Portaal:Udenhout

Tschoorwapen.jpg


Welkom op Udenhout Wiki

Een encyclopedie van Udenhout en Biezenmortel

Lezerstip: U kunt een keuze maken in onderstaand menu. U komt dan op een nieuwe menupagina. Bovenaan die pagina ziet u in blauw de tekst "Udenhout Wiki". Als u daar op drukt, komt u weer terug op deze keuzepagina.


Lijst van categorieën UdenhoutCornelis Verhoeven
Cornelis Verhoeven
Cornelis Verhoeven.png
Udenhouter Cornelis Verhoeven, filosoof, winnaar P.C.Hooftprijs
Cornelis Verhoeven
Bestand:Cornelis Verhoeven 17 mei 2019.pdf
Presentatie 17 mei over "de taal van mijn moeder"

Bibliotheek Midden-Brabant organiseerde op vrijdag 17 mei 2019 in het Raadhuis van Udenhout een filosofische avond over de Udenhouter Cornelis Verhoeven, Kees van Jan van Betjes uit de de Kuil, filosoof, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, winnaar van de P.C.Hooftprijs. Vriend en collega filosoof Vergeer gaf een kleurrijk beeld over de persoon van Cornelis Verhoeven. Kees van Kempen van het Schrijversteam van 't Schoor, het heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, gaf een uiteenzetting over de verwondering van Cornelis Verhoeven over taal en in het bijzonder de taal die hij leerde van zijn moeder.

Hiernaast vindt u de powerpoint presentatie van Kees van Kempen. Deze kunt u openen en desgewenst downloaden.


Zie hierboven op deze pagina de rubrieken:

 • Udenhouts woordenboek
 • Unente taal

Zie ook: wijsheden van Cornelis Verhoeven


Reacties en aanvullingen zijn van harte welkom op het algemeen mailadres van 't Schoor: heemcentrumudenhout@gmail.com

Oorlogsmonumenten Loonse- en Drunense duinen
Oorlogsmonumenten
Henk Peters omslag.png
Het boek "Oorlogsmonumenten in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen"
Oorlogsmonumenten
Bestand:Henk Peters Oorlogsmonumenten.pdf
Hier kunt u het boek downloaden.

Op 4 mei 2019 is een boek verschenen over de vijf oorlogsmonumenten in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Dat zijn het Monument bij de Distelberg, het Kruis in de duinen bij Helvoirt, het Udenhoutse Mariakapelletje, het Herdenkingsmonument achter Bosch en Duin en het Vredesmonument bij de Eftelingsestraat in Kaatsheuvel.

Het boek is geschreven door Henk Peters en doet verslag van veel persoonlijk speurwerk naar wat ter plaatse heeft plaatsgevonden.

Unentse Sprokkels 16
Sprokkels
Omslag Sprokkels 16.png
Jaarboek 't Schoor, heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel

Unentse Sprokkels 16 is uit, het jaarboek van 't Schoor, het heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel. Het is te koop vanaf 23 maart bij de verkooppunten galerie Angelique en bij Hoppenbrouwers in Udenhout en in Biezenmortel bij bakker Geerts.

Een uniek zandpad: de Waalwijksebaan, ofwel de oude Hollandseweg
Een uniek zandpad
Hollandseweg.png
De Waalwijksebaan, een monumentaal stukje van de oude Hollandseweg

De oude weg van Maastricht naar Holland Een oude weg die er waarschijnlijk in de Romeinse tijd al lag was de Hollandse weg. De weg verbond Maastricht en/of Luik met Holland. De precieze route is niet helemaal zeker, maar de weg liep in ieder geval over Moergestel over Enschot naar Waalwijk en van daaruit naar Gansoijen (nu Drongelen) waar de reiziger de Oude Maas over kon steken naar Holland. En vice versa natuurlijk. De weg vormde later de grens tussen Tilburg en Udenhout en ter hoogte van Udenhout loopt de weg komende van Enschot langs de Hemeltjes door de Waalwijksebaan, de Houtsestraat en de Loonse Molenstraat en van daar verder naar Waalwijk. Het zandpad van de Hemeltjes tot aan de Y-kruising met de Waalwijkseweg is nog een restant van die oude Hollandseweg, waar al 2000 jaar helemaal niets aan is veranderd. Je kunt de oude Hollandseweg nog verder volgen door vanaf de Y-splitsing de Waalwijkseweg richting Houtsestraat te volgen, door de Houtsestraat en dan door de Loonse Molenstraat. De Waalwijkseweg is van latere datum. Oisterwijk werd begin dertiende eeuw de centrale plaats van het Kwartier van Oisterwijk in de Meijerij van Den Bosch. Natuurlijk moest er een verbindingsweg komen van Oisterwijk met de Hollandseweg. Die verbindingsweg was de Waalwijkseweg.

De hoeve van de Abdij van Tongerlo Vlak bij de Y-splitsing aan de Waalwijkseweg 8 staat de boerderij die heel vroeger eigendom was van de Abdij van Tongerlo. Op die plaats moet al een boerderij hebben gestaan toen de Hollandseweg de doorgaande weg was en de Waalwijkseweg (de verbindingsweg van Oisterwijk met de Hollandseweg) nog niet was aangelegd. Dat kun je nog zien. De boerderij staat nu evenwijdig aan de Waalwijkseweg. Maar de schuur rechtsachter de boerderij staat schuin achter de boerderij. De schuur staat nog evenwijdig aan de oude Hollandseweg, de oorspronkelijke ligging van de boerderij.

Herberg ’t Wit Leuwke Een boerderij verder op Waalwijkseweg 6 staat een huis waar vroeger een herberg in was gevestigd met de naam ’t Wit Leuwke. De locatie van de herberg aan de Hollandseweg is wellicht logisch. De naam ervan is dat helemaal niet. Vroeger verwees een naam “De Gouden Leeuw” naar Brabant, “De Rode Leeuw” naar Holland en “De Zwarte Leeuw” naar Vlaanderen. Maar de naam “’t Wit Leuwke” lijkt een hele neutrale naam waar alle gasten vanuit alle streken welkom waren.

Udenhout van boven

Wiki Udenhout heeft een nieuwe rubriek: Udenhout van boven. Hierin drone-opnames van Udenhout en Biezenmortel. Wilt u een drone-opname van uw woning? Dat kan. Wij vragen van u 20 euro en toestemming om de drone-opname op Wiki Udenhout te plaatsen en eventuele te gebruiken bij presentaties van 't Schoor. U krijgt van ons een met de drone gemaakte luchtfoto. Aanvragen via secretariaat@heemcentrumudenhout.nl.

Unentse biografieën
BiografieWillemvanIersel.jpg
BiografieFraterAndreas.jpg
BiografieAnnieSchoonus.jpg
BiografieLeoBäumler.jpg

't Schoor, heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, heeft in de serie Unentse biografieën reeds vier boekjes uitgebracht. We werken aan uitbreiding van de serie, ondermeer met Willem van Dopff de bouwer van kasteel De Strijdhoef en met de filosoof Cornelis Verhoeven.


De vorming van Udenhout en Biezenmortel ten tijde van het hertogdom Brabant
Odenhout
Odenhoutomslag.jpg
Het jubileumboek van het Schrijversteam

Op 17 november presenteerde het Schrijversteam van 't Schoor, het heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, een nieuw boek, haar jubileumboek in het jaar van haar 25-jarig jubileum. Het boek heet "Over 't Odenhout". Het is gelukt om vanuit de oude archieven de situatie van Udenhout en Biezenmortel van midden veertiende eeuw te reconstrueren. Udenhout is hiermee het eerste Brabantse dorp dat beschikt over zo’n gedetailleerde situatiebeschrijving van de 14e eeuw. Het boek “Over ‘t Odenhout” is een omvangrijk boek van 368 pagina’s met meer dan 500 afbeeldingen. Het boek bevat beschrijvingen van 57 hoevecomplexen op het grondgebied van Udenhout en Biezenmortel. Tegenwoordig vinden we op die plaatsen meer dan 150 oude boerderijen die ook zijn opgenomen. In sommige gevallen gaat de geschiedenis daarvan meer dan 700 jaar terug. Het is beslist een rijke bron van informatie over middeleeuwse ontginning, middeleeuwse beleggingen van de stad in het dorp en van vele Udenhoutse en Biezenmortelse families die woonden op de hoeven of er eigenaar van waren.

De geschiedenis van de vorming van het dorp is compact weergegeven in onderstaande animatiefilm:


Wandelen en fietsen door Udenhout en Biezenmortel


Udenhout
Udenhoutopdekaart.jpg
Udenhout op de kaart

Er is een leuke en eenvoudige manier om Udenhout en Biezenmortel te ontdekken. Namelijk via de website van Udenhout op de Kaart. Met een klik op de kaart krijgt u informatie over boerderijen, kunst en vele andere bijzondere bezienswaardigheden.

Op Open Monumentendag zaterdag 9 september 2017 organiseerde 't Schoor, Heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, een fietstocht langs het erfgoed van Udenhout en Biezenmortel. De route is 17 kilometer lang, begint bij het heemcentrum aan de Schoorstraat 2 en eindigt weer in het dorpscentrum. De fietstocht volgt een route waarmee een goed beeld ontstaat over hoe Udenhout en Biezenmortel als dorp zijn gevormd ten tijde van het hertogdom Brabant. Deze route vindt u op de Kaart van Udenhout. En nog andere fiets- en wandeltochten.

Ga naar Udenhout op de Kaart>>>

De Stichting Videogroep Udenhout heeft een prachtige film gemaakt van de fietstocht. Ter inspiratie om zelf eens de fiets te nemen.

Video


Het Verzonken kasteel in de optocht van de Brabantse Dag Heeze 2018

In Udenhout wordt de legende van het Verzonken kasteel verteld. Zie legende Verzonken kasteel. De legende was het onderwerp van een van de praalwagens op de Brabantse Dag te Heeze, 26 augustus 2018. In onderstaande film een impressie.


Wist u dat?
 • dat u in Wiki Udenhout in de categorie Udenhouts woordenboek al meer dan 2200 woorden aantreft en dat als u woorden kent, die er nog niet instaan, u deze kunt doorgeven aan het Schrijversteam van 't Schoor?
 • dat in de rubriek "Muziek in Udenhout" in Wiki Udenhout het mooie lied Op het perron van het Udenhouts station te beluisteren is, in een digitale versie van het Museum voor Beeld en Geluid en beschikbaar gesteld door de KRO?
 • dat Tijn Keuninx ons het recept doorgaf van overheerlijke roggespol en dat u uw Udenhoutse recepten kunt doorgeven die wij dan opnemen in de rubriek Unents kookboek.


Reacties van lezers

De webpage is een heerlijke Fundgrube voor Udenhout-in-den-breedte. Complimenten. Jaap Bensing, PR KBO's Biezenmortel en Udenhout.


Reageren, opmerkingen, nieuwe bijdragen

Stuur een mail naar 't Schoor, het Heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel. Uw mail wordt dan doorgestuurd naar de redactie van Wiki Udenhout. Mailadres heemcentrumudenhout@gmail.com


Privacy, auteursrechten en portretrechten

Mochten wij onverhoeds foto's hebben opgenomen waar u om welke reden dan ook problemen mee hebt, neem contact met ons op (via het Regionaal Archief Tilburg) en wij verwijderen de foto per omgaande.

Ingaande "Unentse Sprokkels 16" (maart 2019) zijn wij als verantwoordelijke Schrijversteam van 't Schoor, het Heemcentrum voor Udenhout en Biezenmortel, kritischer op de keuze van de afbeeldingen in onze publicaties (boeken, Wiki, presentaties), zoeken wij de auteur en benaderen we in voorkomende gevallen de personen die op een foto staan. Dat kan niet ultiem 100%, maar we nemen wel serieus actie. Anderzijds zijn mensen doorgaans positief verrast als zij met een foto in een publicatie staan, danwel hun opa of oma of nog verdere familie of hun geboortehuis.

Verder ligt er het plan alle foto's waarover het Heemcentrum beschikt op te nemen in het geautomatiseerde bronsysteem van Erfgoed Brabant. Op dat moment komen ergens de komende jaren alle afbeeldingen uit alle oudere publicaties aan de orde en zullen we op dat moment onze criteria toepassen.

Zie ook het beleid van het Regionaal Archief Tilburg: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2018/05/24/privacybeleid-regionaal-archief-tilburg/


Colofon

Udenhout Wiki is een activiteit van Heemcentrum 't Schoor Udenhout-Biezenmortel. Het Schrijversteam van dit Heemcentrum heeft sinds 1992 tientallen publicaties uitgebracht, waaronder de jaarreeks "Unentse Sprokkels". Deze boeken staan natuurlijk boordevol feiten, mensen, gebeurtenissen, taal, gebruiken, etc. die een onuitputtelijke bron zijn voor WikiUdenhout.


Heemcentrum 't Schoor is het Regionaal Archief Tilburg buitengewoon erkentelijk dat Udenhout Wiki kan worden gerealiseerd als onderdeel van Tilburg Wiki, een initiatief van het Regionaal Archief Tilburg en het Stadsmuseum Tilburg.


Udenhout Wiki is een bron van kennis over Udenhout en Biezenmortel. U kunt er in grasduinen, informatie opzoeken, leren en zelf informatie aan toevoegen. Udenhout Wiki is weliswaar een activiteit van het Heemcentrum, maar het staat alle lezers vrij om aanvullingen te schrijven, correcties voor te stellen of anderszins opmerkingen te maken. Dat kan via Udenhout Wiki, via de website van het Heemcentrum of via contacten met medewerkers van het Heemcentrum. De belangrijkste bronnen zijn:

 • Heemcentrum 't Schoor, alle boeken in de grote en kleine serie van het Schrijversteam
 • Heemcentrum 't Schoor, jaarboek "Unentse Sprokkels"
 • Cornelis Verhoeven, "Herinneringen aan mijn moederstaal"
 • Ferdinand Smulders, "Toponymie van Udenhout"
 • Heemcentrum 't Schoor, werkgroep Toponiemen
 • Scoutingkalenders Dorpsleven Udenhout en Biezenmortel
 • Archief parochie St.-Lambertus / parochie Paus Johannes XXIII
 • Andre Witlox, "'t kos kwaojer", een folder over oude recepten
 • Pouwel Pouwels, "Vliegtuigcrashes 1940-1945 in Midden-Brabant", 2018
 • Luud de Brouwer, Frank Scheffers, e.a., "Toponiemenregistratie 't Schoor Udenhout"

Voor Heemcentrum 't Schoor Udenhout - Biezenmortel is de coördinatie in handen van Kees van Kempen (eindredactie) en Frank Scheffers (Biezenmortel). De teksten zijn voor een groot deel ontleend aan de vele publicaties van het Schrijversteam van Heemcentrum 't Schoor, in 2016 gevormd door Luud de Brouwer, Lia Clement - Verhoeven, Jan Denissen, Kees van Kempen, Andre van der Lee, Wim Maarse, Maris Philippa, Arjan Robben, Annie van Roessel - Kolen en Frank Scheffers. Heel veel dank aan Bert van Asten, die altijd bereid was en is vragen op te pakken en informatie aan te reiken. De foto's komen uit vele bronnen, van origine vooral uit de persoonlijke collecties van Kees van den Bersselaar en Annie van Roessel - Kolen. De technische ondersteuning door het Regionaal Archief Tilburg is gegeven door Dennis Dekker.

Voor de rubriek "Udenhout op film" werkt Heemcentrum ’t Schoor Udenhout – Biezenmortel samen met de Stichting Videogroep Udenhout (website http://stichtingvideogroepudenhout.nl). Mochten lezers beschikken over leuke archieffilms over Udenhout en Biezenmortel, laat het ons weten. De lezer kan zelf zijn film op You Tube zetten en zelf downloaden in Wiki Udenhout, maar de medewerkers van Heemcentrum ’t Schoor doen dat downloaden in WIKI Udenhout ook met plezier. Neem voor meer informatie contact op met: Lia Clement, secretaris van Heemcentrum ’t Schoor, heemcentrumudenhout@gmail.com of met Wim van Gorkum van Stichting Videogroep Udenhout, wim.van.gorkum@stichtingvideogroepudenhout.nl