Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Buchen, Isaak

Isaak Buchen
Isaak Buchen. Bron Joods Monument.jpg
Isaak Buchen. Bron: Joods Monument
Volledige namen Isaak Buchen
Geboortedatum 05-09-1928
Geboorteplaats Kiel (DE)
Adres Ridderstraat 18
Woonplaats Tilburg
Overlijdensdatum 03-09-1942
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Buchen, Isaak(geb. Kiel (DE), 05-09-1928, gest. Auschwitz (PL) 03-09-1942), zoon van Rosa Landesmann (geb. Żołynia (PL), 12-08-1907, overl. Auschwitz (PL) 03-09-1942) en David Aharon Buchen (geb. Żołynia (PL), 20-12-1902, gest. Sidney (AU), 16-01-1970). Isaak werd vermoord in Auschwitz op 3-9-1942.

Achtergrond

Isaak Buchen werd op 5 september 1928 geboren in Kiel (Duitsland) als oudste zoon van Rosa Landesmann en David Aharon Buchen.
Isaak Buchen komt uit een tamelijk welgesteld gezin. David Buchen, de vader van Isaak, had in Kiel een zaak in confectie en manufacturen. Omdat het voor Joden in Duitsland onmogelijk werd om een normaal leven te leiden besloot de familie in 1939 te vluchten. Isaaks moeder ging in mei 1939 naar familie in Den Haag, Isaak en zijn broers verbleven vanaf april 1939 tijdelijk in een vluchtelingenkamp voor Duitse Joden in Rijswijk, in september 1939 werden zij weer met hun moeder herenigd.[1] Omdat vanaf september 1940 de kuststreek verboden gebied werd voor niet-Nederlandse vluchtelingen (voornamelijk uit Duitsland gevluchte Joden), verhuist Isaaks moeder met haar drie zoons op 1 oktober 1940 naar Tilburg. Ze wonen eerst aan de Emmastraat 19 en vanaf 2 april 1941 aan de Ridderstraat 18.
Isaak Buchen was tijdens de oorlog leerling van de Openbare Lagere School nr. 3 aan de Korte Schijfstraat en vervolgens op last van de bezetter leerling van de afzonderlijke lagere school voor Joodse leerlingen in het Sint Elisabeth-gebouw aan de Antoniusstraat.

Deportatie

Op 28 augustus 1942 zijn Isaak Buchen, zijn moeder en zijn twee broers Edmond en Manfred overgebracht naar Westerbork en op 31 augustus op transport gesteld naar Auschwitz waar zij allen bij aankomst op 3 spetember 1942 zijn vermoord.Isaak Buchen werd 13 jaar.

Gebeurtenis

Struikelsteen voor Isaak Buchen aan de Kronshagener Weg 4 in Kiel, geplaatst op 21 september 2020.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).

Externe links

Noten

  1. Isaaks vader bleef achter in Duitsland om (overigens tevergeefs) zijn huis te verkopen en zijn zakelijke activiteiten netjes af te wikkelen. Toen hij zich vervolgens bij zijn gezin wilde voegen, kreeg hij geen visum meer voor Nederland. David Buchen vluchtte naar Engeland, in de hoop later zijn familie terug te kunnen zien in Palestina. Hij werd echter bij aankomst in Richborough op 10 mei 1940 als onderdaan van een vijandige mogendheid gearresteerd en geïnterneerd. Op 6 september 1940 is hij met het stoomschip ‘Dunera’ naar Australië gedeporteerd. Op 26 september kwam hij in Sidney aan. Hij zou zijn familie nooit meer terugzien.