Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Eijsermans,Johannes Baptist Adrianus Maria

Johannes Baptist Adrianus Eijsermans
1919 † 1944 Eijsermans Jan Bidpr. (1).jpg
Jan Eijsermans
Geboortedatum 10-07-1919
Geboorteplaats Goirle
Adres Watermolenstraat 9
Woonplaats Goirle
Beroep kantoorbediende
Overlijdensdatum 06-12-1944
Plaats van overlijden Goirle
Bijzonderheden Getroffen door granaatscherf. 27-10-1944

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ OPDAT WE ZE NIET VERGETEN.

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk alle Goirlese en Rielse slachtoffers van die tijd te herdenken.

Alle burger- en militaire slachtoffers van Goirle en Riel zijn personen die hier geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen. Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, militairen en andere voorkomende oorlogssituaties.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers in Goirle en Riel gevallen onder de burgerbewoners. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in vele gezinnen is een lege plaats gekomen."

We willen door hier hun verhaal te vertellen, hun afbeelding te plaatsen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.

  • Jan Eijsermans was een van hen en overleed op 6 december 1944 in het ziekenhuis op 25-jarige leeftijd.

Achtergrond

Jan Eijsermans is het 3e kind in het gezin van Petrus Franciscus Eijsermans ( geb.1885 - gest.1962) kantoorbediende en later ook gemeenteraadslid en Theresia Johanna Maria Spapens ( geb. 1883 - gest. 1957). Zij trouwden in Goirle op 12 augustus 1912 en gingen aan de Watermolenstraat 9 in Goirle wonen. Jan had een oudere zus en nog een tweelingbroer Christ, die de geestelijke kant koos. Christ werd in 1946 tot priester gewijd. Hij ontving o.a. een onderscheiding ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’ voor zijn pastoraal en maatschappelijk werk. Dat was wat Jan eigenlijk ook had willen doen. Jan was ten tijde van de oorlog werkzaam als kantoorbediende, net als zijn vader.

Gebeurtenis

Delpher: krantenartikel 1944m1206 NvhZ right

Goirle onder vuur. (Fragment uit boek “1940 – 1945”)

Eind september 1944 kwam het bevrijdingsfront steeds dichter bij Goirle. Op 24 september werd Turnhout bevrijd, op 3 oktober Ravels en Weelde. De Duitsers reageerden met het aanrukken van verse troepen. Die werden gelegerd in het dorp en op Abcoven, van waaruit zij de Engelsen met artillerie bestookten. Op de oude trambaan ten zuiden van Goirle werden drie barricades opgericht en in de kerktoren kwam een Duitse observatiepost. Met tussenpozen gingen de beschietingen gewoon door met grote materiële schade als gevolg. Vanaf 18 oktober werden de beschietingen en de gevechten weer wat intensiever. Dit kwam doordat de geallieerden de troepen rond Goirle aflosten: de nieuwe troepen begonnen direct weer met het beschieten van de Duitse stellingen. Zo werden in de nacht van 18 op 19 oktober 1944 niet minder dan 200 inslagen geteld.

Op 27 oktober, de dag van de bevrijding van Goirle, werd Jan geraakt door granaatscherven. Hij werd naar het ziekenhuis in Tilburg vervoerd waar hij verzorgd werd. Daar is Jan op 6 december 1944 in het middaguur overleden. De bevrijding van Goirle was ruim 6 weken geleden. Jan was 25 jaar.

Externe links

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van Wapenbroeders.