Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Oud, Anne

Anne Oud
Volledige namen Anne Oud
Geboortedatum 04-09-1922
Geboorteplaats Buren (Ameland)
Adres Korvelplein 12
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Agent van politie
Overlijdensdatum 03-08-1945
Plaats van overlijden Buren (Ameland)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Oud, Anne (geb. Buren 04-09-1922, gest. Buren 03-08-1945), politieagent. Zoon van Jan Oud (1886-1964) en Jacoba Boelens (1889-1973). Na zijn terugkeer uit Sandbostel overlijdt Anne Oud op 03-08-1945 in Buren op Ameland.

Achtergrond en jeugd

Anne Oud is geboren op 4 september 1922 in Buren op Ameland, als zesde kind in een Rooms Katholiek gezin van 11 kinderen. Zijn vader Jan, arbeider en landbouwer, is evenals moeder Jacoba Boelens geboren en getogen op Ameland. Volgens de familieverhalen ziet Anne op Ameland weinig toekomstperspectief en wil hij politieagent worden. Hij meldt zich in 1942 aan voor de politieopleiding in Schalkhaar, waar hij na een medische keuring wordt ingedeeld bij het Politie Opleidings Bataljon in de Westenbergkazerne.

Politie Compagnie Eindhoven

Nadat hij is geslaagd voor de opleiding krijgt Anne Oud op 15 april 1943 een aanstelling als Onderwachtmeester der Staatspolitie in vaste dienst op standplaats Deventer. Vanuit Deventer wordt hij op 9 augustus 1943 overgeplaatst naar de Politie Compagnie Eindhoven (PCE). Deze compagnie zit niet in Eindhoven maar in Tilburg, in de Willem II kazerne aan de Ringbaan Zuid. Een klein deel van de manschappen in Tilburg is lid van de NSB, het Rechtsfront, of de SS, of heeft dienst gedaan bij de NSKK of de Kriegsmarine.

In Tilburg woont Anne Oud op Korvelplein 12, in het klooster van de Zusters van Liefde dat de Duitsers hebben gevorderd. Het leven van de compagnie bestaat uit lange dagen wachtlopen bij de kazerne. In 1943 wordt dat leven voor Anne Oud onderbroken door een verblijf in België bij Lommel, waar de compagnie het “Grenzwachtregiment Clüver” van de Wehrmacht versterkt om de grens met Nederland te bewaken. Het jaar daarop zit hij met leden van de compagnie in Zeeland, waar de Duitse bezetter grote delen onder water heeft gezet.

De Politie Compagnie Eindhoven krijgt bij de bezetters gaandeweg een slechte naam. Manschappen stelen bijvoorbeeld revolvers, munitie en wapenstokken met de bedoeling die aan het verzet te geven, of zij duiken onder. De houding van de compagnie in Tilburg is voor de Duitsers reden om streng op te treden. Op 15 augustus 1944 krijgt de compagnie te horen dat een deel als strafmaatregel de volgende dag naar Amsterdam moet vertrekken om daar te worden ingedeeld bij het Politiebataljon Amsterdam in de Tulpkazerne. Anne Oud is een van hen. Een deel van het Amsterdamse Politiebataljon zit in Wormerveer als Sonderkommando. Als dit Commando op 4 september 1944 bevel krijgt naar Amsterdam terug te komen, weigert het grootste deel dit bevel op te volgen en duikt onder. Als reactie omsingelt de Grüne Polizei op 11 september 1944 de Tulpkazerne, waar het nog aanwezige politiepersoneel anti-Duits en onbetrouwbaar wordt genoemd. Kort daarna wordt het bataljon, inclusief Anne Oud, overgeplaatst naar de Oranje Nassau Kazerne in Amsterdam. Daar krijgen de manschappen de keus: in dienst treden bij de Duitse politie, overgaan naar de Landstorm of arbeidsinzet in Duitsland. Anne Oud en 37 andere politieambtenaren kiezen voor arbeidsinzet en worden weggevoerd naar Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort. Anne Oud krijgt bij aankomst op 16 september 1944 Häftling Nummer 7671.

Arbeidsinzet in Duitsland

Op 11 oktober 1944 wordt Anne Oud op transport gesteld van Amersfoort naar KZ Neuengamme, waar hij drie dagen later aankomt als Häftling 56228. KZ Neuengamme is het centrale concentratiekamp in Noord-Duitsland en een van de grootste kampen in Duitsland. Gevangenen moeten in een steenfabriek werken. De barakken in het kamp zitten overvol en de sanitaire voorzieningen zijn onvoldoende. De voeding is karig en slecht.

Na enkele dagen in Kamp Neuengamme gaat Anne Oud op transport naar een buitenkamp van Neuengamme. Na waarschijnlijk eerst in buitenkamp Wedel te hebben gezeten, belandt hij in januari 1945 in Aussenkommando Meppen-Versen in het Eemsland. De gevangenen in dit kamp moeten aan de “Friesenwall” bouwen, een reeks fortificaties aan de noordkust van Duitsland. De Duitsers ontruimen Meppen-Versen op 24 en 25 maart 1945. De gevangenen die kunnen lopen moeten op mars, de andere gevangenen gaan met evacuatietreinen mee in goederenwagons. De treinen rijden via doorvoerstation Bremen-Farge dagenlang doelloos rond, terwijl de gevangenen het zonder eten of drinken moeten stellen. Gevangenen die onderweg sterven worden langs de spoorlijn begraven.

Uiteindelijk komen de gevangenen op 18 april 1945 aan in Auffanglager Sandbostel bij Bremen, inclusief Anne Oud. Voedsel en medische verzorging zijn in het opvangkamp nauwelijks beschikbaar. In de lekkende barakken zitten ramen zonder glas, er zijn geen bedden, dekens, etenskommen of bestek. De gevangenen zitten vol luizen, vlooien en wantsen. Vlektyfus en dysenterie heersen. Velen sterven, vooral als een tyfusepidemie uitbreekt. In de nacht van 19 op 20 april 1945 bestormen honderden gevangenen een keuken om eten te halen. Tijdens deze hongeropstand komen 300 gevangenen om. Diezelfde nacht verlaat de SS het kamp. Op 29 april 1945 arriveren Britse troepen in Sandbostel. Er wordt een provisorisch ziekenhuis ingericht, waar al snel 1500 uitgemergelde, zieke gevangenen liggen. Vervolgens vorderen de Britten het ziekenhuis in Rotenburg-Unterstedt en richten dit in tot het “86th British General Hospital”. In mei 1945 worden de zieken uit Sandbostel naar dit ziekenhuis overgebracht.

Ook Anne Oud, die Sandbostel heeft overleefd, gaat naar het hospitaal in Rotenburg-Unterstedt. Vanuit dit hospitaal belandt hij in juni 1945 in het noodziekenhuis “Oranje” in Groningen. Uiteindelijk komt Anne Oud thuis op Ameland. Maar volgens de familieverhalen is hij te zeer verzwakt. Hij heeft voortdurend nachtmerries en kan niet alleen zijn. Overspannen en uitgeput overlijdt hij op 3 augustus 1945 in zijn ouderlijk huis.

Gebeurtenis

Bronnen

Literatuur

  • D.M. de Jaeger, De houding van de Nederlandse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog in de grote steden van Noord-Brabant. Proefschrift Tilburg University (Tilburg 1999).
  • Erik Dijkstra, Een portemonnee vol foto’s. Neuengamme Bulletin, Maart 2018.
  • Piet Dam, Het (vergeten) concentratiekamp Stalag X B Sandbostel. Gedenkstätte Lager Sandbostel (Sandbostel 2017).

Externe links