Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kitty van Huijgevoort

Kitty van Huijgevoort
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Cornelia Joanna Adriana Maria van Huijgevoort
Geboren 09-09-1925, Tilburg
Overleden 13-10-2000, Breda
Nationaliteit Nederlands

Cornelia ‘Kitty’ Joanna Adriana Maria van Huijgevoort (geb. Tilburg 9-9-1925, gest. Breda 13-10-2000), werkzaam in het verzet gedurende de Tweede Wereldoorlog. Dochter van Adrianus Petrus Antonius van Huijgevoort (1892-1933) en Adriana Antonia Aarts (1894-1988). Kitty blijft ongetrouwd. Zij overlijdt op 13-10-2000 in Breda.

Jeugd

Kitty van Huijgevoort wordt op 9 september 1925 geboren te Tilburg aan de Vincentiusstraat. Haar vader, Adrianus Petrus Antonius van Huijgevoort, werkt dan als ambtenaar bij het gemeentelijk gasbedrijf, moeder Adriana Antonia Aarts bestiert het huishouden. Kitty heeft één broer, de vijf jaar oudere Ben (1920-1995). Het echtpaar Van Huijgevoort-Aarts heeft sinds eind 1930 een manufacturenwinkel aan het Watertorenplein 24, waar zij stoffen verkopen. Na het overlijden in 1933 van vader Van Huijgevoort zet zijn weduwe de winkel voort. In 1937 vertrekt Kitty naar klooster Catharinenberg te Oisterwijk, waarin een meisjespensionaat gevestigd is. Kitty haalt in het voorjaar van 1941 haar diploma Nederlandse handelscorrespondentie aan het Handelsinstituut Mercurius.

In het verzet

Van Huijgevoort wordt na 1942 actief in de illegaliteit. Zeer waarschijnlijk is zij in het verzet gekomen door haar broer Ben, die zich bezighoudt met verschillende illegale activiteiten en contacten onderhoudt met een netwerk van verzetsmensen, waaronder Piet van Bommel, Jan van Wanrooij, Jan Poort, Jan Knuvelder en frater Rembertus, alias ‘Rooie Rem’. Via Jan Knuvelder, penningmeester van de LO/LKP Brabant-Oost II, voorziet Ben het lokale verzet van bonkaarten en uitkeringen voor onderduikers. Hij houdt zich ook bezig met het opnemen van radioberichten op vastgestelde tijden. Vooral in het begin van de samenwerking zijn er nogal eens irritaties tussen broer en zus Van Huijgevoort. Kitty verricht koeriersdiensten, distribueert illegale kranten en begeleidt onderduikers en geallieerde piloten. Via Gerrit van Yperen krijgt Kitty de illegale krant Trouw om te verspreiden. Broer Ben verschaft ook voedselbonkaarten voor onderduikers en levert Ons Volk en Je Maintiendrai, die Kitty weer verspreidt. Ben wordt in februari 1944 door een Duitse Commandogroep, op zoek naar een onderduiker, gearresteerd. Hij komt terecht in Polizeigefängnis Haaren, die gebruikt wordt als gevangenis voor politieke gevangenen. Kitty neemt zijn werkzaamheden over.

Meer dan vriendschap

Na de arrestatie van Ben komt de SD bij de Van Huijgevoorts in huis. Gedurende drie weken is het gezin afgesloten van de buitenwereld. Zodra zij de straat weer op mag, zoekt Kitty contact met het verzet. Zij moet een boodschap afleveren bij Jorge Adelberto ‘Boy’ Ecury (1922-1944), ook actief in het verzet. Hoewel hij in de buurt woont kent Van Huijgevoort hem niet. Ze raken aan de praat en Kitty drinkt die avond haar eerste borrel: “hoe dan ook werd het een gezellig avondje….” Uit dit eerste contact groeit een hechte vriendschap en Boy verblijft zelfs een tijdje bij Kitty en haar moeder in huis. In het boek Boy Ecury. Een Antilliaanse jongen in het verzet beschrijft Van Huijgevoort de relatie met Ecury als volgt: “het was meer dan vriendschap. Ik was toen amper 18 jaar en hij was in mijn ogen al helemaal volwassen…het was een intieme verhouding….Het is echt niet alleen somber geweest, die tijd….”. Kitty brengt Ecury in contact met de Oisterwijkse verzetsgroep onder leiding van Bim van der Klei. Zij komt regelmatig in Oisterwijk om legitimatiebewijzen en bonkaarten af te leveren. Begin Juli 1944 voelt Kitty zich bedreigd door de toegenomen activiteit van de SD in Tilburg. Uit veiligheidsoverwegingen besluit ze een tijdje de stad uit te gaan en enkele weken met Boy op reis te gaan. Op 19 juli vertrekt Boy definitief naar Delft om zich aan te sluiten bij het georganiseerde verzet. In zijn laatste wilsbeschikking laat Ecury Kitty zijn pistool en boeken na, ‘als herinnering aan onze vriendschap’. Haar moeder krijgt zijn welgemeende dank en erkentelijkheid voor ‘bewezen gastvrijheid, vriendschap en Moederlijke toewijding’. Op 5 november 1944 wordt Ecury gearresteerd door de SD, de dag daarna wordt hij gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte.

Na de oorlog

Kitty sluit zich na de oorlog aan bij de GOIWN (Vereniging Gemeenschap Oud Illegale Werkers Nederland). Begin jaren vijftig woont Van Huijgevoort, samen met haar moeder, aan het Watertorenplein 24 (in 1951 vernummerd in De Regenboogstraat 16). Van Huijgevoort werkt op kantoor. In 1966 verhuist zij naar Breda, samen met haar moeder. Van Huijgevoort is draagster van het Verzetsherdenkingskruis. Kitty van Huijgevoort overlijdt op 13 oktober 2000 in Breda, vijfenzeventig jaar oud.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg


  • Nieuwsblad van het Zuiden 29-07-1941
  • Tilburgse Courant 05-06-1945
  • Volkskrant 22-08-1955

Literatuur

  • Cuijpers, Theo, ‘Zorgvolle tijden: Oorlogsjaren in Oisterwijk’, Oisterwijkse Historische Reeks dl. 1 (Oisterwijk 1991)
  • Schouten, Ted, Boy Ecury. Een Antilliaanse jongen in het verzet (den Haag 1985)

Externe link

Oorlogsbronnen. Boy Ecury Op deze site is een foto te vinden van (vermoedelijk) Kitty en Boy in een roeiboot.