Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Buchen-Landesmann, Rosa

Rosa Buchen-Landesmann
Afbeelding gewenst
Volledige namen Rosa Landesmann
Geboortedatum 12-08-1907
Geboorteplaats Żołynia (PL)
Adres Ridderstraat 18
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) David Buchen
Overlijdensdatum 03-09-1942
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Buchen-Landesmann, Rosa (geb. Żołynia (PL), 12-08-1907, overl. Auschwitz (PL) 03-09-1942), dochter van Jacob Isaak Landesmann en Chana Stempel. Zij was gehuwd met David Aharon Buchen (geb. Zolynia (PL) 20-12-1902, gest. Sidney (AU) 16-01-1970). Zij kregen drie zoons. Rosa en haar drie kinderen zijn op 3-9-1942 vermoord in Auschwitz.

Achtergrond

Rosa Landesmann werd op 12 augustus 1907 geboren in Żołynia (Polen) als dochter van Jacob Isaak Landesmann (Sieniawa (PL) 12-06-1871, ?) en Chana Stempel (12-09-1875). In 1927 trouwde zij met de kleermaker David Aharon Buchen. Zij kregen drie zoons, Isaak (1928), Edmond (1931) en Manfred (1935). De vader van Rosa Landesmann was tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuveld en in 1915 trok moeder Chana met haar acht kinderen naar Kiel (DE). In 1933 vluchtte zij met een deel van haar familie naar Den Haag.[1] Rosa Landesmann vluchtte in mei 1939 naar Nederland en kon bij een broer van haar in Den Haag terecht. De kinderen verbleven vanaf april 1939 tijdelijk in een vluchtelingenkamp voor Duitse Joden in Rijswijk, maar in september 1939 werden moeder en zoons weer herenigd in Den Haag.[2] Omdat vanaf september 1940 de kuststreek verboden gebied werd voor niet-Nederlandse vluchtelingen (voornamelijk uit Duitsland gevluchte Joden), verhuist Rosa op 1 oktober 1940 met haar zoons naar Tilburg. Ze wonen eerst aan de Emmastraat 19 en vanaf 2 april 1941 aan de Ridderstraat 18.

Deportatie

Op 28 augustus 1942 moest Rosa zich met haar zoons bij de BBA-loods nabij het station in Tilburg melden voor ‘werkverruiming’ in Duitsland. Samen met achttien andere uit Tilburg afkomstige Joden zijn Rosa Buchen en haar drie zoons van Den Bosch overgebracht naar Westerbork. Van het station Hooghalen moesten ze te voet naar het vijf kilometer verderop gelegen kamp Westerbork.[3]. Op 31 augustus zijn Rosa en haar zoons op transport gesteld naar Auschwitz waar zij bij aankomst op 3 september 1942 zijn vermoord. Rosa Buchen werd 35 jaar.[4]

Gebeurtenis

Struikelsteen voor Rosa Buchen-Landesmann aan de Kronshagener Weg 4 in Kiel, geplaatst op 21 september 2020.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg
Archief 16, Overlijdensregister 1951, akte 140.

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).

Externe links

Noten

  1. Chana Landesmann-Stempel en vier van haar kinderen zouden de Shoah overleven.
  2. Het gezin van David Buchen, die in Kiel een zaak in confectie en manufacturen had, was tamelijk welgesteld. Omdat het voor Joden in Duitsland onmogelijk werd om een normaal leven te leiden besloot de familie in 1939 te vluchten. Rosa ging alvast met haar zoons naar een broer in Den Haag, David bleef achter in Duitsland om (overigens tevergeefs) zijn huis te verkopen en zijn zakelijke activiteiten netjes af te wikkelen. Toen hij zich vervolgens bij zijn gezin wilde voegen, kreeg hij geen visum meer voor Nederland. David Buchen vluchtte toen naar Engeland, in de hoop later zijn familie terug te kunnen zien in Palestina. Hij komt in 1939 aan in Kitchener Camp nabij Sandwich (Kent), een legerbasis uit de Eerste Wereldoorlog, maar nu in gebruik voor de opvang van Joodse vluchtelingen. De vluchtelingen krijgen daar ook de gelegenheid om dienst te nemen in het Royal Pioneer Corps. Na de ‘Slag om Frankrijk’ en de daaropvolgende evacuatie uit Duinkerke in mei/juni 1940 ontstaat in Engeland de vrees voor een Duitse invasie. Ook is men bang dat de Duitssprekende vluchtelingen spionnen zijn of een soort ‘vijfde colonne’ vormen. Kitchener Camp wordt gesloten en degenen die geen lid zijn van het Royal Pioneer Corps worden gedeporteerd naar het eiland Man, Australië of Canada. David Buchen is een van de 2542 ‘enemy aliens’ (voornamelijk Duitse en Oostenrijkse Joden) die op 10 juli 1940 met het stoomschip Dunera naar Australië gedeporteerd worden. De reis begint in Liverpool en duurt 57 dagen. Voor de opvarenden is het een hel, ze worden heel onmenselijk behandeld en moeten vele ontberingen doorstaan. Op 6 september 1940 meert de Dunera in Sidney aan. David Buchen wordt overgebracht naar een interneringskamp in Hay. In 1941 volgt overplaatsing naar een interneringskamp in Tatura nabij Shepparton. In januari 1943 wordt hij in Shepparton vrijgelaten. Op 22 oktober 1946 verkrijgt David Buchen het Australische staatsburgerschap. Hij overlijdt op 16 januari 1970 in Sidney.
  3. De spoorlijn Hooghalen-Westerbork kwam pas eind oktober 1942 gereed.
  4. De moeder van Rosa Buchen-Landesmann, Chana Landesmann-Stempel, woonde bij haar dochter in huis toen het gezin gedeporteerd werd naar Auschwitz. Zij is alleen in de woning achtergebleven. Hoelang zij nog in Tilburg gewoond heeft is niet bekend. Evenmin is bekend of zij onderdook. Zij heeft de Shoah overleefd; in 1947 emigreerde zij naar Haifa (Palestina).