Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vliegtuigcrash Dongenseweg, 25 mei 1944: verschil tussen versies

(Achtergrond vliegtuigcrash Dongenseweg, 25 mei 1944)
 
Regel 25: Regel 25:
  
 
==Betrokkenen==
 
==Betrokkenen==
'''Omgekomen bemanningsleden'''
+
Omgekomen bemanningsleden
 
* Mario Alfred Fernandez de Leon (Warrant Officer II, CA, 27 jaar) piloot
 
* Mario Alfred Fernandez de Leon (Warrant Officer II, CA, 27 jaar) piloot
 
* William McGill Stewart (Pilot Officer, CA ) boordwerktuigkundige  
 
* William McGill Stewart (Pilot Officer, CA ) boordwerktuigkundige  
Regel 31: Regel 31:
 
* Kenneth Hawley Jackson (Pilot Officer, GB, 22 jaar) boordschutter  
 
* Kenneth Hawley Jackson (Pilot Officer, GB, 22 jaar) boordschutter  
  
'''Overlevenden'''
+
Overlevenden
 
* Robert Beatty Rudd (Flying Officer, CA ) navigator
 
* Robert Beatty Rudd (Flying Officer, CA ) navigator
 
* Lorne Melvin Shetler (Warrant Officer II, CA ) bommenrichter,  arr. Antwerpen 15-06-1944
 
* Lorne Melvin Shetler (Warrant Officer II, CA ) bommenrichter,  arr. Antwerpen 15-06-1944

Huidige versie van 20 okt 2023 om 09:15

Vliegtuigcrash Dongenseweg, 25 mei 1944
Bemanning van de Halifax die op 25 mei 1944 neerkwam nabij boerderij Erica aan de Dongenseweg. In de cockpit piloot Mario Fernandez de Leon. Staande links Robert Christie, daarnaast Herbert Dawson en geheel rechts William Stewart. Zittende links Lorne Shetler en rechts Robert Rudd. Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg
Soort gebeurtenis vliegtuigcrash
Datum 25-05-1944
Plaats Tilburg
Straat Dongenseweg
Doden 4
Gewonden 3

Achtergrond, 25 mei 1944

In de vroege ochtend van 25 mei 1944 wordt een Britse bommenwerper die terugkeert van een missie beschoten door een Duitse jager. Het toestel stort brandend neer nabij boerderij 'Erica' aan de Dongenseweg. Vier inzittenden komen bij de crash om het leven, drie worden krijgsgevangen gemaakt maar overleven de oorlog. Later die nacht zou er in Tilburg nog een vliegtuig neerkomen aan het Moleneind.

Aanval op Aken

Het wordt een drukke nacht voor de Tilburgse Luchtbeschermingsdienst. In de late avond van woensdag 24 mei 1944 vertrekt vanaf verschillende RAF-luchtmachtbases een vloot van in toaal 442 Britse bommenwerpers naar het vasteland[1] Doelwit zijn de strategisch belangrijke spoorwegemplacementen Aachen-West en Aachen Rothe Erde die een rechtsteekse spoorverbinding hebben met Frankrijk. De bombardmenten veroorzaken aanzienlijke schade aan de spoorweginfrastructuur. Ook de stad Aken wordt getroffen waarbij doden en gewonden vallen.
Even na middernacht wordt in Tilburg het eerste luchtalarm gegeven. Tal van geallieerde toestellen passeren de stad in oostelijke richting. Op de hoek Tuinstraat-Willem II-straat komen twee brisantbommen neer. Er is zeer veel glasschade, een landwachter op de fiets raakt lichtgewond. Vanaf twee uur worden opnieuw veel vliegtuigen waargenomen, ditmaal vliegend van oost naar west. Twee vliegtuigen storten die nacht neer op Tilburgs grondgebied en zes in de omgeving.[2]

Neergestort aan de Dongenseweg

Het toestel van het 429 (Bison) Sqn. RCAF is om 22:59 met een gemengde Brits-Canadese bemanning opgestegen vanaf de RAF-basis Leeming, North Yorkshire. De Handley Page Halifax Mk III bommenwerper met registratienummer LW124 en call sign AL-N wordt bestuurd door de op 12 december 1917 in Guatemala geboren Canadese piloot Mario Alfred Fernandez de Leon.[3] Na het uitvoeren van de missie wordt het toestel op de terugweg om 01:22 beschoten door een Duitse jager met het Belgische Sint Truiden als thuisbasis. Het vliegtuig komt brandend neer in een bosperceel ten noorden van de Dongenseweg nabij de tramwissel[4] en schuin tegenover de boerderij van Vesseur, Dongenseweg 150 (boerderij 'Erica'). Hierbij is het bos in brand geraakt. Toen de politie ter plaatse kwam was het gebied al afgezet door de Duitse Wehrmacht. Een parachutist is dood aangetroffen in de bomen. Later worden nog twee lichamen geborgen. Eén lichaam is nooit teruggevonden.

Betrokkenen

Omgekomen bemanningsleden

  • Mario Alfred Fernandez de Leon (Warrant Officer II, CA, 27 jaar) piloot
  • William McGill Stewart (Pilot Officer, CA ) boordwerktuigkundige
  • Robert Foster Christie (Sergeant, CA, 21 jaar) boordschutter
  • Kenneth Hawley Jackson (Pilot Officer, GB, 22 jaar) boordschutter

Overlevenden

  • Robert Beatty Rudd (Flying Officer, CA ) navigator
  • Lorne Melvin Shetler (Warrant Officer II, CA ) bommenrichter, arr. Antwerpen 15-06-1944
  • Herbert Dawson (Flight Sergeant, GB, 21 jaar) radiotelegrafist arr. Tilburg 25-05-1944

De Canadezen Fernandez de Leon, McGill Stewart en Christie zijn in eerste instantie begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan, in juni 1945 zijn ze herbegraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom. Voor de Brit Kenneth Hawley Jackson die nooit terruggevonden is, werd een monument opgericht op Runnymede Memorial, Surrey (GB).[5]
Rudd en Dawson zijn nabij de plaats van de crash krijgsgevangen gemaakt, Shetler duikt onder, maar wordt op 15 juni in Antwerpen gearresteerd. Zij overleven alle drie hun krijgsgevangenschap in Polen.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

Externe links

Noten

  1. 264 Lancaster bommenwerpers, 162 Halifax bommenwerpers en zestien Mosquito’s. Achttien Halifaxes en zeven Lancasters gaan verloren.
  2. 01:15 Acht, 01:22 Goirle, 01:22 Dongenseweg, Tilburg, 01:23 Hank, 01:25 Dongense Vaart, 01:30 Made, 02:48 Hilvarenbeek, 02:51 Moleneind Tilburg.
  3. Met een topsnelheid van 454 km/uur wordt het doel op een afstand van ruim 700 kilometer binnen twee uur bereikt.
  4. Van 1904 tot 1937 reed er een tram van Tilburg naar Dongen
  5. Runnymade Memorial is een monument ter nagedachtenis aan Brits luchtmachtpersoneel dat tijdens de Tweede Wereldoorlog bij operaties vanaf bases in het VK en Noord- en West-Europa omkwam en van wie geen graf bekend is.