Martens, Henricus Joannes
BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID
Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.
Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.
Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.
Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.
We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.
Henricus (Drik) Martens (Geb. 02-12-1893 – overl. 25-10-1944), wever, zoon van Gerardus Martens (1867-1895) en Johanna Seebregs (1869-1948).
Achtergrond
Drik is geboren op 2 december 1893 als zoon van Gerardus Martens en Johanna Seebregs. Gerard en Johanna trouwden op 17 mei 1893 in Tilburg en kregen in hun huwelijk behalve Henricus ook nog een zoon Johannes op 7 juli 1895. Twee weken later overleed vader Gerard. Na zijn lagere schooltijd rest er voor Drik alleen nog maar de fabriek om aan de slag te gaan. Hij bekwaamt zich in het weversvak en wordt linnen en katoenwever. Dan ontmoet hij Louisa Verhoeven die ook in de textiel werkzaam is als spoelster. Louisa was geboren op 29 juli 1895 en zou op 11 juni 1986 in Goirle overlijden. Uit hun huwelijk krijgen zij op 6 oktober 1915 een dochter Gerarda. Zij zal op 31 augustus 1942 trouwen met Josephus van Loij, een grondwerker van Belgische afkomst, woonachtig in Goirle.
Dankzij een klok?
Tijdens de beschieting van Goirle op 25 oktober 1944 heeft hij de pech met een klok onder de arm niet snel genoeg binnen te kunnen zijn en in de Bergstraat treft hem een granaatscherf als hij op weg naar zijn huis in de Zandschelstraat is. Hij komt hierdoor te overlijden. Jan Huismans schrijft dan in zijn dagboek: “Kerk en toren weer erg beschoten. Ook weer drie doden. De namen zijn Hendrik Martens uit de Zandschel, Mej. Janssen-Tegelaars uit de Bergstraat uit de café en een dochtertje van Sjef Eysermans uit de Fabriekstraat.” Opvallend is dat de uitvaart pas op 7 november kan plaatsvinden.
Gebeurtenis
Bronnen
- Regionaal Archief Tilburg: Bevolkingsregisters Goirle en Tilburg.
- Archief Stichting Erfgoed Goirle: Dagboek Jan Huijsmans.
Literatuur
- Ben Loonen (eindred.): ”Goirle 1940-1945, een grensdorp bedreigd, bezet, bevrijd”, Goirle 1994.
Rechts: Drik met Pierre, zijn eerste kleinzoon, in 1944, kort voor zijn overlijden.