Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Mendels, Emanuel: verschil tussen versies

Regel 30: Regel 30:
  
 
==Gebeurtenis==
 
==Gebeurtenis==
* [Deportatie en vernietiging Joodse volksdeel Tilburg.]
+
* [[Deportatie en vernietiging Joodse volksdeel Tilburg.]]
  
 
==Individuele gebeurtenis==
 
==Individuele gebeurtenis==

Versie van 9 mei 2021 om 14:40

Emanuel Mendels
Afbeelding gewenst
Volledige namen Emanuel Mendels
Geboortedatum 22-10-1893
Geboorteplaats Almelo
Adres Bredaseweg 422, Goirleseweg 60
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Martha van Engel
Beroep Directeur kartonnagefabriek
Overlijdensdatum 09-04-1943
Plaats van overlijden Sobibor (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Gebeurtenis

Individuele gebeurtenis

Emanuel Mendels woonde vanaf 1919 in Tilburg, komende uit Deventer. Emanuel was eigenaar van een kartonnagefabriek in de Langestraat. Halverwege de jaren twintig werd dit bedrijf onder de naam Atlanta verplaatst naar de Korvelseweg. Op 5 november 1940 werd de woning van het gezin Mendels (Bredaseweg 422) door de Duitse Wehrmacht gevorderd. Het gezin Mendels werd opgeroepen voor deportatie in augustus 1942. In verband met de ziekte van een van de kinderen werden zij reeds in Tilburg vrijgesteld. Het gezin zat ondergedoken op diverse plekken in het land. Emanuel werd op 29 september 1942 op last van de commissaris van politie gearresteerd en de volgende dag gedeporteerd naar Westerbork. Begin 1943 wist Emanuel Mendels, met behulp van zijn chauffeur Dominicus L. Voeten, uit Westerbork te ontsnappen. In de avond van 2 februari 1943 werden Emanuel en zijn vrouw ondergebracht in de woning van Voeten, in een Bredase arbeiderswijk. Op 18 februari 1943 zou hun dochter Kitty Mendels eveneens in deze woning onderduiken. Op 10 maart 1943 werden vader, moeder en Kitty na verraad gearresteerd door de Sicherheitsdienst. Omgekomen in Sobibor. Dochter Catharina Mendels en zoon Donald Manuel Mendels werden op 3 mei 1943 gearresteerd en overleden eveneens in Sobibor. Het jongste kind Martha Mendels (1937) was eind 1942 al ondergebracht bij een zuster van Dominicus Voeten in Rotterdam. Zij verbleef daar tot het einde van de oorlog en zou in 1946 naar familie in Almelo vertrekken.

Gezinsleden

Emanuel was gehuwd met Martha van Engel. Vader van Martha Mendels, Catharina Mendels, Kitty Mendels en Donald Manuel Mendels.

Woonadres

Literatuur

Geheugen van Tilburg

Externe link

Joods Monument