Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Buchen, Isaak

Isaak Buchen
Afbeelding gewenst
Volledige namen Isaak Buchen
Geboortedatum 05-09-1928
Geboorteplaats Kiel (DE)
Adres Ridderstraat 18
Woonplaats Tilburg
Overlijdensdatum 03-09-1942
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Buchen, Isaak(geb. Kiel (DE), 05-09-1928, gest. Auschwitz (PL) 03-09-1942), zoon van Rosa Landesmann (geb. Żołynia (PL), 12-08-1907, overl. Auschwitz (PL) 03-09-1942) en David Aharon Buchen (geb. Żołynia (PL), 20-12-1902, gest. Sidney (AU), 16-01-1970).

Achtergrond

Isaak Buchen werd op 5 september 1928 geboren in Kiel (Duitsland) als oudste zoon van Rosa Landesmann en David Aharon Buchen. In juli 1939 vluchtte Rosa Landesmann met haar gezin naar Nederland, waar ze verbleven in een vluchtelingenkamp voor Duitse Joden in Rijswijk. Ze verhuisde in 1941 met haar drie zoons naar Tilburg. Haar man verbleef inmiddels in Australië.
Isaak Buchen was tijdens de oorlog leerling van de Openbare Lagere School nr. 3 aan de Korte Schijfstraat en vervolgens op last van de bezetter leerling van de afzonderlijke lagere school voor Joodse leerlingen in het Sint Elisabeth-gebouw aan de Antoniusstraat.

Deportatie

Op 28 augustus 1942 zijn Isaak Buchen, zijn moeder en zijn twee broers Edmond en Manfred overgebracht naar Westerbork en op 31 augustus op transport gesteld naar Auschwitz waar zij allen bij aankomst op 3 spetember 1942 zijn vermoord.

Gebeurtenis

Woonadres

Ridderstraat 18 (Tilburg)

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg
Archief 16, Overlijdensregister 1951, akte 138.

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).

Externe links

Joods Monument

Memorial Book

Arolsen Archives

Stolpersteine Kiel

National Archives of Australia

Noten