Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Buchen, Isaak

Isaak Buchen
Afbeelding gewenst
Volledige namen Isaak Buchen
Geboortedatum 05-09-1928
Geboorteplaats Kiel (DE)
Adres Ridderstraat 18
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 03-09-1942
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Gebeurtenis

Isaak Buchen en zijn familie kwamen in 1939 naar een vluchtelingenkamp voor Duitse Joden in Rijswijk. In 1941 verhuisden zij naar Tilburg. Vader verbleef in Australië toen de oorlog uitbrak. Hij was tijdens de oorlog leerling van de Openbare Lagere School 3 aan de Korte Schijfstraat en vervolgens op last van de bezetter aangemeld als leerling van de afzonderlijke (bijzondere lagere) school voor Joodse leerlingen in een lokaal van het St.-Elisabeth-gebouw aan de St. Antoniusstraat. Gedeporteerd op 28 augustus 1942 en omgekomen in het concentratiekamp Auschwitz.

Gezinsleden

Zoon van de in Polen geboren David Buchen en Rosa Landesmann. Broer van Edmond Buchen en Manfred Buchen.

Woonadres

Ridderstraat 18 (Tilburg)

1997 Monumentje Openbare Lagere School III

De Joodse leerlingen van zowel de eerdergenoemde Rijks HBS als de openbare lagere scholen mochten die scholen vanaf augustus 1941 niet langer bezoeken. De directeuren kregen de opdracht om lijsten samen te stellen met de namen van Joodse leerlingen. De Rijks HBS gaf veertien namen op, de twee openbare lagere scholen van Tilburg samen zesentwintig. De OLS no. III was gevestigd aan de Korte Schijfstraat, in het centrum van de stad. In 1997 vond er een reünie plaats van de voormalige klas 6 en 7 uit 1940-1941. Aangezien het oude schoolgebouw gebruikt werd door kunstenaars, werd in de naastgelegen Openbare Basisschool De Vuurvogel de plaats van herinnering gecreëerd. Oud-klasgenoot Piet de Vries maakte daarvoor een monumentje: een gespleten zwerfkei met daarop de namen van vijf Joodse kinderen die in het schooljaar 1940-1941 in zijn klas zaten: Isaak Buchen, Lore Cohen, Klaus Deen, Lex van Leeuwen en Roosje Mozes. De tekst aan de binnenzijde van de zwerfkei luidt: 'Als deze steen zijn wij ruw gescheiden door helse krachten buiten ons, blijven wij altijd een deel van elkaar.’ Een van de oud-klasgenoten licht de betekenis toe: 'Dat de steen gespleten is, vind ik heel symbolisch, wij zijn verscheurd door het verlies maar voelen een verbondenheid met de gevallenen.' In eerste instantie hing het monument in een zilveren schaal, afgedekt met perspex in de hal van De Vuurvogel. Toen deze school sloot, is het monument teruggegaan naar voormalig klasgenoot Frank Mols, die het nu thuis bewaart.

Geheugen van Tilburg

Externe link

Joods Monument