Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schoenfabrieken J. Mannaerts: verschil tussen versies

Regel 1: Regel 1:
Dit bedrijf werd in 1846 opgericht op [['t Goirke]], het meest noordelijke deel van deze woonkern, die later werd herbenoemd tot Lijnsheike, de huidige Oude Lind. Mannaerts begon als een bescheiden schoenmakerij, maar groeide uit tot een omvangrijke fabriek. In 1886 werd hier de stoommachine geïntroduceerd, waarna er sprake was van Stoom- Schoen- en Lederfabriek J. Mannaerts. Het bedrijf vervaardigde dames- en herenschoenen, maar bijvoorbeeld ook laarzen voor het leger en aangepast schoeisel. De huismerken waren onder meer Manna, Forma Natura en Welf. Het bedrijf haalde net niet het 125-jarig jubileum, want in 1970 moest het wegens de goedkopere buitenlandse concurrentie de deuren sluiten. Het bedrijfscomplex werd gesloopt, maar op Oude Lind 32 staat nog wel de voormalige directeursvilla met de initialen ‘M’ (Mannaerts) en ‘S’ (Schoenfabriek) in de gevel. Dit pand werd in 1913 ontworpen door [[Sjef Donders]].
+
<foto><beeldonline>69d7ee31-9fd1-42ca-a56d-41f93f98a08d</beeldonline></foto>Dit bedrijf werd in 1846 opgericht op [['t Goirke]], het meest noordelijke deel van deze woonkern, die later werd herbenoemd tot Lijnsheike, de huidige Oude Lind. Mannaerts begon als een bescheiden schoenmakerij, maar groeide uit tot een omvangrijke fabriek. In 1886 werd hier de stoommachine geïntroduceerd, waarna er sprake was van Stoom- Schoen- en Lederfabriek J. Mannaerts. Het bedrijf vervaardigde dames- en herenschoenen, maar bijvoorbeeld ook laarzen voor het leger en aangepast schoeisel. De huismerken waren onder meer Manna, Forma Natura en Welf. Het bedrijf haalde net niet het 125-jarig jubileum, want in 1970 moest het wegens de goedkopere buitenlandse concurrentie de deuren sluiten. Het bedrijfscomplex werd gesloopt, maar op Oude Lind 32 staat nog wel de voormalige directeursvilla met de initialen ‘M’ (Mannaerts) en ‘S’ (Schoenfabriek) in de gevel. Dit pand werd in 1913 ontworpen door [[Sjef Donders]].
  
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
+
[[Categorie:Economie_Tilburg]]

Versie van 27 aug 2021 om 11:59

Dit bedrijf werd in 1846 opgericht op 't Goirke, het meest noordelijke deel van deze woonkern, die later werd herbenoemd tot Lijnsheike, de huidige Oude Lind. Mannaerts begon als een bescheiden schoenmakerij, maar groeide uit tot een omvangrijke fabriek. In 1886 werd hier de stoommachine geïntroduceerd, waarna er sprake was van Stoom- Schoen- en Lederfabriek J. Mannaerts. Het bedrijf vervaardigde dames- en herenschoenen, maar bijvoorbeeld ook laarzen voor het leger en aangepast schoeisel. De huismerken waren onder meer Manna, Forma Natura en Welf. Het bedrijf haalde net niet het 125-jarig jubileum, want in 1970 moest het wegens de goedkopere buitenlandse concurrentie de deuren sluiten. Het bedrijfscomplex werd gesloopt, maar op Oude Lind 32 staat nog wel de voormalige directeursvilla met de initialen ‘M’ (Mannaerts) en ‘S’ (Schoenfabriek) in de gevel. Dit pand werd in 1913 ontworpen door Sjef Donders.