Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Eichenwald, Horst: verschil tussen versies

Regel 64: Regel 64:
  
 
==Externe links==
 
==Externe links==
[http://www.joodsmonument.nl/person/326070/nl Digitaal Joods Monument]
+
|[http://www.joodsmonument.nl/person/326070/nl Digitaal Joods Monument]
[http://www.youtube.com/watch?v=SQqrZdzpB5Q Korte documentaire Deel I / Leo Feijten]
+
|[http://www.youtube.com/watch?v=SQqrZdzpB5Q Korte documentaire Deel I / Leo Feijten]
  
 
[[Categorie:Joodse_Tilburgers_(personen)]]
 
[[Categorie:Joodse_Tilburgers_(personen)]]
 
[[Categorie:Oorlogsslachtoffers]]
 
[[Categorie:Oorlogsslachtoffers]]

Versie van 10 mrt 2013 om 17:35

Eichenwald, Horst
Schoolklas1943.jpg Mozes Roosje.jpgEichenwaldOverlijdensakte.jpgEichenwaldBoekIk.jpgEichenwaldStolperstein.jpg
Bovenste foto: Schoolklas Tilburg 1943. Op de tweede foto zien we Roosje Mozes, Horst (Hans) Eichenwald en Martha Mozes. In 1950 wordt de overlijdensakte van Hans Eichenwald opgemaakt. Jaren later verschijnt het boek 'Ik geloof dat hij Hans heette' van L. feijten. In Eindhoven is in de St. Rocchusstraat 33 een Stolperstein geplaatst.


Familienaam: Eichenwald
Voornamen: Horst
Geboortedatum: 13.7.1932
Geboorteplaats: Lippstadt (Dld.)
Adres: Waterhoefstraat 33
Woonplaats: Tilburg
Gemeente: Tilburg
Huwelijkse staat: ongehuwd
Overlijdensdatum: 11.6.1943
Leeftijd: 10 jaar
Plaats overlijden: Sobibor
Individuele gebeurtenis: Horst werd in juli 1941 als pleegkind opgenomen in het gezin van Salomon Mozes. Omgekomen in het concentratiekamp Sobibor.


Individuele gebeurtenis

Horst, roepnaam Hans, Eichenwald woonde met zijn ouders en broer in Duitsland. In januari 1939 werd Hans naar zijn tante Selma Klipstein-Simon in Nederland gestuurd. Via kindertehuizen in Bergen aan Zee, Amsterdam en Eindhoven is hij in juli 1941 als pleegkind bij de familie van Salomon Mozes opgenomen. Hij was tijdens de oorlog leerling van de Openbare Lagere School III aan de Korte Schijfstraat en vervolgens op last van de bezetter aangemeld als leerling van de afzonderlijke (bijzondere lagere) school voor Joodse leerlingen in een lokaal van het St.-Elisabeth-gebouw aan de St. Antoniusstraat. Omdat pleegvader Salomon Mozes lid was van de Joodsche Raad, was ook Hans lange tijd ‘gesperrt’ en ontliep hij daardoor allerlei deportaties. In mei 1943 alsnog gedeporteerd naar concentratiekamp Vught. Hij is op 7 juni 1943 samen met zijn pleegmoeder Katrien Mozes-Zilverberg en zijn pleegzusje Roosje Mozes met het zogenoemde kindertransport uit Vught via Westerbork op transport gesteld naar Sobibor, waar hij in het concentratiekamp omkwam.

Woonadres

Waterhoefstraat 33 (Tilburg)

Literatuur

Leo Feijten, ‘Ik geloof dat hij Hans heette’. Het waargebeurde verhaal van een Joods vluchtelingetje tijdens de Tweede Wereldoorlog (Venray 2011).

Externe links

|Digitaal Joods Monument |Korte documentaire Deel I / Leo Feijten