Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kreeft, Gerardus: verschil tussen versies

Regel 13: Regel 13:
 
| overlijdensdatum        = 01-12-1943
 
| overlijdensdatum        = 01-12-1943
 
| plaats van overlijden  = Duisburg
 
| plaats van overlijden  = Duisburg
| bijzonderheden          = Overleden aan verwondingen tijdens arbeitseinsatz
+
| bijzonderheden          = Overleden tijdens arbeitseinsatz
 
}}
 
}}
  

Versie van 12 jul 2023 om 12:51

Gerrit
Afbeelding gewenst
Volledige namen Gerardus
Geboortedatum 09-04-1924
Geboorteplaats Gilze en Rijen
Adres Raakeindse Kerkweg 6
Woonplaats Molenschot
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep Steenfabrieksarbeider
Overlijdensdatum 01-12-1943
Plaats van overlijden Duisburg
Bijzonderheden Overleden tijdens arbeitseinsatz

Deze pagina is in bewerking.

Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!

Achtergrond

Gerrit Kreeft is geboren op 09-04-1924 in Gilze en Rijen. Hij was de zoon van Hendrik Kreeft uit Oosterhesselen, stoker op de steenfabriek en van Anna Cornelia Hoefmans uit Gilze en Rijen, zonder beroep. De familie Kreeft woonde aan de Raakeindse Kerkweg 6 in Molenschot. Het gezin Kreeft telde uiteindelijk dertien kinderen.

Gebeurtenis

Gerrit Kreeft was de jongere broer van Jo Kreeft. Gerrit heeft zich, waarschijnlijk enkele maanden nadat zijn broer Jo dat had gedaan, medio 1943 gemeld voor de arbeitseinsatz in Duitsland. Uit het politierapport blijkt dat hij hiertoe gedwongen werd. Uit documenten valt op te maken dat hij vanaf 22 juni 1943 werkzaam was bij de staalproducent August Thyssen-Hütte AG in Duisburg en vanaf 5 oktober 1943 in de staalfabriek Hüttewerke Ruhrort-Meiderich AG, eveneens in Duisburg. Gerrit woonde aan de Mühlenfelderstraat 2 in de wijk Meiderich in Duisburg. Hij is in Duisburg ernstig gewond geraakt. Mogelijk is dit gebeurd door een ongeluk tijdens zijn werk, maar het is ook niet uit te sluiten dat een geallieerde aanval de oorzaak is geweest. De fabriek waar hij werkte was in de oorlog herhaaldelijk het doelwit van bombardementen. In zijn overlijdensakte wordt Kompl. Oberschenkelbruch re.Phlegmone des re. Fusses genoemd als doodsoorzaak (de informatie op de Duitse Overlijdensaktes is lang niet altijd correct). Op 1 december 1943 is Gerrit aan zijn verwondingen overleden in het St. Josef hospitaal in Duisburg. Gerrit is aanvankelijk begraven in Duisburg en in 1955 herbegraven op het Nederlandse Ereveld in Düsseldorf (Vak C, rij 9, nr 18).

Externe links

Bronnen