Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Boterfabriekje van Verbunt

Boterfabriekje van Verbunt
Boterfabriekje Verbunt Provinciale courant 13-03-1894.jpg
Krantenknipsel Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant.

In het eerste vooroorlogse huis voorbij café De Schol gaat voor of in 1893 een particulier boterfabriekje van start. (volgens het krantenbericht uit 1894 was er in 1894 het voornemen.) Als stichters worden genoemd: Bartje de Rooij, Frans Verbunt en Adrianus Wet uit Best. In een gemeenteverslag uit 1893 werd het fabriekje aangeduid als de boterfabriek van Frans Verbunt en Co. Het is de eerste fabriek tussen Tilburg en Den Bosch waar met handkracht boter wordt gemaakt.

Het fabriekje beschikt over een handkrachtcentrifuge, een fornuis, een tuimelkarn en een handkneder. De kelder dient tot bewaring van de bereide boter. Deze fabriek heeft geen lang leven gehad. Het was toen de periode dat margarine opgang ging maken. Op welk moment de fabriek is gesloten, is niet bekend. Zeker is dat de fabriek in 1901 buiten bedrijf is, want op 15 oktober verkoopt de gemeenteontvanger Adriaan Heijmans uit zijn privébezit de gebouwen aan Bartje de Rooij, steenfabrikant te Tilburg. In 1908 krijgt deze De Rooij een bouwvergunning om de voormalige boterfabriek, staande nabij het station, te verbouwen tot drie woningen.

Vermoedelijk vanwege een efficiënt transport van de boter naar Den Bosch en Tilburg werd er gekozen voor een locatie tegenover het toenmalige Udenhoutse station.

De woningen bestaan, met de nodige vernieuwingen en aanpassingen uiteraard, in 2024 nog altijd. Ze staan in de Stationsstraat, nummers 21-23.