Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Ostaden van, Joannes Petrus

Joannes Petrus van Ostaden
Joannes Petrus van Ostaden.jpeg
Geboortedatum 09-08-1922
Geboorteplaats Goirle
Adres Lijnsheike 4
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Nikolina Karaitijte
Beroep Militair (Korea-oorlog 1950-1955)
Overlijdensdatum 26-07-1951
Plaats van overlijden Nujongol (n.b. Zuid-Korea)
Bijzonderheden Omgekomen door vijandelijk vuur

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog(en) zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden. Joannes Petrus van Ostaden was een van hen. Hij is overleden op 28-jarige leeftijd.


Achtergrond

(Jo) Joannes Petrus van Ostaden is geboren in Goirle op 9 augustus 1922. Zijn ouders zijn Petrus Josephus van Ostaden (geb. 1886 - overl. 1956) en Josephina Maria van de Pol (geb. 1889 - overl. 1956) beide geboren en wonende in Goirle. In dit gezin werden 11 kinderen geboren, waarvan Jo de 3e was van de 8 jongens en 1 meisje die er geboren waren. 2 Kinderen uit dit gezin zijn niet oud geworden. Om redenen van privacy en nog levende personen worden hier van de andere kinderen geen namen en data vermeld. Jo is gehuwd op 18 mei 1945 in Hannover (Dld) met Mikalina Karaityte, geboren 11 februari 1915 in Passusvis in Litouwen.

Noord-Korea

(Fragmenten uit artikel) Op 25 juni 1950 valt communistisch Noord-Korea het pro-westerse Zuid-Korea binnen. Dat is de start van de Korea-oorlog “In deze crisissituatie werd het Nederlandse detachement naar het front ten zuiden van de 38e breedtegraad gestuurd om mee te helpen het Chinese offensief te stoppen. Op 7 januari 1951 ondergingen de vrijwilligers hun vuurdoop bij heuvel 247, ten zuiden van Wonjoe in het noordoostelijke deel van Zuid-Korea.

Op 16 en 17 juli betrok het detachement stellingen in het gebied van Nujongol. Doel was heuvel 1120. Na het verkennen van het terrein kreeg de C-compagnie op 26 juli opdracht om heuvel 1120 te veroveren. De aanval werd tot staan gebracht door goed gericht mitrailleurvuur van de Noordkoreanen. Met bajonetten en handgranaten slaagde een Nederlands peloton er niettemin in tot bijna in de vijandelijke stellingen door te dringen. Tevergeefs echter, men werd weer teruggeworpen. Omdat de gevraagde vuursteun en luchtsteun uitbleven en er bovendien omvoldoende munitie was, besloot de compagniescommandant zijn zwaargehavende troepen terug te trekken. Dat gebeurde met medeneming van acht doden, 20 gewonden en acht militairen met uitputtingsverschijnselen. Drie van de acht gesneuvelde vrijwilligers kwamen uit Tilburg. Hier was Joannes Petrus van Ostaden, geboren Goirle, er een van.“ (Einde fragment)

De Nederlandse regering wil zijn bijdrage in het conflict beperken tot maritieme ondersteuning, maar gaat onder Amerikaanse druk alsnog grondtroepen leveren. Joannes meldt zich begin 1951 als een van de 1670 vrijwilligers en wordt ingedeeld bij het Regiment Van Heutsz. Omdat de nood echter hoog is, worden de vrijwilligers na aankomst in Korea direct doorgezonden naar het front. Joannes sneuvelt daar op 26 juli 1951 in de omgeving van Nujongol, Laatste rustplaats: Op de begraafplaats van de Verenigde Naties in Busan. Graflocatie: 29.3.2440

Monument

Stukje erkenning voor Korea-veteranen. Ze streden jarenlang voor een monument. Een herdenkingsplek om de 123 gesneuvelden te eren en de Korea-oorlog niet te vergeten. 67 jaar na dato is dat er gekomen, in de vorm van een vaste expositie in het Nationaal Militair Museum in Soest. “Niet voor onszelf, want wij kunnen nog lucht happen. Nee, voor de 123 jongens die in Korea het leven lieten”, benadrukt Korea-veteraan Sjef Liebregts.”

Herdenkingen

Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg: Bevolkingskaarten Goirle
  • Regionaal Archief Tilburg: Archief 1623, documentatie Goirle 1940-1945

Externe links

Het Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat' in Waalre bestaat uit een eregraf, een herdenkingskapel met rouwborden en drie glas-in-loodramen. In de vloer van de Sint-Willibrorduskerk is een grafzerk gemetseld met in reliëf de wapens van Nederland en Noord-Brabant en het Malthezerkruis. Waalre, Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat' Oude Torenstraat, 5581BJ, Waalre, Noord-Brabant.

Literatuur

Piet de Bont, Jef van Gils, Gerrit Kobes, Piet Wiercx “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994: Heemkunde Kring “De Vyer Heertganghen" te Goirle.