, Edmond|Edmond]] en [[Buchen, Manfred|Manfred]] overgebracht naar Westerbork en op 31 augustus op transport gesteld naar Auschwitz waar zij allen bij aankomst op 3 spetember 1942 zijn vermoord.Isaak Buchen werd 13 jaar.
  
==Woonadres==
+
==Gebeurtenis==
[[Ridderstraat 18 (Tilburg)]]
+
* [[Deportatie en vernietiging Joodse volksdeel Tilburg.]]
  
==1997 Monumentje Openbare Lagere School III==
+
[[afbeelding:buchen_isaak_foto_stolpersteine.jpg|thumb|Struikelsteen voor Isaak Buchen aan de Kronshagener Weg 4 in Kiel, geplaatst op 21 september 2020.]]
De Joodse leerlingen van zowel de eerdergenoemde Rijks HBS als de openbare lagere scholen mochten die scholen vanaf augustus 1941 niet langer bezoeken. De directeuren kregen de opdracht om lijsten samen te stellen met de namen van Joodse leerlingen. De Rijks HBS gaf veertien namen op, de twee openbare lagere scholen van Tilburg samen zesentwintig. De OLS no. III was gevestigd aan de Korte Schijfstraat, in het centrum van de stad. In 1997 vond er een reünie plaats van de voormalige klas 6 en 7 uit 1940-1941. Aangezien het oude schoolgebouw gebruikt werd door kunstenaars, werd in de naastgelegen Openbare Basisschool De Vuurvogel de plaats van herinnering gecreëerd. Oud-klasgenoot Piet de Vries maakte daarvoor een monumentje: een gespleten zwerfkei met daarop de namen van vijf Joodse kinderen die in het schooljaar 1940-1941 in zijn klas zaten: '''Isaak Buchen''', Lore Cohen, Klaus Deen, Lex van Leeuwen en Roosje Mozes. De tekst aan de binnenzijde van de zwerfkei luidt: 'Als deze steen zijn wij ruw gescheiden door helse krachten buiten ons, blijven wij altijd een deel van elkaar.’ Een van de oud-klasgenoten licht de betekenis toe: 'Dat de steen gespleten is, vind ik heel symbolisch, wij zijn verscheurd door het verlies maar voelen een verbondenheid met de gevallenen.' In eerste instantie hing het monument in een zilveren schaal, afgedekt met perspex in de hal van De Vuurvogel. Toen deze school sloot, is het monument teruggegaan naar voormalig klasgenoot Frank Mols, die het nu thuis bewaart.
 
  
==Geheugen van Tilburg==
+
==Bronnen==
* [https://www.geheugenvantilburg.nl/all-in/?id=16687&type=subject&direction=object Verhalen over Joodse Tilburgers]
+
Regionaal Archief Tilburg <br/>
 +
* [https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/details/NL-TbRAT-16/keywords/16/withscans/0/start/0/limit/10/flimit/5 Archief 16, ''Overlijdensregister 1951''], akte 138.
  
 
==Literatuur==
 
==Literatuur==
Ad de Beer en Gerrit Kobes, ''Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen'', Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
+
* Ad de Beer en Gerrit Kobes, ''Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen'', Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
 +
* J. Bader, ''Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken'' (Soesterberg 2018).
 +
 
 +
==Externe links==
 +
*[https://www.joodsmonument.nl/nl/page/122552/isaak-buchen Joods Monument]
 +
*[https://www.bundesarchiv.de/gedenkbuch/en849366  Memorial Book]
 +
*[https://collections.arolsen-archives.org/archive/130268447/?p=1&s=isaak%20buchen&doc_id=130268447  Arolsen Archives]
 +
*[https://www.kiel.de/de/kiel_zukunft/stadtgeschichte/stolpersteine/stolpersteine/_biografien/buchen_stolpersteine.pdf  Stolpersteine Kiel]
 +
*[https://recordsearch.naa.gov.au/SearchNRetrieve/Interface/SearchScreens/BasicSearch.aspx  National Archives of Australia]
 +
*[https://www.oorlogsbronnen.nl/tijdlijn/Isaak-Buchen/01/27610 Isaak Buchen op Oorlogsbronnen.nl]
 +
* [https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/22626A/file/NL-HaNA_2.19.255.01_22626A_0001 Persoonsdossier Oorlogsgravenstichting]
  
==Externe link==
+
==Noten==
[https://www.joodsmonument.nl/nl/page/122552/isaak-buchen Joods Monument]
 
  
 +
[[Categorie:Oorlogsslachtoffers_Tilburg]]
 
[[Categorie:Joodse_Tilburgers_Openbare_Lagere_School_tijdens_Wereldoorlog_II]]
 
[[Categorie:Joodse_Tilburgers_Openbare_Lagere_School_tijdens_Wereldoorlog_II]]
 
[[Categorie:Omgebrachte_Joodse_Tilburgers]]
 
[[Categorie:Omgebrachte_Joodse_Tilburgers]]
[[Categorie:Oorlogsslachtoffers_Tilburg]]
 

Huidige versie van 29 apr 2022 om 14:19

Isaak Buchen
Isaak Buchen. Bron Joods Monument.jpg
Isaak Buchen. Bron: Joods Monument
Volledige namen Isaak Buchen
Geboortedatum 05-09-1928
Geboorteplaats Kiel (DE)
Adres Ridderstraat 18
Woonplaats Tilburg
Overlijdensdatum 03-09-1942
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Buchen, Isaak(geb. Kiel (DE), 05-09-1928, gest. Auschwitz (PL) 03-09-1942), zoon van Rosa Landesmann (geb. Żołynia (PL), 12-08-1907, overl. Auschwitz (PL) 03-09-1942) en David Aharon Buchen (geb. Żołynia (PL), 20-12-1902, gest. Sidney (AU), 16-01-1970). Isaak werd vermoord in Auschwitz op 3-9-1942.

Achtergrond

Isaak Buchen werd op 5 september 1928 geboren in Kiel (Duitsland) als oudste zoon van Rosa Landesmann en David Aharon Buchen.
Isaak Buchen komt uit een tamelijk welgesteld gezin. David Buchen, de vader van Isaak, had in Kiel een zaak in confectie en manufacturen. Omdat het voor Joden in Duitsland onmogelijk werd om een normaal leven te leiden besloot de familie in 1939 te vluchten. Isaaks moeder ging in mei 1939 naar familie in Den Haag, Isaak en zijn broers verbleven vanaf april 1939 tijdelijk in een vluchtelingenkamp voor Duitse Joden in Rijswijk, in september 1939 werden zij weer met hun moeder herenigd.[1] Omdat vanaf september 1940 de kuststreek verboden gebied werd voor niet-Nederlandse vluchtelingen (voornamelijk uit Duitsland gevluchte Joden), verhuist Isaaks moeder met haar drie zoons op 1 oktober 1940 naar Tilburg. Ze wonen eerst aan de Emmastraat 19 en vanaf 2 april 1941 aan de Ridderstraat 18.
Isaak Buchen was tijdens de oorlog leerling van de Openbare Lagere School nr. 3 aan de Korte Schijfstraat en vervolgens op last van de bezetter leerling van de afzonderlijke lagere school voor Joodse leerlingen in het Sint Elisabeth-gebouw aan de Antoniusstraat.

Deportatie

Op 28 augustus 1942 zijn Isaak Buchen, zijn moeder en zijn twee broers Edmond en Manfred overgebracht naar Westerbork en op 31 augustus op transport gesteld naar Auschwitz waar zij allen bij aankomst op 3 spetember 1942 zijn vermoord.Isaak Buchen werd 13 jaar.

Gebeurtenis

Struikelsteen voor Isaak Buchen aan de Kronshagener Weg 4 in Kiel, geplaatst op 21 september 2020.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).

Externe links

Noten

  1. Isaaks vader bleef achter in Duitsland om (overigens tevergeefs) zijn huis te verkopen en zijn zakelijke activiteiten netjes af te wikkelen. Toen hij zich vervolgens bij zijn gezin wilde voegen, kreeg hij geen visum meer voor Nederland. David Buchen vluchtte naar Engeland, in de hoop later zijn familie terug te kunnen zien in Palestina. Hij werd echter bij aankomst in Richborough op 10 mei 1940 als onderdaan van een vijandige mogendheid gearresteerd en geïnterneerd. Op 6 september 1940 is hij met het stoomschip ‘Dunera’ naar Australië gedeporteerd. Op 26 september kwam hij in Sidney aan. Hij zou zijn familie nooit meer terugzien.