Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Spaandonk, Joseph Alphons Maria van

Joseph Alphons Maria van Spaandonk
de41ef16-ac90-4860-cd9b-a46cae187318.jpg
Volledige namen Joseph Alphons Maria van Spaandonk
Geboortedatum 06-03-1891
Geboorteplaats Tilburg
Adres Heuvel 72
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Paulina Utrecht
Beroep Sergeant
Overlijdensdatum 29-11-1943
Plaats van overlijden Kangean (ID)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Gebeurtenis

Tilburgers omgekomen onder Japanse overheersing

Vrachtschip de 'Suez Maru' vertrekt op 25 november 1943 vanuit Ambon naar Tandjoeng Perak bij Soerabaja. Aan boord bevinden zich 548 -veelal zieke- Britse en Nederlandse krijgsgevangenen. Op 29 november wordt het schip nabij het eiland Kangean, getorpedeerd door de 'USS Bonefish'. Het merendeel van de krijgsgevangenen verdrinkt in de ruimen, degenen die het schip proberen te verlaten, worden doodgeschoten door de Japanners. Er was geen enkele overlevende. Ook onderluitenant bij de KNIL Van Spaandonk komt bij deze ramp om het leven.

Bron

Kobes, Gerrit en Ad de Beer, 'Het leven gebroken in het Verre Oosten. De geschiedenissen van de Tilburgers die om het leven kwamen in de strijd tegen Japan, als gevolg van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (1941-1945), de Indonesische kwestie (1945-1949) en het conflict in Korea (1950-1953)', in: Tilburgse sprokkelingen. Bijdragen tot de Tilburgse geschiedenis Tilburg, 2003 (THR 11)

Externe links