Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Heilige Margaretha Maria Alacoque: verschil tussen versies

Regel 1: Regel 1:
<foto><beeldonline>139e5ee4-7340-4c24-84fc-38a6d0ac1c29</beeldonline></foto>Deze kerk aan de Ringbaan-West, officieel Heilige Maragarita Maria Alacoque geheten, werd in 1922 gebouwd naar een ontwerp van [[Bonsel, Henricus (Harrie) Constantinus (Den Bosch 1886 – Tilburg 1941)|Harrie Bonsel]]. Het was de eerste kerk in Nederland die gewijd was aan deze (nieuwe) heilige. Dit gebedshuis kwam er voor de nieuwe parochie, die in de volksmond wordt aangeduid als Bredaseweg. Dit was een afsplitsing van de parochie Korvel. Het vrij sobere interieur, dat gedomineerd wordt door een hoog paraboolgewelf, heeft glas-in-loodramen van onder anderen [[Clijsen, Petrus (Piet) (Tilburg 1909 – Eindhoven 1977)|Piet Clijsen]], en een aparte Mariakapel. Het orgel heeft tweeduizend pijpen en is daarmee het op een na grootste kerkorgel in Tilburg. Tegen de voorgevel bevinden zich twee mozaïeken van Frans [[Mandos]] en Piet Gerrits. Die laatste schilderde ook de kruiswegstaties. Het gebouw werd in 2001 aangemerkt als rijksmonument. De kerk kwam in 2007 landelijk in het nieuws, omdat pastoor Harm Schilder tegen de wil van omwonenden ’s ochtends zijn klokken bleef luiden. Deze twist leidde tot een rechtszaak, die door de pastoor werd gewonnen. In 2008 werd een Byzantijnse kapel ingewijd.
+
<foto><beeldonline>139e5ee4-7340-4c24-84fc-38a6d0ac1c29</beeldonline></foto>Deze kerk aan de Ringbaan-West, officieel Heilige Maragarita Maria Alacoque geheten, werd in 1922 gebouwd naar een ontwerp van [[Bonsel, Henricus (Harrie) Constantinus (Den Bosch 1886 – Tilburg 1941)|Harrie Bonsel]]. Het was de eerste kerk in Nederland die gewijd was aan deze (nieuwe) heilige. Dit gebedshuis kwam er voor de nieuwe parochie, die in de volksmond wordt aangeduid als Bredaseweg. Dit was een afsplitsing van de parochie Korvel. Het vrij sobere interieur, dat gedomineerd wordt door een hoog paraboolgewelf, heeft glas-in-loodramen van onder anderen [[Clijsen, Petrus (Piet) (Tilburg 1909 – Eindhoven 1977)|Piet Clijsen]], en een aparte Mariakapel. Het orgel heeft tweeduizend pijpen en is daarmee het op een na grootste kerkorgel in Tilburg. Tegen de voorgevel bevinden zich twee mozaïeken van [[Mandos, Cornelius (Kees) Antonius Maria (Tilburg 1913 – Tilburg 2001)|Frans Mandos]] en Piet Gerrits. Die laatste schilderde ook de kruiswegstaties. Het gebouw werd in 2001 aangemerkt als rijksmonument. De kerk kwam in 2007 landelijk in het nieuws, omdat pastoor Harm Schilder tegen de wil van omwonenden ’s ochtends zijn klokken bleef luiden. Deze twist leidde tot een rechtszaak, die door de pastoor werd gewonnen. In 2008 werd een Byzantijnse kapel ingewijd.
  
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 10 mrt 2012 om 14:03

Deze kerk aan de Ringbaan-West, officieel Heilige Maragarita Maria Alacoque geheten, werd in 1922 gebouwd naar een ontwerp van Harrie Bonsel. Het was de eerste kerk in Nederland die gewijd was aan deze (nieuwe) heilige. Dit gebedshuis kwam er voor de nieuwe parochie, die in de volksmond wordt aangeduid als Bredaseweg. Dit was een afsplitsing van de parochie Korvel. Het vrij sobere interieur, dat gedomineerd wordt door een hoog paraboolgewelf, heeft glas-in-loodramen van onder anderen Piet Clijsen, en een aparte Mariakapel. Het orgel heeft tweeduizend pijpen en is daarmee het op een na grootste kerkorgel in Tilburg. Tegen de voorgevel bevinden zich twee mozaïeken van Frans Mandos en Piet Gerrits. Die laatste schilderde ook de kruiswegstaties. Het gebouw werd in 2001 aangemerkt als rijksmonument. De kerk kwam in 2007 landelijk in het nieuws, omdat pastoor Harm Schilder tegen de wil van omwonenden ’s ochtends zijn klokken bleef luiden. Deze twist leidde tot een rechtszaak, die door de pastoor werd gewonnen. In 2008 werd een Byzantijnse kapel ingewijd.