Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Draaierij

Tussen de wagenwerkplaats en de locomotiefwerkplaats op de voormalige NS-Werkplaats kwam in 1868 de draaierij te staan, samen met een aantal andere gebouwen. Net als Gebouw 88 bestaat het huidige Gebouw 79 voor een deel uit de oorspronkelijke draaierij. De gevel aan de noordkant van Gebouw 79 is nog een restant van de oorspronkelijke draaierij.

Rol binnen de werkplaats

In de draaierij stonden allerhande werktuigen opgesteld om in eigen beheer treinonderdelen te maken. Het gebouw was relatief smal en telde twee uit bakstenen opgetrokken bouwlagen met een sheddak erop.

Omstreeks 1905 werkten er ongeveer 150 man in de draaierij. Om een beeld te geven van de werktuigen destijds: er stonden 3 locomotiefwielbanken, 2 tenderwielbanken, 63 draaibanken, 12 schaafbanken, 18 boorbanken, 9 freesbanken, 11 amarilslijpbanken, 1 handijzerzaag en een blower. Generaties Tilburgers hebben er onderdelen gemaakt voor locomotieven en wagons.

Huidig gebruik

Gebouw 79 is nu in gebruik als proeftuinbibliotheek van de Bibliotheek Midden-Brabant. In de Kennismakerij vinden lezingen en ‘geek meetings’ plaats en studenten van scholen uit heel Nederland presenteren er hun projecten. Met behulp van de aanwezige greenscreen en camera-apparatuur worden er spectaculair ogende filmbeelden geschoten. Boeken lezen of lenen kan er ook.

Zie ook

Bronnen

  • Oud-medewerker van de NS-werkplaats Hans Clijsen.
  • ‘Tilburgse Spoorzone’ – Cultuurhistorische verkenning: Bilan, Tilburg, 2004.
  • ‘Centrale Spoorwegwerkplaats Tilburg’ – Bouwhistorisch onderzoek: Boei, Hoevelaken, 2008.
  • ‘Nedtrain Tilburg 1868-2003’ – Geschiedenis van de spoorwegwerkplaats D’n Atelier: Henk van Doremalen en Martin van Broekhoven, Tilburg, 2003.