Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Donders, B.: verschil tussen versies

Regel 28: Regel 28:
  
 
==Algemene omschrijving==
 
==Algemene omschrijving==
In 1979 huurt Donders de fabriek, kasteeltje genaamd, van Louis van Dooren aan de Zwijsenstraat en gaat daar zijn fabriek oprichten waar wollen stoffen worden gefabriceerd. De fabriek heeft niet lang stand gehouden, slechts 3 jaar.
+
 
 +
In 1979 huurde Donders een fabriek van '''Ludovicus R. M. van Dooren''', bestaande uit een oude fabriek, ketelhuis, machinekamer, magazijn, droogzolder en roerende goederen. Hier ging hij zijn fabriek oprichten voor het fabriceren van wollen stoffen.
 +
 
 +
 
 +
Omdat Donders zijn schuld aan '''Sanders en Hoosemans''' niet kon voldoen is er een civiele procedure gestart. Om Sanders en Hoosemans schadeloos te stellen verkocht de deurwaarder een deel van de goederen van Donders(executoriale verkoop).
 +
 
 +
Kort daarna, 19 mei 1882, komt nog een schuldeiser namelijk '''Rosalie van Gils'''.
 +
Ondanks het faillissement geeft de rechter-commissaris toch toestemming om de executoriale verkoop door te laten gaan.

 Opbrengst fl. 754,30.
 +
 
 +
 
 +
Het faillissement van Donders zal later weer opgeheven zijn, waarna hij is gaan samenwerken met '''De Laat en Janssen'''. Die firma kon blijkbaar niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen, en omdat alle firmanten hoofdelijk aansprakelijk zijn, zijn ze alle drie in 1885 failliet verklaard. 


 +
 
  
 
==Gezinskaart==
 
==Gezinskaart==
 
* [[Donders, B. (Gezinskaart)|Donders, Bernardus]]
 
* [[Donders, B. (Gezinskaart)|Donders, Bernardus]]
 +
  
 
==Opmerkingen==
 
==Opmerkingen==
  
Bernardus heet bij zijn geboorte Roijers, de naam van zijn moeder Wilhelmina Roijers die uit België komt. In 1850 is Bernard 2 jaar oud en zijn moeder Wilhelmina Roijers trout met Johannes Donders die van beroep politieagent is. Bernardus wordt erkend als zijn zoon en vanaf die tijd heet hij Donders.
+
*De fabriek was gelegen aan de Nieuwendijk, huidige Bisschop Zwijsenstraat, met toebehorende woonhuis "Kasteeltje" genaamd. [[afbeelding:Kasteeltje aan de Nieuwe Dijk.jpeg|175px|right]]
  
 +
*Omdat moeder '''Wilhelmina Roijers''' (1824-1883 geb te Hamont B.) ongehuwd was bij de geboorte van Bernardus (21 mei 1848) draagt hij tot zijn tweede levensjaar de naam van zijn moeder; ''Bernardus Roijers''.
  
Omdat Donders zijn schuld aan Sanders en Hoosemans niet kon voldoen is er een civiele procedure gestart, waarna de deurwaarder een deel van de goederen van Donders verkocht (executoriale verkoop) om Sanders en Hoosemans schadeloos te stellen. Kennelijk is er kort na de aankondiging van de executoriale verkoop (door Sanders en Hoosemans en/of andere schuldeisers) alsnog het faillissement aangevraagd. Ondanks het faillissement geeft de rechter-commissaris toch toestemming om de executoriale verkoop door te laten gaan.

 Het faillissement van Donders zal later weer opgeheven zijn, waarna hij is gaan samenwerken met De Laat en Janssen. Die firma kon blijkbaar niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen, en omdat alle firmanten hoofdelijk aansprakelijk zijn, zijn ze alle drie in 1885 failliet verklaard. 


+
*Bij het huwelijk tussen Wilhelmina Roijers en '''Johannes Donders''' (8 juni 1850), wordt Bernardus erkend als zoon van J. Donders. Na het overlijden van J. Donders treedt Wilhelmina Roijers nog twee maal in het huwelijk, waardoor Bernardus ook twee stiefvaders heeft.
  
 
[[Categorie:Twee_eeuwen_Tilburgse_textielfabrieken]]
 
[[Categorie:Twee_eeuwen_Tilburgse_textielfabrieken]]
 
[[Categorie:Wollenstoffenfabriek]]
 
[[Categorie:Wollenstoffenfabriek]]

Versie van 21 jul 2016 om 11:55

Fabriek wordt onderzocht door Kleijberg, Claudy

Bernardus Donders
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Bisschop Zwijsenstraat 84
Datum oprichting Rond 17-07-1879
Datum opheffing 19-05-1882
Eigenaars / oprichters Bernardus Donders
Opvolging Donders is gaan samenwerken met de firma De Laat en Janssen.
Familieverbanden Zoon Joannes Cornelis Sebastianus Donders bezit later een smederij op het St.Annaplein 8.
Herkomst eigenaars / oprichters Bernardus heet bij zijn geboorte Roijers, vanaf zijn tweede jaar heet hij Donders (zie opmerkingen)
Innovatieve aspecten De fabriek heeft amper 3 jaar bestaan
Reikwijdte van het bedrijf Internationaal (Duitsland)

Algemene omschrijving

In 1979 huurde Donders een fabriek van Ludovicus R. M. van Dooren, bestaande uit een oude fabriek, ketelhuis, machinekamer, magazijn, droogzolder en roerende goederen. Hier ging hij zijn fabriek oprichten voor het fabriceren van wollen stoffen.


Omdat Donders zijn schuld aan Sanders en Hoosemans niet kon voldoen is er een civiele procedure gestart. Om Sanders en Hoosemans schadeloos te stellen verkocht de deurwaarder een deel van de goederen van Donders(executoriale verkoop).

Kort daarna, 19 mei 1882, komt nog een schuldeiser namelijk Rosalie van Gils. Ondanks het faillissement geeft de rechter-commissaris toch toestemming om de executoriale verkoop door te laten gaan.

 Opbrengst fl. 754,30.


Het faillissement van Donders zal later weer opgeheven zijn, waarna hij is gaan samenwerken met De Laat en Janssen. Die firma kon blijkbaar niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen, en omdat alle firmanten hoofdelijk aansprakelijk zijn, zijn ze alle drie in 1885 failliet verklaard. 




Gezinskaart


Opmerkingen

  • De fabriek was gelegen aan de Nieuwendijk, huidige Bisschop Zwijsenstraat, met toebehorende woonhuis "Kasteeltje" genaamd.
    Kasteeltje aan de Nieuwe Dijk.jpeg
  • Omdat moeder Wilhelmina Roijers (1824-1883 geb te Hamont B.) ongehuwd was bij de geboorte van Bernardus (21 mei 1848) draagt hij tot zijn tweede levensjaar de naam van zijn moeder; Bernardus Roijers.
  • Bij het huwelijk tussen Wilhelmina Roijers en Johannes Donders (8 juni 1850), wordt Bernardus erkend als zoon van J. Donders. Na het overlijden van J. Donders treedt Wilhelmina Roijers nog twee maal in het huwelijk, waardoor Bernardus ook twee stiefvaders heeft.