Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Heilige Margaretha Maria Alacoque

Deze kerk aan de Ringbaan-West, officieel Heilige Maragaretha Maria Alacoque geheten, werd in 1922 gebouwd naar een ontwerp van Harrie Bonsel. Het was de eerste kerk in Nederland die gewijd was aan deze (nieuwe) heilige. Dit gebedshuis kwam er voor de nieuwe parochie, die in de volksmond wordt aangeduid als Bredaseweg. Dit was een afsplitsing van de parochie Korvel.

Het vrij sobere interieur, dat gedomineerd wordt door een hoog paraboolgewelf, heeft glas-in-loodramen van onder anderen Piet Clijsen, en een aparte Mariakapel. Het orgel heeft tweeduizend pijpen en is daarmee het op een na grootste kerkorgel in Tilburg. Tegen de voorgevel bevinden zich twee mozaïeken van Frans Mandos en Piet Gerrits. Die laatste schilderde ook de kruiswegstaties.

Het gebouw werd in 2001 aangemerkt als rijksmonument. De kerk kwam in 2007 landelijk in het nieuws, omdat pastoor Harm Schilder tegen de wil van omwonenden ’s ochtends zijn klokken bleef luiden. Deze twist leidde tot een rechtszaak, die door de pastoor werd gewonnen. In 2008 werd een Byzantijnse kapel ingewijd.

De parochie H. Margaretha Maria Alacoque breidde zich steeds meer uit met diverse gebouwen.

Bouwpastoor W.H. Klijn had het plan om een kathedraal voor Tilburg te bouwen. Het gedeelte dat in 1922 gereed kwam is eigenlijk alleen het (priester)koor. Er was nog een kerkschip voorzien en een atrium met twee torens. Pastoor Klijn was dan ook zeer verbolgen op de gemeente Tilburg, toen die de Ringbaan West projecteerde dwars door zijn 'kathedraal'.

In de periode vlak na het Tweede Vaticaans Concilie (1963-1966) onder het pastoraat van Frans Meulemans (1958-1971) nam deze kerk in het dekenaat Tilburg het voortouw om de vernieuwde liturgie gestalte te geven. Het was de eerste kerk in Tilburg, waar in 1967 de gehele eucharistie (inclusief de consecratietekst) in de volkstaal werd gevierd, waar een Nederlandstalig kerkkoor werd opgericht en de gezamenlijke boeteviering naast de privé-biecht mogelijk werd gemaakt. Al deze verworvenheden werden in de periode na 1975 door de toenmalige pastoors Thünissen, Mennen en Schilder weer teruggedraaid. Deze laatste ging zelfs zover dat hij van tijd tot tijd de Tridentijnse ritus (van ver vóór het Tweede Vaticaans Concilie) opnieuw vorm gaf.

Oorspronkelijk werd het interieur van de kerk gedomineerd door twee enorme kroonluchters, die met een katrolsysteem vanuit het gewelf naar beneden gelaten konden worden om de elektrische lampen te kunnen vervangen. Nadat in 1968 de voorste kroonluchter door metaalmoeheid in de ophangketting naar beneden stortte en een grote ravage aanrichtte, zijn beide luchters verwijderd en twee rijen schijnwerpers aangebracht.

Op 1 januari 2016 is de kerk aan de eredienst onttrokken.

1935 Pension Mariëngaarde


H. Margaretha Maria Alacoque

Margarita Mariakerk op TilburgopdeKaart.nl