Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Van 318 naar 336 kinderen: door W. de Bakker

De eerste 318 geborenen

Wie op de website van het Tilburgse Regionaal Archief (RAT) of die van het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC) naar genealogische informatie gaat zoeken, kan als zoektermen enkel als achternaam * opgeven, als geboorte/doopdatum 1809 en als geboorte/doopplaats Tilburg. Er verschijnt dan een lijst van 318 gedoopten. In Tilburg bestond toen nog geen geboorteregister, dat is eerst vanaf 1811 bijgehouden. In Tilburg waren toen twee parochiekerken, beiden toegewijd aan de H. Dionisius. De oudste stond aan het Goirke, de nieuwere op 't Heike. In een van deze twee kerken waren deze kinderen gedoopt.
Deze gedoopten waren het uitgangspunt voor het project "Geboren in 1809".
Ter controle leek de "Etat de Population", die in juni 1810 opgemaakt is, de ideale volgende bron. Maar dat was maar schijn. Dit register is in onze ogen niet zo erg precies. Bovendien is het in het frans opgesteld. Alle voornamen waren verfranst en veel achternamen waren op de klank genoteerd. Velen konden hun eigen naam niet schrijven! De vermelde geboortedata waren ook verre van nauwkeurig. Dag en maand zijn slechts sporadisch vermeld. Je krijgt de indruk dat blijkbaar gevraagd is naar de leeftijd. Die zal dan omgerekend zijn naar een geboortejaar.
Met wat speurwerk konden 193 kinderen in eerste instantie teruggevonden worden in de "Etat". Voor 38 kinderen zal nog veel speurwerk verzet moeten worden om te kijken of ze eventueel aan de lijst toegevoegd kunnen worden.
Van de 125 kinderen die in eerste instantie niet in de "Etat" aangetroffen werden bleek dat ze in deze lijst uit 1810 niet als geboortejaar 1809 gekregen hebben, maar 1808 of 1810. Omrekenfouten dus. Anderen droegen een afwijkende voor- of achternaam, maar konden thuisgewezen worden door de gegevens van de ouders van de dopeling te vergelijken met de inschrijving in de "Etat".
Een andere groep was reeds overleden voor juni 1810. Dat inspireerde tot nader onderzoek waarop we zo meteen terugkomen.

De 319-ste
Intussen was George Wilhelm Vreede, de op maandag 22 mei 1809 te 's-Hertogenbosch gedoopte zoon van Paulus Vreede aan de lijst toegevoegd. Theo van Herwijnen, medewerker van het Tilburgse Archief, heeft op de speciale website "Geboren in 1809" uitvoerig aangetoond dat dit kind geboren is te Tilburg en om geloofsredenen in Den Bosch ten doop gehouden is.

De uitbreiding tot en met nummer 336
Toen geconstateerd werd dat een aantal kinderen juni 1810 niet gehaald hebben, is het begrafenisregister van Tilburg uit die jaren (nr. 36) geraadpleegd. Deze maakte het verdere onderzoek een stuk eenvoudiger. Deze vermoedelijk door de koster(/schoolmeester?) bijgehouden lijst geeft namelijk de leeftijd van de overledenen, bij kinderen ook de naam van de vader en steeds het adres bij overlijden. Ook doodgeboren en amper geleefd hebbende kinderen werden ijverig genoteerd - er zal wel aan verdiend zijn -. Zo kon de lijst uitgebreid worden met nog eens 17 kinderen die in 1809 het levenslicht zagen of hadden moeten zien.

Nog twee erbij
Nadien zijn door Theo van Herwijnen in het begraafregister nog twee kinderen gevonden. Het totaal is nu gekomen op 338 geborenen in 1809 in de nieuwe stad Tilburg.
W. de Bakker