Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Weverstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: De Hasselt
Datum besluit: B & W 22 april 1954
Jaar: 1924



De straat lopende vanaf de Textielstraat, tegenover de Scheerderstraat, zuidwaarts tot de Dillenburglaan.


Weverstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

37461.jpg


Thuiswever Frans van Geloven, de laatste thuiswever

van Tilburg, in zijn woning aan de Tongerlose Hoefstraat, 1933.


Een wever weeft lakenstof op brede handweefgetouwen (> Getouwstraat). In de 18e eeuw werkte de Tilburgse thuiswever aan een weefgetouw dat hij van de reyer had verkregen of gehuurd. In opdracht van de reyer werd het laken (> Lakenstraat) geweven. In het midden van de 18e eeuw waren er ongeveer 700 wolweefgetouwen in Tilburg. Het weven vond ook plaats in zogenaamde fabriekshuizen. Op het eind van de 18e en in het begin van de 19e eeuw verschenen de eerste grote fabrieksgebouwen, onder andere van Van Bommel, Vreede, Van Dooren en Dams, Schoffers en Bogaers, Swagemakers, Diepen, Pollet enz.


Van 1909 tot 1924 was er een Weverstraat van Lijnsheike tot de Lijnsestraat (later: Lijnsezijstraat, vervallen in 1970), en een Weverdwarsstraat van Lijnsheike, snijdende de Weverstraat, tot de Lijnsestraat (later: Lijnsedwarsstraat, vervallen in 1972). De huidige Weverstraat is een deel van de vroegere Stokhasseltstraat (> Stokhasseltlaan).


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.