Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Varkensfokvereniging

Hoewel de varkensfokvereniging pas in 1930 werd opgericht, besloot het bestuur van de Boerenbond al in haar vergadering van 23 april 1918 “den fokbeer aan te kopen voor rekening van den Boerenbond en den houder vergoeding toe te kennen volgens nader te bespreken overeenkomst“. De doelstelling van de vereniging was de verbetering van de slachtkwaliteit van de varkensstapel. Naast het ras Groot Yorkshire kwam ook het Veredeld Duits Landvarken (VDL) in Nederland voor. De overheid drong aan op sterke verbetering van de slachtkwaliteit, vooral omdat concurrent Denemarken het steeds beter deed op de Engelse afzetmarkt. In Nederland moest een nieuwe fokrichting ingeslagen worden. In de dertiger jaren kwam men met een kruising van het Nederlands/ Deens Landvarken op de markt. Dankzij het Nederlands Varkensstamboek kwam er geleidelijk aan verbetering. In 1930 was men in Udenhout zover, dat men op initiatief van de Boerenbond een eigen Varkensfokvereniging oprichtte en de Boerenbond de exploitatie van beren overdroeg aan de nieuwe vereniging. Die zou zich gaan bezighouden met de aankoop van goede beren en ook met het organiseren van varkensfokdagen om de leden te laten zien wat ze met goed uitgangsmateriaal konden bereiken.

In de Nieuwe Tilburgsche courant van 10 febr 1956 stond een artikel dat het 25 jarig jubileum grandioos was gevierd. M. Robben uit de Molenhoefstraat was toen voorzitter en J v.d. Brand (secretaris) werd gehuldigd omdat hij 25 jaar bestuurslid was.