Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Ecury, Segundo Jorge Adelberto

Segundo Jorge Adelberto Ecury
6a12f4ad-ef25-9e59-6800-b5362af09e75.jpg
Volledige namen Segundo Jorge Adelberto Ecury
Geboortedatum 23-04-1922
Geboorteplaats Oranjestad, Aruba
Adres Bredaseweg 268
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep student
Overlijdensdatum 06-11-1944
Plaats van overlijden Waalsdorpervlakte

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Gebeurtenis

Segundo Jorge Adelberto (Boy) Ecury (Aruba 1922 – Den Haag 1944) vertrok in 1937 voor zijn studie naar Nederland en kwam in Tilburg terecht. Daar raakte hij betrokken bij het verzet, waarschijnlijk via zijn vriend Luis de Lannoy, een student uit Curaçao. Zij probeerden samen onder meer Duitse vrachtauto’s te vernietigen die waren volgeladen met brandbommen. Hij voerde ook verschillende sabotageacties uit voor de Raad van Verzet in Oisterwijk en de KP (Knokploegen) in Den Haag. Ecury werd verraden en op 7 november 1944 op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. In 1947 is hij met militaire eer in Aruba herbegraven. Daar wordt hij ook herdacht met een standbeeld. Boy Ecury voelde zich al kort na de bezetting van Nederland aangetrokken tot het paramilitaire verzet. Hij vertrok uit Tilburg, omdat het daar te gevaarlijk voor hem werd en verbleef van begin mei 1944 tot 19 juli 1944 op diverse adressen in Oisterwijk, waar hij deel uitmaakte van een verzetsgroep onder leiding van Bim van der Klei. Hier hield hij zich bezig met hulp aan geallieerde piloten en paramilitaire sabotage. Omdat het naar zijn mening in Oisterwijk voor hem te onveilig werd, zocht hij aansluiting bij het georganiseerde verzet in West-Nederland en vertrok hij naar Delft. Hij werd lid van een Haagse verzetsgroep die tijdelijk in Rotterdam werkte voor de Landelijke Sabotage Commandant. Op 5 november 1944 werd hij door de SD gearresteerd en overgebracht naar de strafgevangenis in Scheveningen. Een Standgericht veroordeelde hem ter dood en de volgende dag, 6 november 1944, werd hij gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Over zijn leven en verzetsactiviteiten verscheen het boek 'Boy Ecury, een Antilliaanse jongen in het verzet'. Ook werd een film over Ecury gemaakt. In Oisterwijk is een straat naar hem vernoemd.

Interne link

Kitty van Huijgevoort

Bronnen

Literatuur

  • Schouten, Ted, Boy Ecury. Een Antilliaanse jongen in het verzet (den Haag 1985)