Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vliegtuigcrash Vijfhuizen, 21 juli 1944: verschil tussen versies

Regel 1: Regel 1:
<oorlogsslachtoffer>Vliegtuigcrash Tilburg, Vijfhuizen, 21.7.1944
+
{{Infobox gebeurtenis
 +
| naam            = Vliegtuigcrash Vijfhuizen, 21 juli 1944
 +
| afbeelding      =
 +
| onderschrift    =
 +
| soortgebeurtenis = Vliegtuigcrash
 +
| datum            = 21-07-1944
 +
| begindatum      =
 +
| einddatum        =
 +
| plaats          = Tilburg
 +
| straat          = Vijfhuizen
 +
| slachtoffers    =
 +
| doden            =
 +
| gewonden        =
 +
}}
  
Het tweede toestel van de aanval op Meerbeck, dat in Tilburg verongelukte, was de AVRO Lancaster, gevlogen door de Nieuw-Zeelander Henry John Burtt. Het toestel stortte op 21 juli om 02.00 uur neer aan de noordgrens van Tilburg en Udenhout. De plaats werd begrensd door de Kouwenberg - Vijfhuizen en Quirijnstok.
+
==Achtergrond vliegtuigcrash Vijfhuizen==
De peiling op de kaart gaf 3 evenwijdige lijnen te zien, zodat werd aangenomen, dat het vliegtuig zeer ver buiten de gemeentegrens moest liggen. Dat deze peiling zo gegeven kon worden bleek achteraf mogelijk, omdat het toestel explodeerde voordat het de grond raakte en in meerdere brandende en niet brandende delen crashte. Men verkeerde terecht in de veronderstelling, dat het toestel buiten  Tilburgs gebied was neergekomen en derhalve was er weinig aandacht aan besteed. Pas op 23 juli werd het toestel ontdekt: "17.31 uur, hoofdwachtmeester Paas deelde mede, dat er een vliegtuig ligt met lijken, die reeds in staat van ontbinding verkeren in de Quirijnstoksestraat, richting spoorlijn Udenhout" Deze mededeling werd terstond doorgegeven aan de Ortskommandtur, doch men was -net zoals de situatie in Dongen - reeds op de hoogte van het voorval. De lijken waren reeds vrijgegeven en de LBD werd dringend verzocht ook deze lijken te bergen. Blijkbaar voelde het Herrenvolk zich niet geroepen om de LBD in te lichten en zelf de lijken te bergen! In eerste instantie vond men drie lijken, doch 's avonds om 23.00 uur werden nog twee lijken gevonden. De twee overige bemanningsleden werden als vermist opgegeven, doch later bleek, dat de Duitsers deze twee reeds gevangen hadden genomen.
 
In de graven 58/62 van vak B, rij 2 vonden deze moedige mannen hun laatste rustplaats op "Vredehof".
 
  
Henry John Burtt, 31 jaar, Nieuw-Zeeland.
+
==Aanval op Meerbeck==
Walter Frederick Carter, 21 jaar, Engeland.
+
Met de succesvol verlopen operatie 'Overlord', de landing in Normandië ('D-day') op 6 juni 1944, begint de geallieerde opmars vanuit het zuiden. De kansen op een overwinning stijgen, de bombardmenten op strategische doelen in Duitsland gaan in alle hevigheid door.<br/>De nacht van 20 op 21 juli 1944 behoort met die van 24 op 25 mei 1944 tot de drukste nachten van de Tilburgse luchtbeschermingsdienst. Doelwit op deze warme en heldere zomernacht zijn ditmaal de installaties van Rheinpreußen in Meerbeck (Moers) in het Ruhrgebied waar synthetische brandstoffen geproduceerd worden. Vanuit verschillende Britse bases vertrekken in totaal 149 Lancasters en 11 Mosquito’s. Tussen half een en half drie ’s nachts worden in Tilburg veel overtrekkende vliegtuigen waargenomen. Eerst vliegend van west naar oost en vervolgens weer van oost naar west, terug naar Engeland. De Duitse afweer weet die nacht in totaal twintig Lancasters neer te halen. Op grond van metingen door de drie uitkijkposten van de Tilburgse Luchtbeschermingsdienst<ref>Paleis-Raadhuis (blauw), Goirke (rood) en Korvel (wit).</ref> wordt geconcludeerd dat er acht toestellen neergestort moeten zijn in Tilburg en omgeving.<ref>01:17, richting zuiden, achter Goirle (België); 01:35, richting Udenhout, ver weg; 01:40, richting oost, Udenhout-Oisterwijk, ver weg; 01:43, richting noord-west, Dongen; 01:43, richting oost, Udenhout, ver weg; 01:45, richting Dongen-'s Gravenmoer, ver weg; 01:45, richting noord-noordoost, Loon op Zand-Udenhout, ver weg; 02:00, richting noord-noordoost, Loon op Zand-Udenhout, ver weg.<br/>Van deze crashes zijn er zes met zekerheid gedocumenteerd: 01:40 Boxtel; 01:41 Tilburg (Haansche Hoef); 01:45 Boxtel; 01:45 Tilburg (Vijfhuizen); 01:45 Wijk en Aalburg; 01:51 Den Hout (Oosterhout).</ref>
Gottfred Lyall Gillan, 31 jaar, Australie.
 
Vernon Charles Cornish,20 jaar,Engeland.
 
George Arthur Levy, n.b.,Engeland
 
  
(Bron: Publicatie: Tilburgse Koerier, 26.10.1989 (G.Kobes)
+
==Neergestort aan de Vijfhuizen==
  
 +
==Betrokken personen==
  
 +
==Bronnen==
 +
Regionaal Archief Tilburg
 +
* [https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/details/NL-TbRAT-30/keywords/30/withscans/0/start/0/limit/10/flimit/5 Archief 30, ''Luchtbeschermingsdienst van de Gemeente Tilburg, 1936-1946''], inv.nrs.
  
<<<
+
==Literatuur==
^^Betrokken personen^^
+
* G. Kobes, ''De Tilburgse Koerier,'' 19 oktober 1989.
* [[Carter Walter Frederick]]
 
* [[Cornish Vernon Charles]]
 
* [[Gillan Gottfred Lyall]]
 
* [[John Burtt Henry John]]
 
* [[Levy Georg Arthur]]
 
  
>>>
+
==Externe links==
</oorlogsslachtoffer>
+
 
 +
==Noten==
  
 
[[Categorie:Gebeurtenissen_WOII_Tilburg]]
 
[[Categorie:Gebeurtenissen_WOII_Tilburg]]

Versie van 10 okt 2023 om 10:43

Vliegtuigcrash Vijfhuizen, 21 juli 1944
Afbeelding gewenst
Soort gebeurtenis Vliegtuigcrash
Datum 21-07-1944
Plaats Tilburg
Straat Vijfhuizen

Achtergrond vliegtuigcrash Vijfhuizen

Aanval op Meerbeck

Met de succesvol verlopen operatie 'Overlord', de landing in Normandië ('D-day') op 6 juni 1944, begint de geallieerde opmars vanuit het zuiden. De kansen op een overwinning stijgen, de bombardmenten op strategische doelen in Duitsland gaan in alle hevigheid door.
De nacht van 20 op 21 juli 1944 behoort met die van 24 op 25 mei 1944 tot de drukste nachten van de Tilburgse luchtbeschermingsdienst. Doelwit op deze warme en heldere zomernacht zijn ditmaal de installaties van Rheinpreußen in Meerbeck (Moers) in het Ruhrgebied waar synthetische brandstoffen geproduceerd worden. Vanuit verschillende Britse bases vertrekken in totaal 149 Lancasters en 11 Mosquito’s. Tussen half een en half drie ’s nachts worden in Tilburg veel overtrekkende vliegtuigen waargenomen. Eerst vliegend van west naar oost en vervolgens weer van oost naar west, terug naar Engeland. De Duitse afweer weet die nacht in totaal twintig Lancasters neer te halen. Op grond van metingen door de drie uitkijkposten van de Tilburgse Luchtbeschermingsdienst[1] wordt geconcludeerd dat er acht toestellen neergestort moeten zijn in Tilburg en omgeving.[2]

Neergestort aan de Vijfhuizen

Betrokken personen

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • G. Kobes, De Tilburgse Koerier, 19 oktober 1989.

Externe links

Noten

  1. Paleis-Raadhuis (blauw), Goirke (rood) en Korvel (wit).
  2. 01:17, richting zuiden, achter Goirle (België); 01:35, richting Udenhout, ver weg; 01:40, richting oost, Udenhout-Oisterwijk, ver weg; 01:43, richting noord-west, Dongen; 01:43, richting oost, Udenhout, ver weg; 01:45, richting Dongen-'s Gravenmoer, ver weg; 01:45, richting noord-noordoost, Loon op Zand-Udenhout, ver weg; 02:00, richting noord-noordoost, Loon op Zand-Udenhout, ver weg.
    Van deze crashes zijn er zes met zekerheid gedocumenteerd: 01:40 Boxtel; 01:41 Tilburg (Haansche Hoef); 01:45 Boxtel; 01:45 Tilburg (Vijfhuizen); 01:45 Wijk en Aalburg; 01:51 Den Hout (Oosterhout).