Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Poterteeltcombinatie

Poterteeltcombinatie
Pootaardappelen-combinatie artikel 09-09-1952 Nieuwe Tilburgsche courant.png
Heroprichting 09-09-1954 Nieuwe Tilburgsche courant

Potercombinatie of Poterteeltcombinatie. Door de Boerenbond opgericht in 1951. De Poter(teelt)combinatie had als doel om gezamenlijk kwalitatief zeer goed maar duur pootgoed aan te kopen en dat dan gezamenlijk uit te poten, te verzorgen, te selecteren, te bewaren en te distribueren, zodat het daarop volgend jaar goed en goedkoop pootgoed beschikbaar was om consumptieaardappelen te telen. Tot dan toe kochten de boeren weinig kwaliteitspootgoed; men vond dat te duur. Ze zochten zelfs aardappelen van de vorige oogst uit de winterkuil uit, waarvan de knollen al, niet zichtbare, ziektesporen met zich meedroegen en daardoor zorgden voor tegenvallende opbrengsten.

In 1954 was er een vergadering in het café van Verzijden. De voorzitter W. de Laat verwelkomde daar Frater Alberto en de heer van Rijzewijk. Het voornaamste agendapunt was "Hoe bewaren we poters?". Er was al overleg gepleegd met het bestuur van de Boerenbond die zich bereid verklaarde om een bewaarplaats in het pakhuis in te richten. Voorwaarden waren dat het op eigen risico gebeurde en tegen een billijke vergoeding. Er werd akkoord gegeven op een vergoeding van ƒ3,- per 100 kg waarna een afspraak voor een jaar werd gemaakt.

In december 1958 staat in het Nieuwsblad van het Zuiden het volgende bericht:

Potercombinatie - Naast de voor pootaardappelen bestaande air-conditioned ruimte in de Kreitenmolenstraat, beschikt de potercombinatie nu ook over een gereedgekomen kiemruimte, waarvan de opstanden geheel in glas werden uitgevoerd ter berging van de ongeveer 27.000 kg poters.

In 1966 is het aantal leden en het bestelde pootgoed al aanmerkelijk teruggelopen en we komen in de jaarverslagen van de Boerenbond vanaf 1967 de combinatie niet meer tegen. De vereniging werd opgeheven. Er waren twee redenen voor de teloorgang. De boeren hadden de akkers nodig voor maïs en de consument gaf de voorkeur aan kleiaardappelen boven zandaardappelen.