Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Verhagen, Cornelis Petrus

Kees Verhagen
332. Ome Kees Verhagen.jpg
Volledige namen Cornelis Petrus Verhagen
Geboortedatum 21-07-1910
Geboorteplaats Goirle
Adres Ezelvenstraat 4
Woonplaats Indonesië
Naam echtgeno(o)t(e) Julia Lammers van Bueren
Beroep Brigadier KNIL
Overlijdensdatum 02-03-1942
Plaats van overlijden Soebangstelling (Indonesië)
Bijzonderheden Gesneuveld in de strijd tegen Japan

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk alle Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken.

Alle burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen. Hiermee worden bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende oorlogssituaties.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

  • Kees Verhagen is een van hen. Overleden op 31- jarige leeftijd.

Achtergrond

Kees Verhagen is geboren op 21 juli 1910 in Goirle en is de zoon van Martinus Franciscus Verhagen (1876 – 1947) en Johanna Maria Adriana van Boxtel (1875 - 1918). Cornelis is het 9e kind van de 13 kinderen in dit gezin.

Kees trad in het huwelijk, 31 jaar oud, op 6 augustus 1941 in Bandung, West-Java, Indonesië met de 20- jarige Julia Lammers van Bueren. Julia is geboren op 10 juli 1921 in Donggala, Celebes, Centraal Sulawesi, Indonesië. Zij komt na 1945 voor het eerst naar Nederland, komt in Goirle te wonen en overlijd daar op 9 oktober 2003. Kees en Julia hadden samen geen kinderen.

Gebeurtenis

Kees tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij als brigadier (Europees korporaal) wordt ingedeeld bij de Vechtwagens.

  • Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen aan Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië niet lang daarna binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te overheersen.
Graf C.P. Verhagen by GeKa

De Japanse troepenmacht landt in de nacht van 1 maart 1942 op de Javaanse noordkust. Kees wordt er met de Vechtwagens ingezet bij de verdediging van de Soebang-stelling, ten noorden van de Tjiater-stelling. Deze twee achter elkaar geplaatste stellingen worden gebruikt ter verdediging van de pas naar de hoogvlakte van Bandoeng. Bij Soebang levert het KNIL met geallieerde steun begin maart felle strijd tegen de Japanse invallers. Uiteindelijk breken de Japanners door naar de Tjiater-stelling waar het verzet kort daarna wordt gebroken. De val van de stellingen betekent de ongehinderde doortocht van het Japanse leger naar Bandoeng en uiteindelijk de val van Java. Hij sneuvelde in deze Tjiaterstelling en Soebangstelling bij Bandung op Java, één van de laatste stellingen waar het KNIL nog weerstand bood tegen de Japanners voor de capitulatie op 8 maart 1942.

  • Kees sneuvelt, een half jaar na zijn huwelijk, 6 dagen voor de capitulatie, tijdens de verdediging van de Soebang-stelling op 2 maart 1942.

Graflocatie

Kees is 31 jaar geworden en vindt na de oorlog zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung. Hier ligt hij met nog 2 andere Goirlenaren

  • Kees Verhagen : Vak I grafnr. 158
  • Piet Vermeeren: Vak VI, grafnr. 394
  • Dirk Scheer.: Vak V grafnr. 302

Monument

Voor gevallenen in Bandung. Hier wordt ook Cornelis Petrus Verhagen gemeld.

Monument v. gevallenen C.P. Verhagen bij GeKa

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994