Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Granaatinslag Hasseltstraat, 17 januari 1945

Granaatinslag Hasseltstraat
Kerk aan de Hasselstraat met pastorie.Voor de kerk vond op 17 januari 1945 een granaatinslag plaats.
Soort gebeurtenis Granaatbeschieting
Datum 17-01-1945
Plaats Tilburg
Straat Hasseltstraat
Doden 16

Achtergrond 17 januari 1945

Begin november 1944 kwam het oorlogsfront tot stilstand bij de Maas, op minder dan twintig kilometer ten noorden van Tilburg. Daardoor bleef de stad bereikbaar voor Duits geschut. In de eerste maanden van 1945 kwamen er op diverse plekken in de stad granaten neer. Een greep:

  • 6 januari : Wilhelminapark, Hasseltstraat.
  • 15 januari: Hasseltstraat, Lijnsestraat, Alleenhouderstraat.
  • 17 januari: Veldhovenstraat, Weverstraat, Hasseltstraat.
  • 6 februari: Buys-Ballotstraat.

Bij sommige granaatinslagen vroeg men zich af of de granaten wel door Duits geschut afgevuurd waren. Journalist Pierre van Beek was ervan overtuigd dat de granaten die op 6 januari in het Wilhelminapark vielen en de Hasseltse kerk troffen, afgevuurd waren door Engels geschut. Hij had namelijk de explosie van het afvuren gehoord en direct daarna het oversuizen van de granaten. En alles wijst erop dat hij gelijk had, want nog diezelfde dag deelden de Engelse autoriteiten aan de Luchtbeschermingsdienst mee dat de beschieting zich niet zou herhalen. De granaatinslagen op 6 februari duidden erop dat de granaten uit zuidelijke richting afkomstig waren. Bij de hier genoemde beschietingen waren overigens geen slachtoffers te betreuren, evenmin als bij de beschieting van 15 januari.

Beschietingen

Op 17 januari 1945 waren echter veel slachtoffers te betreuren. In het noordelijk stadsdeel sloegen met tussenpozen vier granaten in, afgevuurd door Duits geschut. De eerste drie kwamen neer met een groot tijdsverschil: kwart voor negen in de Veldhovenstraat (nu Veldhovenring), acht minuten over half twaalf in de Weverstraat en vier minuten voor één bij het woonhuis van steenfabrikant Teurlings, Hasseltstraat 200. Toen hulpverleners en nieuwsgierigen zich naar het betreffende pand begaven sloeg een vierde granaat in tussen het publiek, voor de Hasseltse kerk. Negen personen werden op slag gedood, er waren acht zwaar en vijftien lichtgewonden. De gewonden werden overgebracht naar het Sint Elisabethziekenhuis[1] en het Brits militair hospitaal aan de Elzenstraat.[2] Van de zwaargwonden overleden er vijf dezelfde dag nog, een overleed de volgende dag, twee stierven later aan hun verwondingen. In totaal eiste de granaatexplosie in de Hasseltstraat zestien mensenlevens.

Miet Schijns schrijft in haar dagboek: "Ik hoorde vanmiddag allerlei verhalen over de Hasselt en ging er eens even heen. Maar nu is het echt heel erg. Er vielen daar vandaag 5 granaten, twee vrijwel zonder schade, een in de Weverstraat die een paar huizen flink beschadigde, maar twee vlakbij de kerk. De eerste nam een stuk van een huis naast de school mee, de mensen kwamen verschrikt toeloopen en toen viel er een twede vlak voor de kerk, die verschillende slachtoffers maakte. Men zegt een 20 doden en gewonden. ’t Was er zielig, veel beschreide gezichten en voor de beschadigde huizen stonden groepjes angstige mensen, verschillende trokken er weg. Toen ik er was, viel er in de verte weer een granaat en in paniekstemming holden de meeste mensen in alle richtingen. Je moet je zelf dan wezelijk eventjes remmen om niet mee te doen. Ik hoorde dat er ook nog een granaat in de Oude Langstraat is gevallen, wel schade geen slachtoffers. ’t Is toch wel onbehagelijk. Je kunt toch niet steeds in de kelder zitten en die dingen komen zo onverwacht."

Betrokkenen

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe links

Noten

  1. Toen nog aan de Jan van Beverwijckstraat.
  2. Ondergebracht in een gebouw, behorend tot het kloostercomplex van de zusters Ursulinen.