Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Donders, B.

Fabriek werd onderzocht door Kleijberg, Claudy

B. Donders
Kasteeltje aan de Nieuwe Dijk.jpeg
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Bisschop Zwijsenstraat 84
Datum oprichting Rond 17-07-1879
Datum opheffing januari 1882
Eigenaars / oprichters Bernardus Donders
Opvolging geen opvolging
Familieverbanden Zoon Joannes Cornelis Sebastianus Donders bezit later een smederij op het St.Annaplein 8.
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg.

Zijn ongehuwde moeder Wilhelmina Roijers is geboren te Hamont(B) en kwam naar Tilburg tijdens haar zwangerschap van Bernardus.

Reikwijdte van het bedrijf Internationaal (Duitsland)

Algemene omschrijving

Omdat Donders in 1879 een huurcontract afsloot voor een fabriek van Ludovicus R. M. van Dooren, kunnen we er van uitgaan dat dit het jaar van oprichting moet zijn geweest van de firma B. Donders.

De fabriek was gelegen aan de Nieuwendijk, huidige Bisschop Zwijsenstraat, met toebehorende woonhuis Kasteeltje genaamd. Een bestaande oude fabriek waarin een ketelhuis, machinekamer, magazijn, droogzolder en roerende goederen. Dit werd de kortstondige locatie van zijn wollenstoffenfabriek.


Bernardus Donders TC 18-12-1881.jpg

In 1881 meldde de eerste schuldeiser zich en omdat Donders zijn schuld aan Sanders en Hoosemans niet kon voldoen is er een civiele procedure gestart. Om Sanders en Hoosemans schadeloos te stellen verkocht de deurwaarder een deel van de goederen van Donders (executoriale verkoop).

Kort daarna, 19 mei 1882, komt de volgende schuldeiser Rosalie van Gils. Ondanks het faillissement geeft de rechter-commissaris toch toestemming om de executoriale verkoop door te laten gaan. Opbrengst fl. 754,30.


Het faillissement van Donders zal later weer opgeheven zijn, waarna hij is gaan samenwerken met C. de Laat en Henricus Janssen onder de firma Janssen - van Oerle. Die firma kon blijkbaar niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen, en omdat alle firmanten hoofdelijk aansprakelijk zijn, zijn ze alle drie in 1885 failliet verklaard.


Gezinskaart


Opmerkingen

Omdat moeder Wilhelmina Roijers (1824-1883) ongehuwd was bij de geboorte van Bernardus (21 mei 1848) draagt Bernardus tot zijn tweede levensjaar de naam van zijn moeder; Bernardus Roijers.


Bij het huwelijk tussen Wilhelmina Roijers en Johannes Donders (8 juni 1850), wordt Bernardus erkend als zoon van J. Donders. Na het overlijden van J. Donders treedt Wilhelmina Roijers nog twee maal in het huwelijk, waardoor Bernardus ook twee stiefvaders heeft.

Bronnen

  • Tilburgsche Courant
  • Regionaal Archief Tilburg
  • Dhr. R. van Putten
  • Dhr. G. Eras