Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Eichenwald, Horst

Horst Eichenwald
Mozes Roosje.jpg
Roosje Mozes, Horst (Hans) Eichenwald en Martha Mozes
Volledige namen Horst Eichenwald
Geboortedatum 13-07-1932
Geboorteplaats Lippstadt (DE)
Adres Waterhoefstraat 33
Woonplaats Tilburg
Overlijdensdatum 11-06-1943
Plaats van overlijden Sobibor (PL)
Bijzonderheden Horst werd in juli 1941 als pleegkind opgenomen in het gezin van Salomon Mozes. Hij kwam om in concentratiekamp Sobibor.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Eichenwald, Horst
Schoolklas1943.jpg EichenwaldOverlijdensakte.jpgEichenwaldBoekIk.jpgEichenwaldStolperstein.jpg
Bovenste foto: Schoolklas Tilburg 1943. Hans is tweede jongetje van rechts onderaan. In 1950 wordt de overlijdensakte van Hans Eichenwald opgemaakt. Jaren later verschijnt het boek 'Ik geloof dat hij Hans heette' van L. Feijten. In Eindhoven is in de St. Rocchusstraat 33 een Stolperstein geplaatst ter nagedachtenis aan Horst (Hans) Eichenwald.

Gebeurtenis

Horst, roepnaam Hans, Eichenwald woonde met zijn ouders en broer in Duitsland. In januari 1939 werd Hans naar zijn tante Selma Klipstein-Simon in Nederland gestuurd. Via kindertehuizen in Bergen aan Zee, Amsterdam en Eindhoven is hij in juli 1941 als pleegkind bij de familie van Salomon Mozes opgenomen. Hij was tijdens de oorlog leerling van de Openbare Lagere School III aan de Korte Schijfstraat en vervolgens op last van de bezetter aangemeld als leerling van de afzonderlijke (bijzondere lagere) school voor Joodse leerlingen in een lokaal van het St.-Elisabeth-gebouw aan de St. Antoniusstraat. Omdat pleegvader Salomon Mozes lid was van de Joodsche Raad, was ook Hans lange tijd ‘gesperrt’ en ontliep hij daardoor allerlei deportaties. In mei 1943 alsnog gedeporteerd naar concentratiekamp Vught. Hij is op 7 juni 1943 samen met zijn pleegmoeder Katrien Mozes-Zilverberg en zijn pleegzusje Roosje Mozes met het zogenoemde kindertransport uit Vught via Westerbork op transport gesteld naar Sobibor, waar hij in het concentratiekamp omkwam.

Woonadres

Geheugen van Tilburg

Literatuur

  • Leo Feijten, ‘Ik geloof dat hij Hans heette’. Het waargebeurde verhaal van een Joods vluchtelingetje tijdens de Tweede Wereldoorlog (Venray 2011).
  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe links

Joods Monument

Youtube