Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Medische faculteit

BalkTiu.jpg

‘Relaas van een mislukking’ is de titel van het hoofdstuk dat in het tweede deel van de universitaire geschiedschrijving* van Johan de Vries is gewijd aan de pogingen om een medische faculteit te vestigen in Tilburg. We schrijven het midden van de jaren zestig en de tijd is rijp voor een achtste medische faculteit in het land. Tilburg is één van de kandidaten, de anderen zijn Twente, Eindhoven en Maastricht. De papieren van de Katholieke Hogeschool Tilburg lijken gunstig: samenwerking met de sociale wetenschappen zou meerwaarde voor een medische faculteit opleveren en het aantal artsen in Brabant houdt geen tred met de demografische ontwikkeling van de regio. In meer praktische zin wordt er al samengewerkt met het Elisabeth ziekenhuis – dat voorbereidingen treft voor nieuwbouw - en in het Warandebos zijn de benodigde gronden beschikbaar. Daarbij zijn de bestuurders bereid om op termijn afstand te doen van de katholieke signatuur*, wanneer gaandeweg duidelijk wordt dat de overheid opteert voor een rijkinstelling.

Kansen voor Brabant

De kansen voor Brabant zouden groter zijn, zo blijkt ook in 1968 uit het overheidsrapport betreffende de medische faculteit, als de hogescholen van Tilburg en Eindhoven samen zouden optrekken. De liefde was al meerdere malen niet groot gebleken en zou dat ook niet worden, hoezeer lokale en regionale bestuurders zoals de Commissaris van de Koningin zich ook met de kwestie bemoeien. Tilburg en Eindhoven trekken bij voorkeur afzonderlijk op. De onenigheid over de eventuele vestigingsplaats van de faculteit en het onvermogen om tot enige samenwerking te komen, verbeteren de perspectieven voor de kandidaat die tot dan toe de minste papieren leek te hebben: Maastricht. De stad gaat er in 1969 met het spreekwoordelijke derde been vandoor, om in 1974 de deuren te kunnen openen van het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Tegen het einde van 20e eeuw is er de vooralsnog laatste oprisping. De provincie Noord-Brabant opteert voor een universitaire artsenopleiding vanwege een dreigend tekort aan artsen. Het spoor loopt al snel dood: de universiteiten van Eindhoven en Tilburg reageren terughoudend, mede omdat het onderwijsministerie al snel laat weten dat eventuele uitbreidingen gemakkelijk bij de acht bestaande medische faculteiten kunnen worden ondergebracht.