Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Spier, Franz Robert

Bobby Spier
Afbeelding gewenst
Volledige namen Franz Robert Spier
Geboortedatum 07-07-1913
Geboorteplaats Düsseldorf (DE)
Adres Burgemeester van Meursstraat 5
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Justine Leonie Bendien
Beroep Directeur leerfabriek
Overlijdensdatum 17-08-1942
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Gebeurtenis

Gearresteerd en omgekomen in het concentratiekamp Auschwitz.

Individuele gebeurtenis

Franz Robert (Bobby) Spier kwam in mei 1937 vanuit Duitsland naar Tilburg. Franz deed samen met zijn echtgenote, Bertram Polak en Alfred de Wit in december 1941 een mislukte vluchtpoging per boot naar Engeland. Zij werden echter op 9 december 1941 gearresteerd. Vermoedelijk door verraad is het schip waar zij op voeren even voor de kust van Oostvoorne door een Duits patrouillevaartuig onderschept. Bertram Polak, Freddie de Wit en Bobby Spier gingen op 2 februari 1942 van Scheveningen naar Kamp Amersfoort waar zij verbleven tussen 2 februari 1942 en 16 juli 1942 als ‘Schützhäftling’. Vervolgens zaten zij op het transport van 16 juli 1942 via Westerbork naar Auschwitz. Spier kwam om in het concentratiekamp Auschwitz.

Gezinsleden

Franz Spier was gehuwd met Justine Bendien.

Woonadres

Burgemeester van Meursstraat 5 (Tilburg)

Struikelsteen

Bezig met het laden van de kaart...

Geheugen van Tilburg

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe link