Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Ostaden van, Joannes Petrus

Jo van Ostaden
Joannes Petrus van Ostaden.jpeg
Volledige namen Joannes Petrus van Ostaden
Geboortedatum 09-08-1922
Geboorteplaats Goirle
Adres Lijnsheike 4
Woonplaats Tilburg
Naam echtgeno(o)t(e) Mikasse Kuraityte
Beroep Militair
Overlijdensdatum 26-07-1951
Plaats van overlijden Nujongol (n.b. Zuid-Korea)
Bijzonderheden Omgekomen door vijandelijk vuur

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk alle Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken.

Alle burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen. Hiermee worden bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende oorlogssituaties.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

  • Joannes Petrus van Ostaden was een van hen. Hij overleed op 28-jarige leeftijd.

Achtergrond

(Jo) Joannes Petrus van Ostaden is geboren in Goirle op woensdag 9 augustus 1922. Zijn ouders zijn Petrus Josephus van Ostaden (geb. 1886 - overl. 1956) en Josephina Maria van de Pol (geb. 1889 - overl. 1956) beide geboren en wonende in Goirle. In dit gezin werden 11 kinderen geboren, waarvan Jo de 3e was van de 8 jongens en 1 meisje . In dit gezin zijn 2 kinderen zeer jong gestorven. Om redenen van privacy en nog levende personen worden hier van de andere kinderen geen namen noch data vermeld.

De jeugd en de oorlog. Na de lagere school moest hij meteen gaan werken bij Pijnenburgs weverijen wat hij 14 jaar volgehouden heeft. Daarna begon de oorlog en hij werd opgeroepen om in Duitsland in de textiel te gaan werken. Toen hij terugging had hij niet de juiste papieren bij zich en werd in een werkkamp vastgezet. Daar leerde hij Mikasse Kuraityte kennen, een Litouwse vrouw die voor de communisten gevlucht was omdat deze haar familie vermoord hadden. Zij is geboren op 11 februari 1915 in Passusvis, Litouwen.

  • Op vrijdag 18 mei 1945 trouwden ze in Hannover (Dld). Terug in Nederland kregen ze samen twee dochters.

Noord-Korea oorlog 1950-1955

Naar Korea Als vrijwillige militair meldt hij zich aan voor dienst in Korea. Op 25 juni 1950 was daar de Koreaanse oorlog uitgebroken. Na aanmelding wordt hij in het regiment van Heutz ingedeeld en vertrekt op 31 maart 1951 vanuit Rotterdam met het schip General McRae waar ze op 6 mei aankomen in de haven van Busan. Op 23 mei komen ze in zware gevechten terecht in de buurt van Wonju en Judongi. “In deze crisissituatie werd het Nederlandse detachement naar het front ten zuiden van de 38e breedtegraad gestuurd om mee te helpen het Chinese offensief te stoppen. Op zondag 7 januari 1951 ondergingen de vrijwilligers hun vuurdoop bij heuvel 247, ten zuiden van Wonjoe in het noordoostelijke deel van Zuid-Korea. Na een gevechtspauze waarin ze tot rust konden komen werden ze ingezet bij heuvel 1120. Zware gevechten volgden na een bombardement van de Amerikaanse luchtmacht en als ze vlak bij de top zijn en Jo met Bertus Brugman in een schuttersputje zit wordt hij in zijn rug getroffen. Met minimaal 8 doden en 20 gewonden moest de commandant besluiten tot een terugtrekking. Drie van de 8 gesneuvelden kwamen uit Tilburg.

(Fragmenten uit artikel) Op 25 juni 1950 valt communistisch Noord-Korea het pro-westerse Zuid-Korea binnen. Dat is de start van de Korea-oorlog De Nederlandse regering wil zijn bijdrage in het conflict beperken tot maritieme ondersteuning, maar gaat onder Amerikaanse druk alsnog grondtroepen leveren. Joannes meldt zich begin 1951 als een van de 1670 vrijwilligers en wordt ingedeeld bij het Regiment Van Heutsz. Omdat de nood echter hoog is, worden de vrijwilligers na aankomst in Korea direct doorgezonden naar het front. Joannes sneuvelt daar op donderdag 26 juli 1951 in de omgeving van Nujongol.

Overlijdensakte 830 J.P. v. Ostaden. (R.A.Tilburg)

Graflocatie

Hij sneuvelt op die dag tezamen met Johannes Hermanus L. van Kollenburg uit Tilburg en Eugene Keller uit Tegel. Zij worden allen begraven op de begraafplaats van de Verenigde Naties in Busan.

  • Graflocatie van Jo :29.3.2440.

Monument

Pas vele jaren later in 2017 kwam er een vaste tentoonstelling over deze periode in het Nationaal Militair Museum in Soest. Een herdenkingsplek om de 123 gesneuvelden te eren en de Korea-oorlog niet te vergeten. Dit is iets dat de Korea-veteranen eindelijk de erkenning gaf voor hun diensten en daden.

  • Of zoals een van hen het verwoordde: “Niet voor onszelf, want wij kunnen nog lucht happen. Nee, voor de 123 jongens die in Korea het leven lieten”, benadrukt Korea-veteraan Sjef Liebregts.”
Gedenksteen P. van Ostaden ( foto: Online begraafplaatsen)

Herdenkingen

Het Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat' in Waalre bestaat uit een Eregraf, een herdenkingskapel met rouwborden en drie glas-in-loodramen. Waalre, Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat' Oude Torenstraat, 5581BJ, Waalre, Noord-Brabant.

  • In de vloer van de Sint-Willibrorduskerk is een grafzerk gemetseld met in reliëf de wapens van Nederland en Noord-Brabant en het Malthezerkruis.

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994