Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Verhagen, Cornelis Petrus

Cornelis Petrus Verhagen
332. Ome Kees Verhagen.jpg
Kees Verhagen
Geboortedatum 21-07-1910
Geboorteplaats Goirle
Adres Ezelvenstraat 4
Woonplaats Indonesië
Burgerlijke staat gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Julia Lammers van Bueren
Beroep Brigadier KNIL
Overlijdensdatum 02-03-1942
Plaats van overlijden Soebangstelling (Indonesië)
Bijzonderheden Gesneuveld in de strijd tegen Japan

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.'

Kees Verhagen is een van hen. Overleden in de leeftijd van 31 jaar.


Achtergrond

Kees Verhagen is de zoon van Martinus Franciscus Verhagen (*1876 – †1947) en Johanna Maria Adriana van Boxtel (*1875 - †1918). Cornelis wordt als 9e kind van de 13 kinderen in dit gezin geboren op 21 juli 1910 in Goirle.

Gebeurtenis

Kees tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij als brigadier (Europees korporaal) wordt ingedeeld bij de Vechtwagens. Kees trad daar in het huwelijk, 31 jaar oud, op 6 augustus 1941 in Bandung, West-Java, Indonesië met de 20- jarige Julia Lammers van Bueren. Julia is geboren op 10 juli 1921 in Donggala, Centraal Sulawesi, Indonesië. Zij komt na 1945 voor het eerst naar Nederland, komt in Goirle te wonen en overlijd daar op 9 oktober 2003.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen aan Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië niet lang daarna binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te overheersen.

De Japanse troepenmacht landt in de nacht van 1 maart 1942 op de Javaanse noordkust. Kees wordt er met de Vechtwagens ingezet bij de verdediging van de Soebang-stelling, ten noorden van de Tjiater-stelling. Deze twee achter elkaar geplaatste stellingen worden gebruikt ter verdediging van de pas naar de hoogvlakte van Bandoeng. Bij Soebang levert het KNIL met geallieerde steun begin maart felle strijd tegen de Japanse invallers.

Uiteindelijk breken de Japanners door naar de Tjiater-stelling waar het verzet kort daarna wordt gebroken. De val van de stellingen betekent de ongehinderde doortocht van het Japanse leger naar Bandoeng en uiteindelijk de val van Java.

Kees sneuvelt, een half jaar na zijn huwelijk, tijdens de verdediging van de Soebang-stelling op 2 maart 1942.

thumbs

Hij is 31 jaar geworden en vindt na de oorlog zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung. Hier ligt hij met nog 2 andere Goirlenaren, t.w.: Piet Vermeeren en Dirk Scheer.


Bronnen

  • Goirle ‘1940-1945”door Gerrit Kobes
  • Erelijst van gevallenen 1940-1945
  • Tekst: G.v.d Klundert- Bertens
  • Foto: Stg. "De Vyer Heertganghen"
  • Werk voorheen door Gerrit Kobes † verricht.

Monument

Voor gevallenen in Bandung. Hier wordt ook Cornelis Petrus Verhagen gemeld.

  • Oorlogsgravenstichting
  • Brabantse gesneuvelden
    thumbs


Externe links


Literatuur

  • Piet de Bont, Jef van Gils, Gerrit Kobes, Piet Wiercx: “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..”, Goirle 1994.