Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Franken-van Brunschot, F.

Dit bedrijf is wordt onderzocht door Putten, Rob van


F. Franken-van Brunschot
Afbeelding gewenst
Type bedrijf lakenververij
Vestigingsadres Goirke, Veldhovensche Hoek, Broekhoven
Datum oprichting 1869
Datum opheffing 1889
Eigenaars / oprichters Franciscus Franken
Opvolging vader op zoon
Familieverbanden n.v.t.
Herkomst eigenaars / oprichters Eindhoven
Herkomst vreemd kapitaal n.v.t.
Innovatieve aspecten n.v.t.
Reikwijdte van het bedrijf lokaal, regionaal

Algemene omschrijving

Op 24 februari 1862 vestigde Franciscus Josephus Franken zich met zijn vrouw en dochter in Tilburg. Ruim een jaar eerder, op 31 oktober 1860, was de in Eindhoven geboren Franciscus Franken getrouwd met de eveneens uit Eindhoven afkomstige Josephina Christina van Brunschot. Het huwelijk werd gesloten in Moergestel, waar Franken sinds 1860 als leerverver actief was in een vennootschap met Henri Alexander Louis Gerard Vorsterman van Oijen.
Kort nadat Franken zich in Tilburg had gevestigd werd de vennootschap met Vorsterman van Oijen ontbonden, waarna hij voor eigen rekening alleen verder ging als leerverver. Dat is althans zijn beroep wanneer hij eind 1862 aangifte doet van de geboorte van zijn oudste zoon.
Franken woont dan aan de West-Heikant.

In 1864 treedt Franken als vennoot toe tot de firma Pessers & Cie., N., maar ruim een jaar later trad hij weer uit. Dat Franken zich tijdens zijn eerste Tilburgse jaren met diverse activiteiten bezighield, wordt ook weerspiegeld in het adresboek van 1865, waarin de firmanaam Franken–Van Brunschot in de alfabetische beroepenlijst drie keer voorkomt, namelijk onder de kopjes ‘fabrikanten in gekleurd leder’, ‘vellen blooters en fabrikanten in bazanen' en ‘wolhandelaren’.

In 1866 kocht Franken een weiland aan het Goirke waarop hij een fabriek met woonhuis liet bouwen, en vanaf 1869 noemt hij zich lakenverver. Al in 1870 verkoopt Franken zijn eigendommen aan Jacques Adam Monchen > Monchen, Gebr.
Franken zette zijn activiteiten toen voort in de buiten gebruik gestelde wollenstoffenfabriek van Swagemakers, wed., die in 1880 verkocht werd aan Meulensteen, J. Daarnaast huurde Franken vanaf 1876 ook de dat jaar daarvoor opgeheven ververij van
Schreppers, C.J.
In 1878 verplaatste Franken zijn activiteiten naar zijn definitieve locatie: de voormalige ververij van Franckenhoff & Cie., M. op Broekhoven die in 1875 was geliquideerd. Toen Franken zich in 1889 terugtrok uit zijn onderneming verhuurde hij de ververij aan zijn oudste zoon Josephus (Jos.), die met Herman Jacobus Rozendaal (*Tilburg 1868–?) een vennootschap was aangegaan onder de firmanaam > Franken & Rozendaal.


Gezinskaart

  • Interne link naar gezinskaart

Opmerkingen

Bronnen