Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Vekemans, Josephus Aloysius Joannes

Josephus Vekemans
Vekemans J..jpg
Sjef Vekemans
Volledige namen Josephus Aloysius
Geboortedatum 21-11-1890
Geboorteplaats Turnhout (B)
Adres Tilburgseweg 69
Woonplaats Goirle
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Cornelia Idalia Sas
Beroep Timmerman
Overlijdensdatum 10-10-1944
Plaats van overlijden Nijmegen
Bijzonderheden Omgekomen bij een bombardement

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.


Josephus Vekemans (geb. 21-11-1890 – overl. 10-10-1944), timmerman, zoon van Johannes Vekemans en van Maria van der Linden.

Achtergrond

Sjef is geboren als zoon van Johannes Vekemans en Maria Dorothea van der Linden in Turnhout. Op 12 oktober 1920 trouwde hij in Goirle met de eveneens uit Turnhout afkomstige Cornelia Idalia Sas, dochter van Josephus Sas en Anna Maria Looijens. Zijn vader en haar moeder maakten dit niet meer mee omdat zij reeds voor dat huwelijk overleden waren. Zijn moeder woonde ten tijde van het huwelijk ook in Goirle evenals de familie van zijn verloofde Cornelia. Na zijn huwelijk gaat hij verder met zijn timmermanszaak in de Oude Kerkstraat maar in de dertiger jaren verhuist hij met zijn vrouw naar de Tilburgseweg. Behalve een doodgeboren kindje in 1924 kregen Sjef en Cornelia geen verdere kinderen.

Zware tijden

Als timmerman is hij ook de doodskistenmaker van het dorp en dat zal hem nog eens goed van pas komen. Tijdens de oorlog maakt hij alvast een doodskist voor als het nodig mocht zijn en zet die op zijn zolder. Mogelijk dat zijn vrouw hier niet tegen geprotesteerd heeft want hij verliest haar op 23 januari 1943 als zij op pas 54-jarige leeftijd komt te overlijden. Dan breekt de meest verschrikkelijk periode in de oorlog voor Goirle aan als de Engelsen op de grens van Nederland en België verschijnen. Snel doorstoten blijkt niet mogelijk te zijn door de taaie tegenstand van de Duitsers en een enkele weken durende beschieting is het gevolg. Tijdens weer zo’n beschieting op 10 oktober komt ook Sjef om het leven. De eerste begrafenissen van de beschieting van 5 oktober hebben er al toe geleid dat er geen doodskisten meer zijn en de overige timmerlui wagen zich niet in het bos om hout voor dit product te gaan halen. Sjef wordt dus in zijn eigen kist begraven. Juffrouw Henriette Rensen schrijft het als volgt in haar dagboek: “De overledene was een doodskistenmaker, Sjef Vekemans. Het geestige toeval wil dat hij nu zelf in een kist begraven zal worden terwijl alle andere overledenen thans slechts in een laken gewikkeld worden. Maar hij als kistenmaker had steeds een kist in voorraad staan en die zal nu besteed worden om zijn eigen lijk te bergen.”

Gebeurtenis

Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg: bevolkingsregisters Goirle.

Literatuur

  • Ben Loonen (eindred.): “Goirle 1940-1945, een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd”, Goirle 1994.
  • Archief Stichting Erfgoed Goirle: Dagboek Henriëtte Rensen.