Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vliegtuigcrash Tilburg, Vijfhuizen

Vliegtuigcrash Tilburg, Vijfhuizen, 21.7.1944

Het tweede toestel van de aanval op Meerbeck, dat in Tilburg verongelukte, was de AVRO Lancaster, gevlogen door de Nieuw-Zeelander Henry John Burtt. Het toestel stortte op 21 juli om 02.00 uur neer aan de noordgrens van Tilburg en Udenhout. De plaats werd begrensd door de Kouwenberg - Vijfhuizen en Quirijnstok. De peiling op de kaart gaf 3 evenwijdige lijnen te zien, zodat werd aangenomen, dat het vliegtuig zeer ver buiten de gemeentegrens moest liggen. Dat deze peiling zo gegeven kon worden bleek achteraf mogelijk, omdat het toestel explodeerde voordat het de grond raakte en in meerdere brandende en niet brandende delen crashte. Men verkeerde terecht in de veronderstelling, dat het toestel buiten Tilburgs gebied was neergekomen en derhalve was er weinig aandacht aan besteed. Pas op 23 juli werd het toestel ontdekt: "17.31 uur, hoofdwachtmeester Paas deelde mede, dat er een vliegtuig ligt met lijken, die reeds in staat van ontbinding verkeren in de Quirijnstoksestraat, richting spoorlijn Udenhout" Deze mededeling werd terstond doorgegeven aan de Ortskommandtur, doch men was -net zoals de situatie in Dongen - reeds op de hoogte van het voorval. De lijken waren reeds vrijgegeven en de LBD werd dringend verzocht ook deze lijken te bergen. Blijkbaar voelde het Herrenvolk zich niet geroepen om de LBD in te lichten en zelf de lijken te bergen! In eerste instantie vond men drie lijken, doch 's avonds om 23.00 uur werden nog twee lijken gevonden. De twee overige bemanningsleden werden als vermist opgegeven, doch later bleek, dat de Duitsers deze twee reeds gevangen hadden genomen. In de graven 58/62 van vak B, rij 2 vonden deze moedige mannen hun laatste rustplaats op "Vredehof".

Henry John Burtt, 31 jaar, Nieuw-Zeeland. Walter Frederick Carter, 21 jaar, Engeland. Gottfred Lyall Gillan, 31 jaar, Australie. Vernon Charles Cornish,20 jaar,Engeland. George Arthur Levy, n.b.,Engeland

(Bron: Publicatie: Tilburgse Koerier, 26.10.1989 (G.Kobes)