Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Praalwagens: verschil tussen versies

 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 3: Regel 3:
  
 
==Het Geheugen van Tilburg==
 
==Het Geheugen van Tilburg==
* [http://geheugenvantilburg.nl/verhalen?tag=carnaval Verhalen over carnaval op www.geheugenvantilburg.nl]
+
* [https://www.geheugenvantilburg.nl/all-in/?id=16697&type=subject&direction=object Verhalen over carnaval op www.geheugenvantilburg.nl]
  
[[Categorie:Carnaval]]
+
[[Categorie:Carnaval_Tilburg]]
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
 

Huidige versie van 19 aug 2021 om 15:04

Hoewel Tilburg vermoedelijk al eerder kennismaakte met het fenomeen praalwagens, is het zeker dat deze in 1893 als een van de eerste keren door de stad reden. Met de stoet vierde de Nieuwe Koninklijke Harmonie het 50-jarig bestaan. Op de praalwagens werden onder meer Sint Caecilia, patrones van de kerkmuziek, en Minerva, personificatie van de goddelijke macht en de menselijke geest, uitgebeeld. In 1895 was er weer een stoet praalwagens samengesteld, nu ter gelegenheid van een bezoek van koningin-regentes Emma en prinses Wilhelmina aan Tilburg. Op een van de praalwagens beeldde de Zouavenbroederschap Fidei et Virtuti (zoeaven) de ruiterij uit van stadhouder Frederik Hendrik. Het was het begin van een traditie die zou uitmonden in de carnavalswagens.


Het Geheugen van Tilburg