Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Granaatinslag in Gilze, Bolberg – 6 oktober 1944

Granaatinslag op de Bolberg in Gilze op 6 oktober 1944

Begin oktober 1944 kwam Gilze in de frontlinie te liggen. De geallieerden waren opgerukt tot aan Alphen, maar de Duitsers hielden daar hardnekkig stand en daardoor zou Gilze drie weken lang bijna dagelijks onder geallieerd artillerievuur liggen.

Huilende granaten

Op 5 oktober kregen bewoners via de BBC de bevestiging van wat ze al vermoedden: ‘Polish troops have liberated Baarle-Nassau and are advancing North of it ‘. Maar Gilze zou nog veel te verwerken krijgen. De Duitsers hadden zich verspreid buiten Gilze bij hun kanonnen ingegraven, onder andere langs de Alphenseweg in de bossen.

'Vijf jaar luchtfront V' schrijft hier onder andere over: Na de middag (5 oktober) doen Spitfires een vertwijfelde poging om de frontlinie te doorbreken met onafgebroken aanvallen in scheervlucht tegen de vijandelijke stellingen in de Alphense bossen. Regelmatig klinkt het rumoer van knallende wapens en dreunende bommen, heel de middag door en laat in de avond zijn de lange rijen Typhoons weer in de lucht om de Duitse posities bij Riel te bestoken, tegen het heftige blaffen van het afweervuur in. De duisternis van de nacht brengt opnieuw de schrik van huilende granaten en met tussenpozen houdt het vuren aan, tot het in de morgenuren weer aangroeit tot een zware orkaan.

Bolberg

Vooral de Bolberg krijgt nu het vuur te verwerken en hier valt ook het eerste slachtoffer, een kind (J.F.M.Broeders – 3 maanden oud) dat door een niet ontplofte granaat in de schuilkelder wordt gedood. Duitse batterijen, die op verschillende punten in de bossen in stelling zijn gebracht, beantwoorden sporadisch het vuur.

Slachtoffer

Bij deze granaatinslag vond het jongste oorlogsslachtoffer in Gilze en Rijen de dood.

Broeders, Josephus Franciscus Marinus

Bronnen en Literatuur