Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gerard van Alem: verschil tussen versies

 
Regel 31: Regel 31:
 
=====Oorkonde van Verdienste=====
 
=====Oorkonde van Verdienste=====
 
Gerard is een duizendpoot met gouden handjes, die vele klusjes en klussen opgeknapt heeft, zoals bijvoorbeeld het terughangen van het klokje in het [[Kapelletje aan de Schoorstraat]].
 
Gerard is een duizendpoot met gouden handjes, die vele klusjes en klussen opgeknapt heeft, zoals bijvoorbeeld het terughangen van het klokje in het [[Kapelletje aan de Schoorstraat]].
Voor zijn 25-jarige inzet ontving Gerard de Oorkonde van Verdienste van Heemcentrum 't Schoor.(Zie ook Unentse Sprokkels 13, blz. 89 t/m 91.)
+
Voor zijn 25-jarige inzet ontving Gerard de Oorkonde van Verdienste van Heemcentrum 't Schoor.(Zie ook Unentse Sprokkels 13, blz. 89 t/m 91.) Gerard overleed op 13 maart 2021 op 83-jarige leeftijd.
  
 
[[categorie:Personen uit Udenhout|Alem, Gerard van]]
 
[[categorie:Personen uit Udenhout|Alem, Gerard van]]

Huidige versie van 13 mrt 2022 om 20:02

Gerard van Alem
16.6 Gerard v Alem.jpg


Gerard van Alem
17.10 afscheid Gerard en Harry 115.jpg
Jan Franken speldt Gerard het zilveren draaginsigne op van Brabants Heem in januari 2010.


Gerard van Alem
21.7 Kees vd Bersselaar en Gerard van Alem.png
Bij de uitreiking van de Oorkonde van Verdienste.V.l.n.r Kees vd Bersselaar, Lia Clement, Gerard van Alem en voorzitter Frans Goossens.


Mede-oprichter van het heemcentrum

Gerard is mede-oprichter van Heemcentrum 't Schoor, man van het eerste uur, jarenlang bestuurslid en meer dan 25 jaar actief betrokken bij het heemcentrum. Fragmenten uit een artikel over 't Schoor in de Unentse krant van september 2015:

Een onderkomen voor de collectie

Dan komt de vraag waar men een onderkomen kon vinden voor de collectie. Het oog viel op Schoorstraat 2, een groot pand midden in het dorp met slechts één bewoner, rector Jos Merkx. Desgevraagd zei de rector: “Als twee Van den Bersselaren iets vragen, dan heb ik er vertrouwen in; kom maar!” Toen Harrie van den Bersselaar en Kees van den Bersselaar de bovenverdieping van Schoorstraat 2 voor het eerst zagen, schrokken zij hevig. Er was weliswaar veel ruimte, maar ook veel werk om die ruimte geschikt te maken. De oude chambrettes uit 1925 waren nog aanwezig, niet onderhouden, het stucwerk hing op half elf, het schilderwerk was slecht, er was geen sanitair, er was geen keukentje. Er was niets wat goed te noemen was, alleen de ruimte zelf. Gerard van Alem herinnert zich nog dat er op de eerste verdieping een middengang was met een wasgelegenheid, aan één kant met één lavabo, aan de andere kant met drie. De ene kant zal voor de zusters zijn geweest en de andere kant voor de meisjes. Er was een soort kippentrapje naar de vliering, dat waarschijnlijk in gebruik was geweest om de was te drogen. Voor Gerard een geweldige uitdaging: “Het gebouw Schoorstraat 2 was zo centraal en zo mooi, zo alleluja om daar het heemcentrum te mogen vestigen, dat al het werk dat gedaan moest worden daarbij in het niet viel”. Het was ook Gerard van Alem die de naam “’t Schoor” heeft bedacht.

Inrichting van het heemcentrum

Het bestuur heeft de stap durven nemen om aan de grote opknapbeurt te beginnen. Ton van Roosmalen, een eerste-klas-stukadoor, heeft maandenlang gewerkt om de hele bovenverdieping van nieuw stucwerk te voorzien. Gerard van Alem begon met het inrichten van een kamertje dat al snel de naam bestuurskamer kreeg. Hij maakte thuis van alle ruimtes tekeningen voor mogelijke inrichtingen, eerst voor die bestuurskamer, dan voor de grote ruimte met de chambrettes, vervolgens de ruimte die later bekend werd als de ruimte voor Kees van den Bersselaar, Bert van Asten en Wim Maarse.

Vele handen voor veel werk

Er kwam al snel goede hulp van Wim van Beeck, beroepselektricien, die op verantwoorde wijze de hele elektriciteitsvoorziening van de bovenverdieping voor zijn rekening nam. Theo Hoppenbrouwers stelde het nodige materiaal ter beschikking. Wim Claessen (van beroep bakker, woonde op de Ponderosa in de Groenstraat) schilderde wat er te schilderen was. De nodige verf werd gratis ter beschikking gesteld door schildersbedrijf Arno Cruijssen, buurman van Harrie van den Bersselaar. Er kwam van alle kanten materiële hulp. Alebeek schonk een houten vloer. Van de Voort leverde hout voor een vloer. Firma Jos van den Bersselaar zorgde vaak voor vervoer van grotere en zwaardere spullen en leverde de frames van de vele fotocollages voor gebruik bij tentoonstellingen. De Rabobank ging verbouwen en schonk tafels, stoelen, kasten en een keukentje aan ’t Schoor. Er kwamen kasten van Mari van den Bersselaar en van de Bibliotheek Udenhout. Harrie van Iersel en notaris Van Hussen stelden vloerbedekking ter beschikking en Ad van Esch en Jeff van de Plas zorgden ieder voor een trap om van de eerste verdieping naar de zolder te kunnen gaan. En het aantal helpers groeide, Toon Lucassen, Piet Bus, Cees van de Wouw, Henk Verhoeven, Bert van Asten, Jan van den Bersselaar, Jan de Beer en vele vele anderen.

Oorkonde van Verdienste

Gerard is een duizendpoot met gouden handjes, die vele klusjes en klussen opgeknapt heeft, zoals bijvoorbeeld het terughangen van het klokje in het Kapelletje aan de Schoorstraat. Voor zijn 25-jarige inzet ontving Gerard de Oorkonde van Verdienste van Heemcentrum 't Schoor.(Zie ook Unentse Sprokkels 13, blz. 89 t/m 91.) Gerard overleed op 13 maart 2021 op 83-jarige leeftijd.