Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dekkers, Antonius Jacobus: verschil tussen versies

Regel 28: Regel 28:
  
 
==Kamp Sachsenhausen==
 
==Kamp Sachsenhausen==
 +
Het concentratiekamp Sachsenhausen lag op 35 km van Berlijn in de stad Oraniënburg. De gevangenen werden ingezet voor dwangarbeid. De omstandigheden waren er barbaars.  was tevens opleidingscentrum voor SS-bewakers. Onder anderen de bewakers van Kamp Vught werden er opgeleid.
  
 
==Externe links==
 
==Externe links==

Versie van 12 jan 2024 om 15:34

Antoon Dekkers
Afbeelding gewenst
Volledige namen Antonius Jacobus
Geboortedatum 28-09-1918
Geboorteplaats Princenhage
Adres Alphenseweg 3
Woonplaats Gilze
Burgerlijke staat ongehuwd
Beroep Fabrieksarbeider
Overlijdensdatum 08-02-1945
Plaats van overlijden Buchenwald
Bijzonderheden overleden in concentratiekamp

Deze pagina is in bewerking.

Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!

Achtergrond

Antoon Dekkers werd geboren op 28-09-1918 in Princenhage. Hij was de zoon van Petrus Cornelis Dekkers (Princenhage 20-06-1880) en Wilhelmina Jager (Etten en Leur 24-02-1892). De vader van Antoon Dekkers was weduwnaar toen hij op 14-08-1916 trouwde met zijn twaalf jaar jongere moeder en had één in leven gebleven kind uit zijn eerste huwelijk. Het gezin Dekkers telde zeven kinderen toen het op 30-10-1937 verhuisde van Princenhage naar Gilze. De familie vestigde zich aan de Alphenseweg 3. Vader Dekkers was in Princenhage tramconducteur en werd in Gilze tuinier en jager. Antoon Dekkers was fabrieksarbeider.

Gebeurtenis

Antoon Dekkers werd in Duitsland tewerkgesteld. Wanneer hij naar Duitsland is vertrokken is onbekend. Al vroeg in de oorlog werden aanvankelijk alleen Nederlandse werklozen verplicht om in Duitsland te gaan werken. Naarmate de oorlog vorderde en er steeds meer Duitsers als soldaten dienst moesten doen, waren er meer buitenlandse krachten nodig om de Duitse (oorlogs-) industrie, landbouw en transport gaande te houden. Dit had in Nederland tot gevolg dat op 7 mei 1943 bekend werd gemaakt dat álle mannen van 18 tot 35 jaar verplicht waren om zich te melden bij het arbeidsbureau voor de 'Arbeitseinsatz'. Veel mannen die aan een oproep geen gevolg gaven, gingen in onderduik. Zij die niet konden of wilden ontkomen aan het werk in de Duitse fabrieken mochten van tijd tot tijd met verlof naar huis. Velen keerden van dit verlof niet terug en doken uiteindelijk ook onder. Dat werd gezien als contactbreuk. Op weigeraars en contractbrekers werd jacht gemaakt door razzia's. Antoon Dekkers werd op 15 september 1944 door de Staatspolizei (Stapo) in Duisburg gearresteerd. Probeerde hij daar aan zijn tewerkstelling te ontkomen, of was een andere reden tot arrestatie? Werd je opgepakt, dan volgden er represailles. Antoon werd in Duitsland opgepakt en direct doorgestuurd naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Hij kwam daar aan op 18 september en kreeg het gevangenennummer 103775.

Kamp Sachsenhausen

Het concentratiekamp Sachsenhausen lag op 35 km van Berlijn in de stad Oraniënburg. De gevangenen werden ingezet voor dwangarbeid. De omstandigheden waren er barbaars. was tevens opleidingscentrum voor SS-bewakers. Onder anderen de bewakers van Kamp Vught werden er opgeleid.

Externe links

Bronnen