Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Pessers van Zuijlen

werd onderzocht door Lieshout, Frank van en daarna door Gerwen, Marie-Jose van en ingevoerd door Wiki Seebregts Hans


Naam
Briefhoofd
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek zonder stoom, Wollendekenfabriek en kamgarenspinnerij (1918)
Vestigingsadres In 1879 gevestigd opo H487, 1902 H695 = Goirkestraat 141, Vanaf 1902 is de fabriek gevestigd in de Kuiperstraat 5 en vanaf 19450 aan de Goirke Kanaaldijk Zuid 14.
Datum oprichting 1865 is H. Pessers fabrikant, in 1879 wordt de firma genoemd in het Adresboek van Tilburg
Datum opheffing In 1965 is het bedrijf opgegaan in N.T.C. (Nieuwe Tilburgsche Combinatie)
Eigenaars / oprichters Hendrikus Pessers
Opvolging Albertus Johannes Maria Pessers, vanaf 21-05-1935 zijn; Henricus Johannes Josephus Maria, Joannis Adrianus Maria en Albertus Franciscus Maria Pessers (kleinzonen van Hedndrikus Pessers) medevennoten als het bedrijf een firma onder vennootschap wordt.
Familieverbanden Hendrikus is een zoon van Albertus Pessers, van Pessers, A.P.

Vader van Albertus Johannes Maria Pessers, Overgrootvader van J.A.M. Pessers van Zuijlen en Cees Pessers van Kamgarenspinnerij Cees Pessers. Broer van Nicolaas Pessers van Pessers & Zn., N.. Oom van Johannes Franciscus Pessers van firma Pessers-Verbunt en Bernars Pessers van Pessers, Bernhard

Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg
Herkomst vreemd kapitaal eigen vermogen
Innovatieve aspecten De wollendekenfabriek, zij zijn een concurrent van de Aabe dekens.
Reikwijdte van het bedrijf Nationaal en Internationaal. De fabriek wordt genoemd in de Staat der Fabrieken en Exporterende Handelaren in de Gemeente Tilburg op 31-12-1918.

Het Geheugen van Tilburg


Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Algemene omschrijving

In 1872 richtte Hendrik Pessers een fabriek voor wollen stoffen op aan de Kuiperstraat. Hij voegde Van Zuijlen, de naam van zijn echtgenote, toe om zich zo te onderscheiden van andere bedrijven met de naam Pessers. De fabriek groeide gestaag en er kwam ook de productie van wollen dekens.

In 1929 woedde er een grote brand bij Pessers van Zuijlen. In 1935 werd het bedrijf uitgebreid met een kamgarenspinnerij aan de Goirkekanaaldijk. In 1963 werden de wollendekenfabriek, wollenstoffenfabriek en kamgarenspinnerij als naamloze vennootschap in afzonderlijke afdelingen ondergebracht. Vanaf toen was er sprake van Kamgarenspinnerij Cees Pessers. De wollenstoffen- en wollendekenfabriek behielden de oorspronkelijke naam. Die laatsten gingen in 1965 met Thomas de Beer en W. Brands & Zonen samen in de Nederlandse Textiel Combinatie. Dit was de belangrijkste fusie uit de historie van Tilburgse textielindustrie. De beheerder werd Jan de Pont, die al enige tijd een meerderheidsbelang had.

In 1967 werd Pessers van Zuijlen opgeheven en in 1969 viel het doek voor Cees Pessers. Er vielen in totaal 160 ontslagen.

Algemene omschrijving 2

  • In 1865 wordt H. Pessers als fabrikant vermeld in de kohieren der belasting van de Gemeente Tilburg. Hij is woonachtig op K 437 B. De fabriek is in 1879 gevestigd op het adres H 487 wat tevens het woonadres is.
  • Firma Pessers van Zuijlen is aanvankelijk een wollenstoffen en wollendeken fabriek wat later uitgebreid wordt met een kamgarenspinnerij.
  • In 1903 koopt Dhr. Pessers de fabriek van Mutsaers, Gebr(s). aan de Kuiperstraat 5. (K 184) waarna zijn bedrijf hier naar toe verhuisd.
  • Het gezin betrekt het woonhuis aan het Wilhelmina park 21, waar de fabriek achter gelegen is.
  • In de loop der jaren is de fabriek regelmatig uitgebreid. In 1935 wordt de wollenstoffenfabriek uitgebreid met de oprichting van een spinnerij met 45 elektromotoren.
  • Op 11 December 1939 een vergunning verleend voor de bouw van een spinnerij en magazijn aan de Goirke kanaaldijk 14. Dit wordt de 1e kamgarenspinnerij in Tilburg en 2e fabriek voor de firma.
  • Dit gebied aan de Goirke kanaaldijk is volop in ontwikkeling.

[[afbeelding:]] Nieuwe Tilburgsche Courant 17-6-1940

_In 1940 wordt dit pand aan de Goirke Kanaaldijk Zuid nr. 14. In gebruik genomen. De productie is tijdens de 1e oorlogsjaren nog niet geheel in werking vanwege alle gebeurtenissen in deze eerste jaren

De fabriek in de Kuiperstraat blijft bestaan met daarin gevestigd de wollenstoffen en wollendekenfabriek. Tijdens de oorlog vindt een drama plaats binnen de fabriek: 19 vrouwelijke personeelsleden worden gearresteerd na een staking binnen de fabriek. '[1] Op 3 mei 1943 werden 19 staaksters van de Kamgarenspinnerij der Fa. Pessers-v.Zuijlen, Lijnsheike te Tilburg gearresteerd, welke allen zijn overgebracht naar het Lager te Vught. Het geheel had een ordelijk verloop. Opstootjes zijn niet voorgekomen.

-In 1963 wordt het bedrijf aan de Goirke Kanaaldijk gesplitst. J.A.M. Pessers wordt de nieuwe directeur van “de oude fabriek”. Cees Pessers begint zijn kamgarenspinnerij aan het adres Goirke kanaaldijk 16. Hij neemt 100 van de 250 personeelsleden mee. Link maken. Zij zijn beiden een achterkleinzoon van Hendrikus Pessers. -De productie in de Kuiperstraat is gestopt in ?.... -N.V Pessers van Zuylen gaat in 1965 op in de N.T.C.-Nederlandse Textiel Combinatie. Op dat moment had de firma 80 personeelsleden.

Gezinskaart

Opmerkingen

In 1903 is de oude fabriek aan de Goirkestraat verkocht aan Sjef Smarius (Bakkerij Smarius) die in het pand een broodbakkerij, koekfabriek en een beschuitfabriek vestigt.

  • Op 26 Mei 1929 heeft er een grote brand gewoed bij de weverij van Pessers van Zuijlen. De brand is gestart in het wolmagazijn gelegen boven de weverij met 19 weefgetouwen. De weverij en het wolmagazijn van de firma Thomas de Beer lag aan de achterzijde van de fabriek. Met veel mankracht van de brandweer en personeel van beide fabrieken is de schade beperkt gebleven tot f 60.000,-- welke gedekt is. De oude weverij is gespaard gebleven. Men hoopt dat men snel het werk kan hervatten als de inspectie het pand gekeurd heeft. Deze brand is uitgebreid vermeld in de plaatselijke en landelijke kranten.
  • Vanaf 1-5-1930 had de fabriek een eigen voetbalclub. Met deze club werd in de competitie gespeeld tegen andere voetbalverenigingen van Textielfabrieken.


Archivalia

Regionaal Archief Tilburg, Dossier 1038, Nieuwsblad van het Zuiden 31-01-1868, Notarieel Archief Oosterhout akte 716, Notaris Mutsaers , Boek "Tilburg eens de Wolstad van Nederland"/Ing. P.J.M. van Gorp