Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Spoorzone

Logospoorzone.jpg

Spoorzone Tilburg is een ontwikkelgebied naast het spoor van 75 hectare groot, uitgestrekt over 3 kilometer. Het ligt tussen de Ringbanen West en Oost en wordt gemarkeerd door de woontoren Westpoint en het hoofdkantoor van Interpolis.

Van idee naar uitvoering

In 1990 ontstonden de eerste ideeën voor de herinrichting van het gebied dat omarmd wordt door de Spoorlaan, het NS-Plein, de Lange Nieuwstraat, de Lochtstraat, de Sint Ceciliastraat en de Hart van Brabantlaan. Door de jaren heen presenteerden diverse partijen visies, plannen en ontwerpen aan de opvolgende gemeentebesturen. Dit geeft aan hoe gevoelig deze kwestie was. Het gaat dan ook om de grootste stedenbouwkundige ingreep sinds de jaren zestig, toen het zuidelijke stadscentrum op de schop ging.

De herinrichting van de Spoorzone werd echt serieus toen NS Vastgoed in 2007 een overeenkomst aanging om zijn gronden per 2011 over te dragen aan de gemeente en het Revisiebedrijf NedTrain (D'n Atelier) te verplaatsten naar industrieterrein Loven. Daarmee komt het grootste deel van de grondoppervlakte beschikbaar.

In 2002 presenteerde Jo Coenen een stedenbouwkundige visie, waarin hij voortborduurde op schetsen van Riek Bakker. In 2005 werd die visie door de gemeente als basis aangenomen voor concrete invullingen. Een opvallend onderdeel is de aanleg van de Noordlaan (Burgemeester Brokxlaan), een nieuwe oostwestelijke verbindingsweg parallel aan de Lange Nieuwstraat. Andere speerpunten zijn de aanleg van extra noord-zuidverbindingen onder het spoor en de vestiging van belangrijke openbare gebouwen. Ook was er sprake om het busstation te verplaatsen, maar dat plan is niet doorgegaan.

Het gebied zal verder ingevuld worden met onder meer kantoren, woongebouwen en cultuurplaatsen. Tevens zullen enkele monumentale en karakteristieke onderdelen behouden blijven en nieuwe functies krijgen. De volgende aandachtspunten zijn een verkeerstechnische aansluiting met de Ringbaan-Oost en de invulling van het rangeerterrein achter het voormalige complex van Van Gend & Loos. Voor die locatie werd in 2007 het idee gelanceerd om er een multifunctioneel complex te realiseren voor wieler- en atletiekwedstrijden, congressen, popconcerten en beurzen. Dit idee werd in 2011 geschrapt.

Op de kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Zie ook

Het Geheugen van Tilburg

Externe link